'Çek yasası, alışverişi yüzde 30 düşürdü'

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, çek yasasının değiştirilmesiyle birlikte oda üyelerinin alışverişlerinde yüzde 30 civarında düşüş yaşandığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE KEVEN ŞİMŞEK

KAYSERİ - Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, “Çek yasasının değiştirilmesi ve özellikle hapis cezasının kaldırılması kıymetli bir evrak olan çekin kullanımını geriletti. Çekle alışveriş en az güven duyulan bir ödeme aracı haline geldi. Çek yasasının ardından üyelerimizin alışverişinde yüzde 30 civarında bir düşüş yaşandı” diye konuştu. 

“Çek yasasının düzenlenmesi sırasında belli bir yürürlük tarihi konulsaydı ve eğitim çalışmaları yapılsaydı belki bu durumlarla karşılaşılmayacaktı” diyen Başkan Hiçyılmaz, “İç talebin canlanması açısından çekle alışveriş oranının yükselmesi gerekir. Çekle ilgili tereddütlerin yaşanmayacağı güvenli bir alışveriş için yeni yasal düzenleme yapılmasının uygun olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu. 

Bankaların almış oldukları masraf ve işlem ücreti başlıklarındaki bedellerin çok fazla olduğu konusunda Oda üyelerinin şikâyetleri ile karşılaştıklarını söyleyen Hiçyılmaz, “BDDK’nın bu konuda çalışmalar yaptığını biliyoruz. Ancak kısa süre içinde ve tatmin edici şekilde düzenleme yapılması gerekiyor. Bu hem piyasa açısından hem de bankalar açısından büyük önem arz ediyor” açıklamasında bulundu. 

Çekle alışverişlerde güvenilirliğin sağlanması noktasında oda üyelerine Kredi Kayıt Bürosu uygulaması hakkında bilgilendirme yaptıklarını ifade eden Hiçyılmaz, şunları dile getirdi: “Özellikle meslek komitesi toplantılarında üyelerimize Kredi Kayıt Bürosu hakkında bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Ancak üyelerimizin büyük çoğunluğu bu sistemi kullanamıyor. Sistemin yaygınlaşması adına daha iyi bir tanıtım yapılmasının şart olduğunu düşünüyorum. Sistemin geniş tabanlı kullanımına ilişkin olarak, kamu spotu şeklinde televizyon yayınları yapılabilir. Ayrıca, eğitim toplantıları düzenlenebilir ve gazetelerde ilanlar verilerek sistemin özendirilmesi sağlanabilir.”