Rusya darbesi yiyen ihracatçıya Çin morali

Yılda 5 milyar dolarlık gıda ve tarım ürünü ithal eden Çinli firmalar, Türkiye’den ithalat gerçekleştirmek için Antalya’da yaş sebze meyve ve gıda ürünleri ihracatçılarıyla görüştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fikri CİNOKUR  

ANTALYA  - Uçak düşürme krizi nedeniyle Türkiye’den yaş meyve sebze alımını yasaklayan Rusya pazarının yerine Çin pazarında arayışlar sürüyor. Yılda 5 milyar dolarlık meyve sebze ve gıda ithalatı yapan ve Türkiye’den alım yapmak isteyen Çinli firmalar Antalya’da ihracatçılarla görüştü. Yaş sebze meyve sektörü, Rusya ile yaşanan krizin sona ermesini umutla beklerken Rusya pazarına alternatif oluşturmak için Çin pazarında arayışa girdi. 

Çin’de yılda 5 milyar dolar gıda ve tarım ürünü ithal eden firma yetkilileri İstanbul, Ankara ve Nevşehir’deki incelemelerden sonra Antalya’da incelemelerde bulundu. Türkiye’den kiraz, limon, nar, fındık, kuru incir, kuru kayısı, zeytin, zeytinyağı, süt tozu, bal ve tavuk satın almak isteyen Çinli heyet, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nde (BAİB) ihracatçılarla bir araya geldi. BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Çinli firma temsilcilerine Türkiye’nin yaş sebze meyve üretimi ve ihracatı hakkında bilgi verdi. 

Türkiye’nin meyve sebze üretiminin 46 milyon ton olduğunu belirten Satıcı, şöyle konuştu: “Üretimde dünyada beşinci, Avrupa’da birinciyiz. Tarım ürünleri ihracatı 2 milyar dolar. Yaş meyve sebze ihracatımız 3 milyon tonun üzerinde. Yaş meyve sebze ihracatında İspanya dünya birincisi. Türkiye ise 13. sırada. Eğer bu görüşmeler sonrasında işbirliğini gerçekleştirirsek Türkiye yaş meyve sebze ihracatında birinci sıraya yükselir. Çin’e ihraç edebilmek için öncelikle karantina anlaşması imzalanması gerekiyor. Kiraz ile bu süreç başlayacak. Süreç diğer ürünlerle devam edecektir” diye konuştu. 

Gıda güvenliğinde önemli aşama kaydedildi 

Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak da, narenciye üretimi ve ihracatı hakkında bilgi verdi. Kavak, “Çin pazarını ve Çin halkını önemsiyoruz. Gıda güvenliğine büyük önem veriyoruz. Bu konuda büyük aşama kaydettik. 46-47 milyon ton yaş meyve sebze üretimimiz var. Bunun yüzde 93’ünü halkımız tüketiyor. Halkımızın sağlığını korumak da çok önemlidir. Bu ürünleri sizlerle birlikte bizlerde tüketeceğiz” diye konuştu. 

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Senih Yazgan ise Çin’e ihracat yapmak için karantina şartlarının belli olması gerektiğini söyledi. Yazgan, “Mayıstan ağustosa kadar kiraz ihraç edebiliyoruz. Kirazın raf ömrü 45 güne kadar çıkıyor” dedi. 

"Türkiye’den ithalat yapmak istiyoruz" 

Çin Tarım Ürünleri Pazarlama Derneği ve Pekin Xinfadi A.Ş. Başkanı Zhang Yuxi . 5 gündür Türkiye olduklarını belirterek, “Bu ziyareti G-20 Zirvesi’nde yapılan anlaşma çerçevesinde gerçekleştirdik. Tarım ürünlerinizi görüp, almaya geldik. Türkiye’den ithalatımız kiraz ile başlayacak. Pekin’de meyve sebze satıyorum. 30 ülkeden ürün alıyorum. Umarım 31. ülke Türkiye olur. Türkiye’den ithalatımız yok denecek kadar az. 1.5 milyar nüfusumuz var. Biz de üretiyoruz ama yetmiyor” ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir