3 bin ihracatçı yeşil pasaportu cebine koydu

İhracatçılar yeşil pasaportuna kavuştu. Bugüne kadar 3 bin ihracatçıya yeşil pasaport verilirken, toplam 14 bin ihracatçı yeşil pasaport sahibi olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu karar doğrultusunda ihracatçılar yeşil pasaportlarını almaya başladılar. Bugüne kadar 3 bin ihracatçı yeşil pasaport sahibi olurken, toplamda bu sayı 14 bine ulaşacak. Bakanlar Kurulu’nun 22.03.2017 tarihinde yürürlüğe giren 2017/9962 sayılı “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında Kararı”na göre; Son 3 takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 1 milyon doların üzerinde olan ihracatçı firma temsilcilerine yeşil pasaport veriliyor.

Firmalar kademeli olarak daha fazla yeşil pasaporta da sahip olabiliyorlar. Karara göre ihracatı; 1 milyon doları ile 10 milyon doları arasında olan firmalara 1, 10 milyon dolar üzeriyle 25 milyon dolar arasında olan firmalara 2, 25 milyon dolar üzeriyle 50 milyon dolar arasında olan firmalara 3, 50 milyon dolar üzeriyle 100 milyon dolar arasındaki firmalar 4, 100 milyon dolar üzerinde ihracatı olan firmalara ise 5 yeşil pasaport veriliyor.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), geçtiğimiz akşam ‘Türkiye’nin İhracatçıları Milli Gücümüz’ temasıyla düzenlediği geleneksel gecede 2016’da en çok ihracat gerçekleştiren üyelerine ödüllerini verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tebrik telgrafı yolladığı geceye Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, TOBB Türkiye Tekstil Sanayi Meclisi Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Zorlu’nun yanı sıra ihracatçı birlikleri başkanları ve iş dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Geleneksel gecede bu yıl ilk kez ‘Özel Ödül’ kategorisinde ödüller verildi. Kilo başına 120 dolar ihracatla Roja Brode Sanayi, 74 ile en fazla sayıda ülkeye ihracat yapan Kadifeteks Mensucat ve YKK Metal, Gabon ile ihracat yapılmamış ülkeye tekstil ihracatı gerçekleştiren AYT Kumaşçılık ödül aldı. 25 milyon dolar ve üstü ihracat yapanlara verilen Platin Ödüller’in birincisi Aksa Akrilik oldu. 10-25 milyon dolar ihracat yapanların birincisi ise İleri Giyim oldu.

Tekstilde daha fazla Ar- Ge merkezi kurulacak

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2017’yi atılım yılı ilan ettiklerini hatırlatarak, “Yeşil Pasaport 15 yıldan bu yana gündeme geliyordu. Şu ana kadar 3 bin ihracatçımıza yeşil pasaport verdik. Toplam 14 bin yeşil pasaport vereceğiz” diye konuştu. Büyükekşi, ihracatçılara verilen diğer desteklere de değinerek, “16 Nisan referandumu sonucundan sonra Türkiye’nin gündemi bundan sonra inşallah ekonomiye, istihdama ve ihracata odaklanacak” dedi.

İTHİB Başkanı İsmail Gülle ise, “Tekstil sektörü akıllı kumaşlar, inşaatlarda kullanılacak karbon elyaftan dokunmuş kumaşlar, otomobillerde daha fazla yer alacak tekstiller üretecek. Bunun için daha fazla Ar- Ge merkezleri kuracağız. Son 10 yılda sektörün ihracat birim değerini 3’e katlamışız, gelecek 10 yılda bir kez daha üçe katlamamız için önümüzde bir engel yok” diye konuştu.. Gülle, 2016 yılında Türkiye ihracatında gerilemeye rağmen, tekstilin ihracatını koruduğuna dikkat çekti.