Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu oluşturuluyor
Zeytinlik sahaların geliştirilmesi, korunmasına yönelik inceleme, değerlendirme ve izleme yapacak "Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu" oluşturulmasını öngören tasarı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu
ANKARA - Zeytinlik sahaların geliştirilmesi, korunmasına yönelik inceleme, değerlendirme ve izleme yapacak "Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu" oluşturulmasını öngören Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun'da değişiklik yapan tasarı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
Üretim lisansına dercedilen inşaat öncesi süre içerisinde, üretim tesisinin inşaatına başlanması için yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerini 30 Mart 2013'e kadar ikmal edememiş tüzel kişilere, yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için, varsa kalan inşaat öncesi sürelerine ek olarak, yoksa bir yıllık süre tanınacak.
Bu yükümlülüklerin mücbir sebep halleri veya lisans sahibinden kaynaklanmayan haklı sebepler nedeniyle yerine getirilememesi halinde, Kurul kararı ile bu tüzel kişilere ilave süre verilebilecek. Gerektirmesi halinde, bu tüzel kişilerin lisansına dercedilmiş olan inşaat süresi ve tesis tamamlanma tarihi, inşaatın tamamlanabilmesi için yeni duruma göre tadil edilebilecek. Süresi içerisinde yükümlülüklerini ikmal edemeyen tüzel kişilerin lisansları, yükümlülüklerini yerine getirememesindeki gerekçelere göre sona erdirilecek veya iptal edilecek.
Teknik ve teknik olmayan kayıplarının oranı ülke ortalamasının üzerinde olan dağıtım şirketlerinin 2014 yılı dahil 5 yıl süreyle uygulanacak hedef kayıp oranları, 2013 yılı gerçekleşmeleri dikkate alınarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından belirlenecek.
31 Aralık 2017'ye kadar uygulanmak üzere teknik ve teknik olmayan kayıplarının oranı ülke ortalamasının üzerinde olan dağıtım şirketlerince, dağıtım bölgesindeki tüketicilere, her bir fatura dönemi kapsamında abone grupları bazında asgari tüketim uygulamasına Kurul tarafından izin verilebilecek.
Dağıtım şirketlerince 2006-2010 uygulama döneminde Kurul tarafından onaylanmış yatırım tutarının üzerinde yapılan yatırım harcamaları faiz, enflasyon gibi herhangi bir güncelleme yapılmaksızın 1 Ocak 2016'da başlayacak uygulama dönemi tarife hesaplamalarında dikkate alınacak
"Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu"
Yerleşim sahaları hariç zeytinlik sahalarında yapılmak üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilen tesisler dışında zeytinliklere hayvan sokulamayacak. Bu hükme aykırı hareket edenler hakkında zarar görenin şikayeti üzerine 6 aya kadar hapis veya adli para cezası uygulanacak.
Zeytinlik sahası içinde yatırım Bakanlık iznine tabi olacak
Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinlikterin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak tesis yapılamayacak ve işletilemeyecek. Kurulun uygun görmesi şartıyla, jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımları, ilgili bakanlıkça kamu yararı kararı alınmış madencilik faaliyetleri, elektrik üretimine yönelik yatırımlar, petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri, savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlar, doğal afet sonrası ortaya çıkan geçici yerleşim yeri ihtiyacı, kamu yararı gözetilerek yol altyapı ve üstyapısı faaliyetlerinde bulunacak yatırımlar, için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilecek.
Zeytinlik sahalarında yapılacak zeytinyağı fabrikaları, tarımsal işletmeler ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmelerinin yapımı ve işletilmesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının iznine bağlı olacak. Bakanlık bu maddedeki yetkilerini gerektiğinde valiliklere devredebilecek.
İllerde verilen kararlara karşı karar tarihinden itibaren bir ay içerisinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na itiraz edilebilecek. İtiraz üzerine verilen kararlar kesin olacak. Yatırımları yapanlar bu faaliyetlerini izin amacına uygun, çevreye ve zeytinlik sahalarına zarar vermeyecek şekilde yürütecek ve oluşabilecek zararları telafi edecek.
Her ilde, valinin başkanlığında, Orman ve Su İşleri, Çevre ve Şehircilik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji ile Maliye bakanlıklarının ildeki üst düzey temsilcilerinden ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın merkez teşkilatındaki ilgili biriminden birer üye ile üniversite, ziraat odası, zeytincilik konularında faaliyette bulunan kamu kurumu niteliğini haiz meslek kuruluşları veya sivil toplum kuruluşlarının yerel temsilcilerinden 2 kişi olmak üzere toplam 9 kişilik Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu oluşturulacak. Kurul en az 5 üyenin aynı yöndeki oyu ile karar alacak.
Kurul, yatırım taleplerine ilişkin görüş bildirecek, zeytinlik sahaların geliştirilmesi, korunması, verimli kullanılmasına yönelik inceleme, değerlendirme ve izleme yapacak.
"Zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemeyecek ve sökülemeyecek"
Madencilik ile jeotermal, doğalgaz ve petrole dönük yatırımlar dışında zeytinlik sahaları daraltılamayacak. Belediye sınırları içinde bulunan zeytinlik sahalarının imar hudutları kapsamı içine alınması halinde altyapı ve sosyal tesisler dahil toplam yapılaşma, zeytinlik alanının yüzde 10'unu geçemeyecek. Zeytin ağaçlarının sökülmesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın fenni gerekçeye dayalı iznine tabi olacak. Bu iznin verilmesinde bakanlığa bağlı araştırma enstitülerinin veya mahallindeki ziraat odasının uygun görüşü alınacak. Bu halde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemeyecek ve sökülemeyecek. İzinsiz kesenler veya sökenlere ağaç başına bin lira idari para cezası verilecek.