Tasarım, markalı ihracatı 10 milyar dolara taşıyacak

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Tasarıma odaklan moda endüstrimiz kilogram başına hazır giyim ihracatını 35 dolara çıkaracak. 10 yılda 10 milyar dolarlık markalı ihracat yapacak” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, kapılarını 10. kez açan Mercedes Benz Fashion Week İstanbul’un, Türk moda endüstrisini bir üst segmente taşıdığını vurguladı. 

Tanrıverdi, “Hazırgiyim ihracatında kilogramda 35 doları yakalayabilmemiz için en önemli kozumuz olan tasarıma ve tasarımcıya yaptığımız yatırımın geri dönüşlerini almaya başladık.  Gün meyveleri toplama günü. Fashion Week’in yakaladığı başarı, Türk moda endüstrisini 2023’te 10 milyar dolarlık markalı ihracat hedefine bir adım daha yaklaştırdı” dedi. 

İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Atik’in Danışma Kurulu Başkanlığını yaptığı Moda Tasarımcıları Derneği (MTD), Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ve İstanbul Moda Akademisi (İMA) işbirliğiyle IMG tarafından düzenlenen Mercedes Benz Fashion Week İstanbul başladı. 

Sektörün yazgısını değiştiriyor

Hikmet Tanrıverdi, Türk moda endüstrisinde köklü değişimlere imza attıklarını kaydederek, Karaköy Antrepo 3’de gerçekleştirilen Mercedes Benz Fashion Week İstanbul’un sektörün yazgısını değiştirdiğini ifade etti. 

40’ın üzerinde alım grubunun moda haftasını izlemek üzere İstanbul’a geldiğini bildiren Tanrıverdi şunları söyledi: 

“Pek çok zorluğu aşarak hazır giyim sanayimize kazandırdığımız İstanbul Moda Haftası’nı, 10. kez düzenliyoruz. Artık çok daha profesyonelce gerçekleştirilen ve İstanbul markasının değerini artıran moda haftamız dünya moda takviminde yerini aldı. Moda haftasının sektörümüz üzerindeki en önemli etkisini tasarıma ve tasarımcıya yönelik yatırımların artması, çoğalması yönünde gördük.  Salt üretim ile hele fason üretim ile bir yere varılamayacağını her kes gördü. Dünya modasında daha fazla yer alabilmek için sektörümüzün en önemli silahı olan tasarıma odaklandık. Marka ve tasarım birbirlerini besleyen, destekleyen iki önemli kavram. Bu sayede bugün 24 dolar olan kg ihracat rakamımızı en kısa zamanda 35 dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Böylece 2023’deki 10 milyar dolarlık tasarıma odaklı markalı ürün ihracatı gerçekleştirebileceğiz. Yakaladığımız ivmeyle halen 1 milyar doların biraz üzerinde olan markalı ihracatımız 2023’te rahatlıkla 10 milyar doları  aşacaktır. Toplam ihracatımız ise 60 milyar dolara ulaşacak.”