Zorunlu karşılık oranları değişti

Merkez Bankası, TL cinsi zorunlu karşılık oranlarını, mevduatın vadesini uzatmaya teşvik edecek şekilde vadelere göre farklılaştırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  – Merkez Bankası, Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık oranlarını TL cinsinden mevduatın vadesinin uzamasını teşvik edecek şekilde vadelere göre farklılaştırdı.

Türk lirası (TL) yükümlülüklerde yüzde 6 olarak uygulanan zorunlu karşılık oranları, 7 Ocak 2011'den itibaren vadesiz, ihbarlı mevduatlar ve özel cari hesaplar ile 1 aya kadar vadeli mevduatlar ve katılma hesaplarında yüzde 8'e, 3 aya ve 6 aya kadar vadeli hesaplarda yüzde 7'ye çıkarıldı.

Zorunlu karşılıklar TL cinsi 1 yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 6 olarak belirlenirken, 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli hesaplar ile birikimli mevduatlar ve katılma hesaplarında yüzde 5'e indirildi.

Bu arada Merkez Bankası, repo işlemlerinden sağlanan fonları da zorunlu karşılık kapsamına dahil etti.

Merkez Bankası, Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde Değişiklik yapılmasına Dair Tebliğ'de değişikliğe gitti. Buna göre TL yükümlülükler için yüzde 6 olarak uygulanan zorunlu karşılık oranları (TL yükümlülükler için) vadesiz, ihbarlı mevduatlar ve özel cari hesaplarda yüzde 8, 1 aya kadar vadeli mevduatlar ve katılma hesaplarında (1 ay dahil) yüzde 8, 3 aya kadar vadeli mevduatlar ve katılma hesaplarında (3 ay dahil) yüzde 7, 6 aya kadar vadeli mevduatlar ve katılma hesaplarında (6 ay dahil) yüzde 7, 1 yıla kadar vadeli mevduatlar ve katılma hesaplarında yüzde 6, 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli mevduatlar ve katılma hesapları ile birikimli mevduatlar ve katılma hesaplarında yüzde 5 uygulanacak.

Mevduat ve katılım fonu dışındaki diğer yükümlülüklerde yüzde 8, özel fon havuzlarında vadesine karşılık gelen yüzde (3 aya kadar vadeli yüzde 7 ve1 yıl ve üzeri yüzde 5) oranlar geçerli olacak. Yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 11 olarak uygulanmaya devam edecek. Tebliğ 7 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe girecek.

Bu arada Merkez Bankası, repo işlemlerinden sağlanan fonları da zorunlu karşılık kapsamına dahil etti.

Piyasa likiditesi yaklaşık 7,6 milyar lira azalacak

Türk lirası zorunlu karşılık oranında mevduatların vade yapısına göre farklılaştırma yapılması ve bankaların bahse konu müşterileriyle yaptıkları repo işlemlerinden sağladıkları fonların zorunlu karşılık yükümlülüklerine dâhil edilmesiyle birlikte, mevcut verilere göre piyasa likiditesi yaklaşık 7,6 milyar Türk lirası ve 200 milyon ABD doları azaltılmış, parasal koşullarda sıkılaşma sağlanmış olacak.

Merkez Bankas ayrıca, önümüzdeki yıl içinde Türk lirası cinsi mevduat dışı yükümlülüklerden uygun görülenlerin vadelerinin uzamasını teşvik etmek amacıyla ayrı bir çalışma yapılması planlanlandığını bildirdi.

Vadesiz mevduat için yıllık faiz yüzde 0.25'i geçemeyecek

Öte yandan Merkez Bankası, bugünden itibaren vadesiz mevduata uygulanacak yıllık faiz oranını yüzde 0.25'le sınırladı.

Merkez Bankası'nın, Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kar ve Zarara Katılma Oranları İle Kredi İşlemlerinde Faiz Dışında Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Tebliğ'de Değişiklik yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre bankalarca, mevduata uygulanacak sabit veya değişken faiz oranları serbestçe belirlenmeye devam edecek ancak, vadesiz mevduatın faiz oranı yıllık yüzde 0.25'i geçemeyecek. Daha önce, vadesiz mevduata uygulanan sabit ve değişken faiz oranları serbestçe belirleniyordu. Tebliğ bugün itibaren yürürlüğe girecek.

Politika faizi yarım puan indi

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir