'Esnafın kredi sicili temizlenmeli'

Bankalar tarafından kara listeye alınan esnaf ve sanatkarlar yapılandırmadan yararlanmak için banka kredisi kullanamıyor. TESK Genel Başkanı Palandöken konuyla ilgili, "Kredi sicilleri temizlenmeli" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bankalar tarafından kara listeye alınan esnaf ve sanatkarların yapılandırılmadan yararlanmak için banka kredisi kullanamadığını, kredi sicillerinin temizlenmesi gerektiğini bildirdi. 

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, 6552 sayılı kamuoyunda "Torba Yasa" olarak bilinen Kanun'un kabul edilmesinden sonra kredi sicillerinin temizlenmesi gerektiğini belirterek, bankalar tarafından kara listeye alınan esnaf ve sanatkarların yapılandırılmadan yararlanmak için banka kredisi kullanamadığını savundu.  

Kara liste nedeniyle esnafın krediye ulaşmada sıkıntı yaşadığına dikkati çeken Palandöken, etkin bir şekilde uygulanacak sicil affına ihtiyaç olduğunu kaydetti.  

Bankaların uygulamada hata yaptığını iddia eden Palandöken, "Banka krediyi verirken emekli maaşlarına el konuluyor. Bu da bankanın garantisi oluyor. Ödenmiş borcun sicil kaydı olmaz. Bankalar bu işte karlı taraf konumunda. Bu kredinin verilmesinde hem devletimiz, hem bankalar hem de vatandaş bir şeyler kazanmış olacak" ifadelerini kullandı.  

Palandöken, esnaf ve sanatkarların borçlarını yapılandırabilmesi için krediye ihtiyaç duyduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: 

"SGK'nın Halk Bankası ile yapmış olduğu protokoldeki 36 ay taksit süresinin uzatılmasını istiyoruz. 36 ay için kullandırılan kredi tutarı esnafa bağlanan yaşlılık aylığını geçmiyor. Mesela bir esnafın emekli olabilmek için 50 bin liraya ihtiyacı olmasına rağmen emekli olduğunda aylık 600 lira yaşlılık aylığı bağlandığında 15 bin lira kredi kullandırılıyor. Bu durumda alınacak kredi prim borcunu kapatıp emekli olmaya yetmiyor. Geri ödeme süresi, bağlanacak emekli maaşının kredi ödemesine yetecek kadar uzatılmalı." 

Bu konularda ilginizi çekebilir