Afganistan'da gıda paketleme işinde yatırımlar bekleniyor

Taliban rejiminin yıkılmasının ardından yavaş da olsa toparlanmaya başlayanAfganistan'da, uluslararası standartlara sahip gıda paketleme tesisi ihtiyacı var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Taylan BÜYÜKŞAHİN
 
İSTANBUL - Asya'nın savaşlarla anılan ülkesi Afganistan, ekonomisini toparlayıp istikrarlı bir yapıya geçmek istiyor. Taliban rejiminin yıkıldığı 2001 yılından bugüne önemli gelişmeler gösteren Afganistan'da yine de istenilen seviyeye ulaşılamadı. Geçtiğimiz yıl yüzde 11 oranında büyümesine rağmen ülkede kişi başına düşen milli gelir bin dolar seviyesinde. Ülkenin Pakistan sınırında ise Taliban militanlarıyla çatışmalar sürüyor.
 
"Afganistan'da ekonomik savaşı kazanmadıkça, güvenlikle ilgili savaşın kazanılması
mümkün değil" diyen DEİK Türk-Afgan İş Konseyi Başkanı Cihan Candemir, Afganistan'daki savaş ortamı algısının, yabancı yatırımcıyı fazlasıyla ürküttüğünü vurguladı. Candemir, "Afganistan'a yatırımcı çekmekte zorlanıyoruz. Güvenlik
korkusu nedeniyle korkuyor insanlar. Televizyonda çıkan görüntülere bakıp oraya gitmeye imtina ediyorlar. Sıkıntı orada. Afganistan kendini tanıtamıyor veya imajını düzgün gösteremiyor. Kuzey bölgelerinde sıkıntı yok. Sadece belirli bölgelerinde
sıkıntı var. Onlara dikkat etmek gerekiyor. Biz Türkler olarak bir yerlere gitme konusunda sıkıntı yaşamadık bugüne kadar. Ama gitmeye çekindiğimiz yerler var güney bölgeleri, Kandahar gibi. Zaten bu güney bölgelerinde ve Pakistan sınırının olduğu yerlerde rahatça iş yapılamadığını biliyoruz" şeklinde konuştu. 
 
Ülke ekonomisi büyüyor
 
[PAGE]
 
Ülke ekonomisi büyüyor
 
Afganistan'ın zor şartlar altında kendi ayaklarının üzerinde durmaya çalıştığını ifade eden Candemir, Afganlıların çok çalışkan insanlar olduğunu ve her türlü işi yapabildiklerini kaydetti. Tüm sıkıntılara rağmen Afgan ekonomisinin büyümeye geçtiğini dile getiren Candemir, "Dipten çıkıyor olmanın yarattığı rakamlar bu büyüme oranları. Yine de ilk gittiğimize göre çok iyi bir seviyede Afganistan. Delik deşik binalar gitti, yerlerine yeni binalar ve yollar yapıldı. Türk müteahhitler yaptı bunların bir kısmını" dedi.
 
Gıda, çimento ve maden sektörlerinde Afganistan'da ihtiyaçlar olduğunu anlatan Candemir, özellikle gıda sektöründe paketleme konusunda eksiklikler olduğunu aktardı. Ülkenin tarımda iyi bir potansiyele sahip olduğundan bahseden Candemir, sözlerine şöyle devam etti: "Gıda sektöründe paketlemede sıkıntıları olduğu için bu alanda ihracat yapamıyorlar. Uluslararası standartlarda paketleme tesisleri yok ve pek çok ürününü ihraç edemiyorlar. Çok güzel kavun ve karpuz yetiştirirler. Bunun yanısıra
üzüm, kurutulmuş üzüm, ceviz, kuruyemişler başta olmak üzere pek çok ürün daha var. Meyve ve sebze ciddi potansiyele sahip. Bazı Afganlı firmalar meyve suyu sektöründe yatırım yaptılar ama uluslararası seviyede değil. Bu nedenle gıda sektörü orada önemli."
 
Yer altı kaynaklarına önemli teşvikler var
 
Afganistan'da teşvikler konusunda dışarıdan sermaye getiren firmalara ciddi destekler verildiğini aktaran Candemir, "Teşvik kurumları çalışıyor, vergi muafiyetleri veriyorlar. Ciddi şekilde yer altı kaynaklarını yabancı yatırımlara açmaya çalışıyorlar. Özellikle madencilik alanında büyük yatırım imkanları sunuyor. Ülkenin kuzeyinde doğalgaz kaynakları olduğu söyleniyor" diye konuştu. Bunların yanı sıra çimento yatırımcılarına Afganistan'da ihtiyaç duyulduğunu aktaran Candemir, inşaat sektöründe kullanılacak malzemeleri üretecek yatırımcıların da ülkede iş yapabileceğini belirtti.
 
Türk yatırımcıların Afganistan'ı yakından tanıması gerektiğini dile getiren Candemir,
"Afganistan'ın gelişen ekonomisi mutlaka ciddi fırsatlar sunuyor. Özellikle küçük ve orta ölçekli yatırım yapabilecek için ümit veren alanlar var. Güvenlik konusu var ama bir taraftan insanlar yaşamak için ekonomilerini canlı tutuyorlar. Türk yatırımcılar bu noktalarda olmalı" dedi.
 
Yatırım forumu düzenlenecek
 
2014 yılında ABD'nin Afganistan'dan çekilecek olmasının bazı çekinceleri beraberinde getirdiğini söyleyen Candemir, "Ancak Afganistan kardeş ülkemiz olduğu için orada iyi şeyler olmasına gayret ediyoruz. Bu sene de biz Türk-Afgan İş Konseyi olarak Afganistan'da Yatırım İmkanları isminde bir forum yapma gayretleri içerisindeyiz. Afgan heyetini de buraya getirip böyle bir toplantı yapmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.