'Hesap işletim ücreti kaldırılmalı'

TESK Başkanı Palandöken, "Banka vatandaşın parasını kendi parası gibi işletip para kazanıyor ama faiz vermeden hesap işletim ücreti talep ediyor. Bu haksızlığın önlenmesi gerekir” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Bankaların müşterilerden hesap işletim ücreti talep etmelerinin ekonomiye büyük zarar verdiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeni bir düzenleme ile hesap işletim ücretinin tamamen kaldırılması gerektiğini ve bugüne kadar tahsil edilen ücretlerin geri ödenmesini istedi. 

"Küçük tasarruf yapmak isteyen vatandaşa büyük engel" 

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Hesap işletim ücreti sebebiyle bir çok vatandaşımız bankalardan kaçıyor. Bankada parasını tutana çifte ceza uygulanıyor. Bu da küçük tasarruf yapmak isteyen vatandaşlarımız için büyük bir engeldir. Bankada paran var, her ay bakıyorsun 5 lira 5 lira eriyor. Yada şehir dışında okuyan çocuğuna havale yapacaksın, hesaba para yatırdığında 30 lirası eksiliyor. Böyle bir şey olabilir mi? Daha da önemlisi hesap işletim ücreti sebebiyle kayıt dışılık haddinden fazla artmaktadır. Bu da devletimizin alacağı yıllık vergileri aşağıya çekmektedir. Yani vergi kaybına neden oluyor. Yeni bir düzenleme ile hesap işletim ücreti tamamen sıfırlanmalıdır. Bugüne kadar bankalar tarafından haksız olarak alınan hesap işletim ücretleri de hak sahiplerine geri iade edilmelidir. Çünkü banka, vatandaşlarımızın açtığı hesaplarda biriken paraları kendi parası gibi işletip para kazanıyor ama hiçbir faiz vermeden hesap işletim ücreti talep ediyor. Bu haksızlığın acilen önlenmesi gerekir” dedi. 

Özel tasarrufların düşük olmasının en büyük nedenlerinden birisinin bankaların aldığı komisyon ücretleri olduğunun altını çizen Bendevi Palandöken, “Kriz döneminde yüzde 25’lerde olan özel kesim tasarrufları 2013 yılında yüzde 10’un altına düşmüştür. Burada bankaların aldığı komisyonların çok büyük etkisi var. Hem vatandaşın parasını kullanıyorlar hem de hesap işletim ücreti tahsil ediyorlar. Vadeli ve vadesiz hesaptan da hesap işletim ücreti alınıyor. Vatandaşın parası bankada adeta eriyor. Şöyle ki 2 bin dolar parasını vadeli olarak yatıran birisinin parası vade sonundaki değeri bin 996 dolara kadar düşüyor. 5 bin doların altındaki vadeli hesaplarda bankaların kestikleri hesap işletim ücreti ödedikleri faizden daha yüksek. Tasarrufların yeniden yükseltilebilmesi için BDDK küçük tasarruf sahiplerinin haklarını korumalı ve bu konuya mutlaka çözüm getirmeli” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir