TİM İrlandalı ihracatçılar ile el sıkıştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile İrlanda İhracatçılar Derneği arasında ticaret, teknoloji transferi, eğitim ve ekonomik anlamda işbirliği ve Türk işadamlarına daha kolay vize verilmesi konusunda lobi çalışması yapılmasına yönelik mutabakat imzalandı.

TİM'den yapılan açıklamaya göre, TİM, Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı görevini yürüten İrlanda'nın ihracatçılarıyla işbirliği anlaşması imzalandı.

TİM ile İrlanda İhracatçılar Derneği arasında, ticaret, teknoloji transferi, eğitim, fuar organizasyonu, alım satım heyetleri organize edilmesi ve ekonomik işbirliği yapılmasını öngören anlaşmaya TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, İrlanda İhracatçılar Derneği Üst Yöneticisi (CEO) John Whelan ve İrlanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tániste Eamon Gilmore katıldı. Anlaşmaya göre İrlandali ihracatçılar, Türk işadamlarının Britanya vizesi ile birlikte İrlanda'ya yönelik otomatik vize muafiyeti kapsamına girmeleri için lobi çalışması yapacak.
TİM Başkanvekili Çıkrıkçıoğlu konuyla ilgili açıklamasında 2012 yılında Türkiye'nin İrlanda'ya 348 milyon dolar ihracat gerçekleştirmesine rağmen yaklaşık 845 milyon dolarlık ithalat yaptığına işaret etti.
Çıkrıkçıoğlu, şunları kaydetti:
"AB Dönem Başkanı olan İrlanda ile Türkiye arasındaki aleyhimize görünen ticari işlemleri dengelemek istiyoruz. Otomotiv, hazır giyim, kablo ve teller, plastik yarı mamul, elektrikli ev aletleri, beyaz eşya ve demir çelik sektörlerinde İrlanda;ya büyük ihraç potansiyelimiz olduğunu biliyoruz."
Özellikle Türk işadamlarının vize almasında kolaylıklar sağlanması konusunun da mutakabat metni içinde olduğuna dikkati çeken Çıkrıkçıoğlu, "Türk iş adamlarımızın İrlanda'yı ziyaret edebilmeleri için kolaylaştırılmış vize işlemlerinde lobi faaliyetleri yapacağız. Bu uygulama, Türk Vatandaşları için ilk müracaatta uzun süreli ve Britanya vizesi ile birlikte otomatik vize muafiyeti içerecek. Dolayısıyla karşılıklı ticaretimizin önündeki engelleri bir bir kaldıracağız" dedi.

İrlanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tániste Eamon Gilmore, hem İrlanda'nın hem de Türkiye'nin son ihracat rakamlarının her iki ülkenin rekorları olduğunu hatırlatarak, "Avrupa'da iş yapabilme kolaylığı ve nitelikli insan gücü sıralamasında birinciyiz. Türkiye'nin ihracat potansiyeliyle bu imkanlar birleşmeli" dedi.
Türk işadamlarına daha kolay vize verilmesi konusunda çalışmaların devam ettiğini dikkati çeken Gilmore, "AB içinde de vize konusunda yeni bir yaklaşım olabilir" ifadelerini kullandı.

İrlanda İhracatçılar Derneği CEO'su John Whelan ise, hizmet sektörü, turizm ve inşaat alanlarında yapılacak işbirliklerinin önemine değinerek, "Özellikle yüksek katma değerli ürünlerin ihracatı konusunda işbirliği yapacağız" dedi.