İran’da 7-8 ay önce temaslara başladık rafineri projelerini görüşüyoruz

İran ile 7-8 ay önce temaslara başladıklarını belirten TMB Başkanı Yenigün, 7 rafineri yapımı konusunda görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ankara

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, uluslararası siyasi ilişkilerin iş hacmini yüzde 20 etkilediğini belirterek, yeni pazar arayışı kapsamında Güney Amerika ve Sahraaltı Afrika ülkeleriyle görüşmelerinin sürdüğünü bildirdi. İran konusunda ise 7-8 ay önce temaslara başladıklarını belirten Yenigün, İran’da 7 rafineri yapımı konusunda görüşmelerin sürdüğünü bildirdi. Yenigün, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basınla sohbet toplantısı düzenledi. Bugüne kadar toplam 320 milyar proje üstlenen yurtdışı müteahhitlik sektörünün, komşu ülkelerde yaşanan sıkıntılar sebebiyle yüzde 20 iş kaybına uğradığını belirten Yenigün, Sahraaltı Afrika, Güney Amerika ve ASEAN ülkelerindeki projeleri takip ettiklerini kaydetti. 

Rusya’da son iki yıldır büyük iş alınmadığını ancak sorunlara rağmen geçen yıl 4 milyar dolar civarında proje üstlenildiğini söyleyen Yenigün, geçen hafta itibarıyla sorunun çözümüne yönelik iyimser mesajlar aldıklarına dikkat çekti. 

Libya’da ciddi sorun bulunduğunun altını çizen Mithat Yenigün, tekrar girmenin çok zor olduğu için ülkeden çıkmadıklarını, bu yüzden 1.5 milyar dolarlık teminat mektubu için bankalara yıllık 50 milyon dolar komisyon ödediklerini söyledi. Yenigün, komisyonların dondurulması konusunda Bankalar Birliği ve BDDK ile görüşme yaptıkları bilgisini verdi.

“Irak’a 3 milyar dolar yardım yapalım” 

Irak’ta sektörün 700 milyon dolar civarında alacağı bulunduğunu söyleyen Mithat Yenigün, Türkiye’nin bu ülkeye 3 milyar dolar yardım yapması halinde, yeni işler alınabileceğini, zengin bir ülke olan Irak’ın yeniden eski günlerine döneceğini bildirdi. 

Sahraaltı Afrika pazarında Türkiye’nin daha etkin hale gelmesi gerektiğini dile getiren Yenigün, Çinli firmaların limitsiz finansman desteğiyle hızlı davrandığını, Türk firmalarının finans ayağının eksik olduğunu belirtti. 

“Türk müteahhitlerini yarıştırıp fiyat kırıyorlar” 

Türkiye’de ortaklık kültürü olmadığı için özellikle yurtdışı işlerde büyük kayıplar yaşandığının altını çizen Mithat Yenigün, bu zaafı bilen ülkelerin bilerek ihalenin son aşamasında iki Türk firmasını yarıştırdığını, bundan Türkiye’nin zarar gördüğünü söyledi. 

“Fiyat farkı hesaplama yöntemi değişmeli” 

İran’a uygulanan uluslararası ambargonun kaldırılacağının netleştiği 7-8 aydan beri görüşmeler yaptıkları bilgisini veren Mithat Yengün, bu kapsamda 7 rafineri yapımı için görüşmelerin sürdüğünü kaydetti. Yenigün, diğer konularda bilgilendirmeler için yakın zamanda bir heyetle İran’a gitmeyi planladıklarını, bu kapsamda boru hattı ve baraj projelerinin gündeme geleceğini aktardı. Kamu İhale Kanunu’nun özellikle fiyat farkı ile ilgili hükümlerinin değiştirilmesi yönünde İNTES ve Asfalt Müteahhitleri Derneği ile çalışmaların sürdüğünü belirten Mithat Yenigün, halen enfl asyona endeksli fiyat farkı ödendiğini ancak bunun sektörün gerçek maliyet artışını yansıtmadığını vurguladı. 

Karayolu müteahhitlerinin hakediş alacaklarının 6.2 milyar liraya ulaştığını dile getiren Yenigün, önceki gün itibarıyla bunun yarısının ödendiğini, kalan paranın da ay sonuna kadar tamamlanacağı bilgisini verdi. 

'Konutta balon yok, belirsizlik talebi erteledi'

Konut sektöründe balon tartışmalarına da değinen Yenigün, yılda 700 bin konuta ihtiyaç olduğunu, ancak son 1 yıldaki belirsizliğin talebi olumsuz etkilediğini anlattı. Mithat Yenigün, sektörde balondan söz edilemeyeceğini, talebi olan insanların da beklemeye geçtiğini aktardı.

2015'te iş hacmi 7,4 milyar dolar azaldı

Yurtdışı müteahhitlik sektörünün, üstlendikleri projelerin 2015 yılına ilişkin geçici sonuçları da belli oldu. Buna göre 2015’te üstlenilen iş tutarı önceki yıla göre 7.4 milyar dolar azalarak 19.4 milyar dolara geriledi. Sektörün bugüne kadar yurtdışında üstlendiği toplam proje tutarı ise 320 milyar doların üzerine çıktı.

'İnşaatı sanayiden ayırmak çok kolay değil'

TMB Genel Sekreteri Haluk Büyükbaş ise bir soru üzerine inşaat ile sanayiyi birbirinden ayırmanın doğru olmadığını, TMB olarak tüm sektörlerin bir arada olacağı model istediklerini dile getirdi.

2323423.jpg

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün