Ziraat ve Vakıfbank da Irak'ta şube açacak

Bakan Çağlayan, İş Bankası'nın Erbil ve Bağdat'ta şube açma kararının ardından Ziraat Bankası ve Vakıflar Bankası'nın da burada şube açacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERBİL - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Erbil'de ve Bağdat'ta şube açma konusunda özellikle İş Bankası yoğun bir çalışma içine girmiş ve BDDK'ya müracaatlarını yaptılar. BDDK müracaatlarının bir an önce gerçekleşmesini ben de özellikle istediğimi ifade etmek istiyorum. Yine Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası'nın da burada açılması söz konusu" dedi.

Çağlayan, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin Başkanı Mesut Barzani ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, bugünkü ziyaretin çok daha önemli ve anlamlı olduğunu, önemli bir zamanda bu ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi.

Önce bölgesel yönetimin Başbakanı Berham Salih ile görüştüklerini, ardından Mesut Barzani ile bir araya geldiklerini dile getiren Çağlayan, şöyle konuştu:

"Bizim gelişimizden son derece memnunlar. Ticari temaslara devam edilmesi son derece önemli. Sayın Başbakanımız'ın geçen yıl Irak ile başlatmış olduğu yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi toplantısı sonucunda 48 mutabakat zaptı imzalanmıştı. Şimdi o mutabakat zabıtlarının da bir yönden hayata geçirilmesi gerekiyor. Tabii bir kısmı da şu anda Irak'ta merkezi hükümet kurulmadığı için bazı konular maalesef biraz daha bekleme sürecinde. Ümit ediyorum ki, belki de bir ay içinde, bana söyleneni söylüyorum sizlere, 1 ay içinde Irak'ta da merkezi hükümet kurulur, yapılmasına karar alınan ancak çeşitli nedenlerle bekleyen görüşmelerimiz bitmiş olur."

Irak ile olan ticaretin sürekli geliştiğini anlatan Çağlayan, bu yılın ilk 5 ayındaki ihracatın 2,1 milyar doların üzerine çıktığını, bunun da yaklaşık yüzde 70'ini Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin olduğu bölgeye yaptıklarını kaydetti.

Müteahhitlik hizmetlerinin bu bölgede yapmış olduğu inşaatların 7 milyar doları geçtiğini dile getiren Çağlayan, "Ticaretimiz son derece önemli. Bu ifadem gerek Barzani gerek Salih tarafından aynen kabul edilerek ifade edildi; Ticaret siyasetin anahtarıdır, açarıdır. Ticaretimiz aktığı müddetçe siyasi ilişkilerimiz en üst düzeyine çıkacaktır" dedi.

Ticaretin daha fazla geliştirilmesi için iki ilave gümrük kapısı açılmasının zaten mutabakat zaptı içinde yer aldığını anımsatan Çağlayan, "Kendileri de bu konuda mutlaka ilave kapılar açılması gerektiğini ve bunun ticaretimizi daha fazla artıracağını ifade ettiler. Irak ile ticaret hacmini en kısa süre içinde, önümüzdeki 3-4 yıl içinde 20 milyar dolar seviyesine çıkartma konusunda kararlı olduğumuzu paylaşıyoruz. Ticaretimiz bu konuda her türlü gelişmeye hazırdır, gelişme noktasında her türlü altyapı, imkanlar mevcuttur ve en yakın tedarik merkezi olmamız son derece önemlidir" diye konuştu.

Bankacılık faaliyetleri

Zafer Çağlayan, bir serbest ticaret bölgesi, sanayi ve ticaret bölgesi yapılması hususunun söz konusu olduğunu, ancak merkezi hükümetin kurulmasını beklediklerini, Irak'ın da bu sürecin içinde olacağını belirtti.

Firmalarla ilgili soruların bir kısmını Salih'e bir kısmını Barzani'ye ilettiğini belirten Çağlayan, şöyle devam etti:

"Bankacılık faaliyetlerimiz konusunda çok somut gelişmeler var. Gelmeden önce İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ile görüştüm. Şu anda Erbil'de ve Bağdat'ta şube açma konusunda özellikle İş Bankası yoğun bir çalışma içine girmiş ve BDDK'ya müracaatlarını yaptılar. BDDK müracaatlarının bir an önce gerçekleşmesini ben de özellikle istediğimi ifade etmek istiyorum, özellikle sizler aracılığıyla. Bu yapılacak olan şube açılmasının ticaretimizi daha da kuvvetlendireceğini ifade etmek istiyorum. Yine Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası'nın da burada açılması söz konusu."

Diğer taraftan Türkmenler'in de burada yapılan işlerden ayrı tutulmamasının önemini ifade eden Çağlayan, "Sayın Barzani'ye, kurmuş oldukları bu hükümetin içinde bir de Türkmen bakanın olması, yani, 'Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi'nin olması, bu konudaki zaten niyetinizi ortaya koyuyor. Bu konuda özellikle bu bölgede Türk ve Kürt kardeşliğinin de ilelebet devam etmesi bizim açımızdan son derece önemli' dedik" şeklinde konuştu.

THY'nin Erbil uçuşları

Türk Hava Yolları'nın (THY) Erbil uçuşlarına izin verilseydi Erbil'e THY'nin ilk seferini beraber başlatmış olacaklarını anlatan Çağlayan, "Bugün böyle bir sürprizimiz vardı, ancak merkezi hükümetten kaynaklanan bir sorun var, bununla ilgili de sayın Berham Salih kendisiyle görüştükten sonra Merkezi Hükümetin Başbakanı sayın Maliki benim yanımda telefonla aradılar ve bu konuda bir an önce Erbil'in sivil havacılığa açılmasını ifade ettiler. Ümit ederim ki çok kısa sürede havaalanına THY'nin frekanslarının başlamasıyla beraber tekrar sizlerle geleceğiz" dedi.

Çağlayan, görüşmelerde turizm ve tarım konusunda çok önemli işbirliği yapılacağının ifade edildiğini dile getirerek, "Ben de belli bir süre sonra Turizm Bakanımızla beraber, turizm heyetiyle buraya gelerek, turizm alanında neler yapabileceğimizi kendileriyle görüşeceğimizi söyledim. Bunu döndüğümüzde sayın Ertuğrul Günay ile konuşacağım ve değerlendireceğiz" diye konuştu.

Bakan Çağlayan'ın ziyaretinde yaklaşık 200 kişilik bir iş adamı grubu da yer aldı. Irak'taki havaalanının büyük uçakların inişine uygun olmaması dolayısıyla Irak'a giden uçakta yeterli yer bulunamaması nedeniyle yaklaşık 50 iş adamı da otobüs ile Irak'a geldi.

Bu konularda ilginizi çekebilir