Doğu Anadolu İhracatçıları Azerbaycan'a çıkarma yaptı

Bakü kentine ziyarette bulunan DAİB heyeti, ülkenin en önemli ithalatçılarıyla bir araya geldi. Ziyarette Azerbaycan’da yatırım ve ticaret imkanları, teşvik sistemi ele alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Azerbaycan’ın Bakü kentine ziyarette bulunan DAİB heyeti, ülkenin en büyük dağıtım ve market zincirleri ve ithalatçılarıyla bir araya geldi. Ziyarette Azerbaycan’da yatırım ve ticaret imkanları, teşvik sistemi ele alındı.

DAİB Başkanı Cemal Şengel, görüşme yaptıkları kuruluşlarla yakın zamanda işbirliği anlaşması yapacaklarını belirterek, ziyaretlerin diğer illere de yaygınlaştırılacağı bilgisini verdi. İkili iş görüşmelerinin son derece verimli geçtiğini vurgulayan DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Şengel, “Görüşmelerimize Azerbaycan’lı firmalar yoğun ilgi gösterdi” dedi. Şengel, ‘İki Devlet Bir Millet’ anlayışıyla, kardeş ülke Azerbaycan ile yapılan karşılıklı ticarette gerekli hassasiyetin gösterileceğini, Azerbaycan’ın Türkiye ile dış ticaret istatistiklerinin artarak devam edeceğini belirterek; “Bu tür organizasyonları daha sık yapacağız, aynı şekilde gerek Bakü’den gerekse Azerbaycan’ın diğer şehirlerinde işadamlarının da dahil olduğu ticari ve resmi heyetleri bölgemizde ağırlayarak kardeş iki ülke arasındaki işbirliğinin ve ticaretin gelişmesini sağlayacağız” diye konuştu.

Teşvik sistemi ele alındı

Bakü’de yaptıkları toplantılarda, Azerbaycan Türk İşadamları Birliği (ATİB), Azerbaycan Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAB) ve Azerbaycan Cumhuriyeti Girişimciler (İşverenler) Teşkilatları Milli Konfederasyonu’nu ziyaret ettiklerini belirten Cemal Şengel, teşvik sistemi, ikili ticarette karşılaşılan sorunlar ve yatırım imkanlarının ele alındığını kaydetti. Görüşmelerde, Azerbaycan’da uzun yıllardır yatımcı olarak yer alan Türk işadamlarının Azerbaycan ekonomik yapısı ve ticari tecrübeleri- önerilerinin paylaşıldığını dile getiren Şengel, ayrıca bu kurumlarla protokol imzalanmasının kararlaştırıldığını dile getirdi. Şengel’in verdiği bilgilere göre, Bakü’de en büyük üretici ve dış ticaret potansiyeli çok yüksek olan firmalarından ve geniş bir dağıtım ağı olan Azersun Holding, Bakü’de yatırım yapmış büyük distribütör firmalarından olan ve halihazırda bütün ticaret hacmi Türkiye’den ve birçok markanın distribütörlüğünü yapan Natural (Z.N.Y. LLC) firması, Prime Food Co MMC (Makromart) firması, Bizim Marketler grubu, Azeriretailgroup-Fresco firması, süt ve süt ürünleri konusunda önemli distribütör firmalardan biri olan Ferid LLC firması ve Azerbaycan’ın gıda sektöründe faaliyet gösteren en büyük üretici, ithalatçı ve ihracatçı firmalarından Veyseloğlu firmaları ziyaret edildi.

Ürün bazlı PR çalışması önerisi getirildi

Az Marketing Cemiyet’nce DAİB heyetine yapılan sunumda, Azerbaycan pazarına girişte ürün bazlı PR çalışması yanı sıra ürünlerin pazar paylarının ve rekabet düzeylerinin incelenmesi gerektiği önerisi getirildi. Ekonomi Bakanlığının koordinasyonunda, ‘Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi’’ programı kapsamında gerçekleştirilen ziyarette, DAİB Yönetim Kurulu Üyeleri, Arif Sancak, M. Senar Kendisever, Ekrem Yakut, DAİB Denetim Kurulu Üyesi Ali Rıza Kılıç, DAİB Genel Sekreteri Murat Karapınar ve Erzurum Ticaret Borsası Başkanı İ. Hakkı Hınıslıoğlu katıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir