Yetkilendirilmiş yükümlü 500 milyon dolar getirecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının ülke ekonomisine yılda yaklaşık 500 milyon dolar getiri sağlayacağını bildirdi.

Bakan Yazıcı, ATO Congresium'da düzenlenen, "Kolay Ticaret Büyük Türkiye" projesinin tanıtım toplantısında, bugün iş dünyasının heyecanla beklediği ve gümrüklerde devrim olarak nitelendirilen "Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması", "İhracatta Yerinde Gümrükleme" ve "İzinli Gönderici" uygulamalarını tanıtacaklarını söyledi.
Bu proje kapsamında ilk tanıtım toplantısının İstanbul'da yapıldığını, 9'uncu ve son tanıtım toplantısının Ankara'da gerçekleştirildiğini anlatan Yazıcı, Türkiye'nin, ticaretin en kolay ve güvenli yapıldığı ülke olmasını amaçladıklarını belirtti.
Yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının, kurallara uyan, kayıtları düzenli ve izlenebilir olan, kendi öz denetimini yapabilen, mali yeterliliğe ve yeterli güvenlik standartlarına sahip firmalar ile gümrük idaresi arasında stratejik bir işbirliği girişimi olduğunu ifade eden Yazıcı, bu statünün, güvenilirliğin devlet tarafından onaylanması anlamına geldiğini kaydetti.
Yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının ticaret erbabına sevkıyat başına ortalama 861 lira, gümrükleme ve nakliye ücretlerinden de ortalama yüzde 17,5 tasarruf sağladığını anlatan Yazıcı, bu tasarrufun ülke ekonomisine yılda yaklaşık 500 milyon dolar getirisi olacağını bildirdi.

Yerinde gümrükleme

Yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının getirdiği en büyük yeniliklerden birisinin de "Yerinde Gümrükleme" olduğunu ifade eden Yazıcı, bu sayede öncelik ihracatta olmak üzere, her tesisi bir gümrük haline getirdiklerini söyledi.
Yerinde gümrükleme uygulamasını ihracat işlemleri için başlattıklarını ifade eden Yazıcı, yıl sonunda bu uygulamayı ithalat için de hayata geçireceklerini belirtti.
Yerinde gümrüklemeyi; "Güvenilir olduğu onaylanmış firmaların mallarına ilişkin gümrük işlemlerinin, gümrük idaresi yerine firmanın kendi tesislerinde yapılması" olarak tanımlayan Yazıcı, bu uygulama ile ihracatçıların artık gümrük işlemlerini yapmak için gümrüğe gitmeyeceklerini, kendi işyerini, fabrikasını, deposunu gümrük işlemlerinin yapıldığı mekan olarak kullanacağını kaydetti.

İzinli gönderici

Her isteyenin yetkilendirilmiş yükümlü olamayacağını, ama bu şartları sağlayamayan firmalar için, ticaret işlemlerini kolaylaştırmak arzusunda olduklarını anlatan Yazıcı, "Yetkilendirilmiş yükümlü olan veya olmayan tüm firmaların dolaylı olarak faydalanabileceği izinli gönderici uygulamasını başlattık. Bu statüyü alan taşıyıcılarımız; müşterileri adına taşıdıkları malları kendi tesislerinde toplayacak, burada TIR'lara yükleyecek ve gümrük işlemlerini hiçbir gümrük görevlisinin nezareti olmadan, tamamen kendileri yapacak" dedi.

Ortak transit

Bakan Yazıcı, bakanlık olarak yürüttükleri bir diğer önemli projenin de "Ortak Transit" uygulaması olduğunu söyledi.
Ortak Transit uygulamasının, "Ortak Transit Sözleşmesi"ne taraf olan ülkeler arasında eşyanın gümrük vergilerinin teminata bağlanarak taşındığı ve bu taşımanın "Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi" ile elektronik mesajlar kullanılarak beyan ve takip edildiği bir sistem olduğunu anlatan Yazıcı, "Ortak Transit; AB'ye tam üye olmadan, taşımacılık sektörü açısından AB üyesi bir ülke gibi işlem yapabilecek konuma geldiğimiz tek enstrümandır" diye konuştu.

Milli içki "Çayran"

Bakan Yazıcı konuşmasında "milli içki" tartışmalarına da değindi.
Türk insanın çok pratik zekalı olduğunu ifade eden Yazıcı, Rizeliler'in milli içkinin neden çay olmadığı konusunda düşündüğünü ve bunun üzerine yeni bir milli içki tanımı getirdiğini söyledi. Yazıcı, "Sosyal medyada bir arkadaşıma mail göndermişler. Çayın ç'sini almışlar ve bizim milli içkimiz 'Çayran'dır demişler" diye konuştu.

-Özallı hologram gösterisi-

Tanıtım toplantısında katılımcılara 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın canlandırıldığı hologram gösterisi de sunuldu.
Sanatçı Sezai Aydın'ın canlandırdığı Özal, gösteride bilinen el hareketleri ve kalemiyle yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
"Aradan 20 yıl geçmiş, haddizatında dünya zamanında bir çok şey olmuş, bu ülke yine büyük badireler atlatmış ama bugün görüyorum ki ülkem daha da güçlenmiş. Cumhuriyetimizin 100. Yılında ihracat için 500 milyar dolar hedef koymuşsunuz. Bunu, karşımda duran bu seçkin topluluğun kolayca başaracağı bir hedef olarak görüyorum. Şunu açık seçik ifade edeyim ki, rahmet dergahındaki komşum, aziz büyüğüm Adnan Menderes Beyefendi'nin başlattığı demokrasi hareketinin geleceğe taşınması ancak ve ancak teşebbüs hürriyeti ile mümkündür. Siz düşünce özgürlüğünün önündeki engelleri kaldırdınız. Güneydoğudaki vatandaşlarımız için birkaç saatlik Kürtçe yayına bile razıydım. Siz Kürtçe resmi televizyon kanalı açtınız. Otuz yıldır süren çatışmaları durdurup anaların gözyaşlarını dindirmek için de cesur adımlar atıyorsunuz. Milleti topyekun kucaklaşmaya çağırıp, kardeşlik projesiyle çözüm sürecini başlattınız."