Güney Afrika'daki Türk yatırımı 600 milyon doları geçti

Madencilik, konfeksiyon ve ayakkabı, ev tekstili, gıda, turizm, oto yedek parça, mobilya ve inşaat malzemeleri gibi alanlarda faaliyet gösteren 100'den fazla Türk şirketinin Güney Afrika'daki yatırımları 600 milyon doları aşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

CAPETOWN - Yüzden fazla Türk şirketinin faaliyet gösterdiği Güney Afrika'daki Türk yatırımları 600 milyon doları geçti. Arçelik firmasının Güney Afrika beyaz eşya üreticisi DEFY'ı satın alması ve üretime başlaması, Dağıstanlı Holding 'in Cape Town Iron and Steel Company (CISCO)'yu satın alması, Güney Afrika akü üreticisi Met Air in Türkiye de Mutlu Akü'yü satın alması ile yatırım alanında karşılıklı ilişkiler hızlandı. Halihazırda Güney Afrika'da Türk vatandaşlarına ait 100'den fazla tescilli şirket var. Pretoria Ticaret Müşavirliği verilerine göre madencilik, konfeksiyon ve ayakkabı, ev tekstili, gıda, turizm, oto yedek parça, mobilya ve inşaat malzemeleri gibi alanlarda faaliyet gösteren Türk şirketlerinden bir kısmı yatırımcı konumunda. Bu şekilde Türk şirketlerinin Güney Afrika'daki yatırımları 600 milyon doları aşıyor. Bu yatırımlar yaklaşık 4 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor. Güney Afrika, Türkiye pazarını önemsiyor. Türkiye'nin bu ülkeden yaptığı kömür ve altın ithalatı iki ülke arasındaki dış ticareti etkileyen ana kalemleri oluşturuyor. 2011 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2.5 milyar dolara kadar yükseldi. Ticaret hacmi 2014 yılında 1.7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Johannesburg 'iş başkenti' olabilir

Güney Afrika'da 11 resmi dil konuşuluyor. Üç tane başkenti var: Pretoria, Bloemfontein ve CapeTown. Bloemfontein, yargı başkenti, Pretoria, yönetim başkenti işlevini yürütüyor. CapeTown'a Güney Afrika'daki en eski şehir olduğu için 'Mother city' de deniliyor. Johannesburg'a ülkenin 'iş başkenti' demek mümkün. Çünkü hareket, ticaret, iş burada dönüyor. Mükemmellik çıtasını epeyce yukarıya çeken 5 yıldızlı oteller burada yer alıyor. Dünya Bankası 2014 yılı rakamlarına göre 54 milyon kişinin yaşadığı Güney Afrika'da kişi başına düşen milli gelir 6 bin 800 dolar. Dünya Bankası'nın Güney Afrika ekonomisi için yaptığı büyüme tahminlerine göre ise, ülkede 2015 yılında yüzde 1.5, 2016'da yüzde 1.6, 2017 yılında ise yüzde 1.9 büyüme bekleniyor. Ülkedeki işsizlik oranı yüzde 25. Ülke ekonomisi gücünü özellikle altın, kömür, manganez, titanyum, zirkonyum ve elmas yataklarından alıyor. İhracatının yaklaşık yüzde 60'ını değerli madenler oluşturuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir