'Sadece para politikasıyla ihracatta dönüşüm olmaz'

KTO Başkanı Hiçyılmaz, sadece para politikaları yoluyla, döviz kuru ve faiz oranı ile oynayarak ihracatta pozitif dönüşümler sağlamanın mümkün olmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE KEVEN 

KAYSERİ - Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, sadece para politikaları yoluyla, döviz kuru ve faiz oranı ile oynayarak ihracatta pozitif dönüşümler sağlamanın mümkün olmadığını söyledi. Hiçyılmaz değişim için sanayi sektörünün ara malı imalatına yönelmesi, sanayiye girdi sağlayan tarım sektörünün tekrar canlandırılması ve enerji sektöründe alternatif enerji kaynaklarına hızla yönelmek gerektiğini savundu. 2013 yılında milli para değer yitirmesine rağmen Türkiye ihracatında artış sağlanamadığını kaydeden Hiçyılmaz, “Bu da göstermektedir ki, Türkiye’nin ihracatı tek başına kur artışları yoluyla artmıyor. Yani sadece para politikaları yoluyla, döviz kuru ve faiz oranı ile oynayarak ihracatta pozitif dönüşümler sağlamak mümkün değil. Çünkü Türkiye sanayi malı ihraç eden, ancak bunun için enerji üretim hammaddesinden (ham petrol, doğalgaz), pamuğa varıncaya kadar ara malı ithal eden bir ülke konumunda” dedi.

Dış ticaret açığının da, cari işlemler açığının da kaynağının bu yapı olduğunu savunan Hiçyılmaz, “Bu yapının değişimi için sanayi sektörümüzün ara malı imalatına yönelmesi, sanayiye girdi sağlayan tarım sektörünün tekrar canlandırılması ve enerji sektöründe alternatif enerji kaynaklarına hızla yönelmek gerekiyor. Bunu yapabilmek için teşvik sistemimiz, ithal etmek zorunda kaldığımız ara malların üretimini sağlayıcı yönde değiştirilmeli. 3. Sanayi Şurası’nda alınmış olan kararların yürürlüğe konulması dış ticaret açığımızın azaltılmasına ve neticesinde cari işlemler dengesinin düzelmesine katkı sağlayacaktır ” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir