'Hedef yerli girdi oranını artırmak'

Ekonomi Bakanı Zeybekçi, gelecek dönemde en önemli önceliklerinin ihracata yönelik üretimde yerli girdi oranını artırmak olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yerel seçim sonuçlarının istikrarının kalıcılığını teyit ettiğini, önümüzdeki dönemde en önemli önceliklerinin ihracata yönelik üretimde yerli girdi oranını artıracak politikalar olacağını söyledi.

Zeybekci, 2013 büyümesi ve 2014 büyüme beklentilerini değerlendirdiği yazılı açıklamasında, bu yıl iç talep artışını kontrol altına almaya yönelik tedbirlerin etkisinin de görülmeye başlamasıyla, büyümenin kompozisyonunda iç talep kaynaklı büyümeden dış talep kaynaklı büyümeye doğru bir değişim görüleceğini kaydederek, "Önümüzdeki dönemde en önemli önceliğimiz ihracata yönelik üretimde yerli girdi oranını artıracak politikalar olacaktır" dedi.

TÜİK verilerine göre, 2013'ün son çeyreğinde GSYH bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla beklentilerin üzerinde yüzde 4.4 büyüdü. Yılın tamamında ise büyüme yüzde 4 ile beklentilere paralel gerçekleşti.

Bu yıl artan ihracat-üretim-istihdam kurgusunun yanında, ihracat artışına bağlı gelir artışının iç tüketimi de artırarak büyümeyi tetikleyeceğini belirten Zeybekci, "Bu sürece hizmet eden, ihracatçı için rekabetçi, ithalatı ise cazip olmaktan çıkaran bir döviz kuru seviyesini destekliyoruz" dedi.

Dün gerçekleştirilen yerel seçimlere de değinen Zeybekci, yerel seçim sonuçlarının da Türkiye ekonomisinde istikrarın kalıcılığını teyit ederek siyasi risk algılamasını azaltan bir diğer olumlu gelişme olduğunu kaydetti.

Zeybekci, "Dış talep kaynaklı büyümeye geçişle birlikte, kamu maliyesi ve finans sektörü zaten çok güçlü olan Türkiye ekonomisi, kendi kendisini besleyen yeni bir olumlu döngüye girecektir" dedi.