'Hesap işletim ücretleri müşterilere geri verilmeli'

TESK Başkanı Palandöken, "Bugüne kadar bankalar tarafından haksız olarak alınan hesap işletim ücretleri de hak sahiplerine geri iade edilmelidir" açıklamasında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bankaların müşterilerinden aldığı hesap işletim ücretinin kaldırılması ve bugüne kadar alınan bu ücretlerin hak sahiplerine iade edilmesi gerektiğini kaydetti. 

Palandöken, yazılı açıklamasında, yarın yürürlüğe girecek Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Yeni kanun ile, indirimli satışlara yapılan denetimin sıklaştırılması gerektiğine işaret eden Palandöken, bu konuda tüketicilerin mağdur edilmemesi gerektiğini söyledi. 

Özellikle bankacılık işlemlerinden alınan ücretler ile "uzun soluklu" aboneliklere son verilmesi gerektiğini ifade eden Palandöken, "Bankada vatandaşın parası taksit taksit eriyor. Duran para eriyor. Böyle adalet mi olur? En önemlisi yeni düzenleme ile bankacılık hizmetleri ile ilgili ücret tespitini BDDK yaparken mutlaka tüketicileri korumalıdır" değerlendirmesinde bulundu. 

Yasal düzenleme ile tüketicilere önemli haklar verildiğini belirten Palandöken, "Bankalar artık tüketiciye aidatsız kredi kartı sunmak zorunda. Hesap işletim ücreti sebebiyle birçok vatandaşımız bankalardan kaçıyor. Bankada parasını tutana çifte ceza uygulanıyor. Bu da küçük tasarruf yapmak isteyen vatandaşlarımız için büyük bir engel. Bankada paran var, her ay bakıyorsun 5 lira 5 lira eriyor. Ya da şehir dışında okuyan çocuğuna havale yapacaksın, hesaba para yatırdığında 30 lirası eksiliyor. Böyle bir adalet olabilir mi?" ifadesini kullandı. 

Bankaların müşterilerinden aldığı hesap işletim ücreti sebebiyle kayıt dışılığın arttığını, bunun da vergi kaybına neden olduğunu savunan Palandöken, hesap işletim ücretinin kaldırılması ve bugüne kadar bu ücretlerin hak sahiplerine iade edilmesi gerektiğini kaydetti. 

Tüketici hakem heyetlerinin 3 bin liraya kadar olan anlaşmazlıklara çözüm getirebilirken, hesap işletim ücretlerinin bu kapsam dışında tutulmasının yanlış bir uygulama olduğunu öne süren Palandöken, "Kanunun amacı vatandaşların haklarını mahkeme dışında ve kolaylıkla arayabilmesi iken hesap işletim ücretinin iptali için mahkemelere başvurulacak olması yeniden ele alınmalıdır" değerlendirmesinde bulundu. 

Palandöken, özellikle telefon ve internet abonelik sözleşmelerinin uzun süreli yapıldığını ve tüketicilerin aboneliklerini sonlandırmak istediklerinde çeşitli zorluklarla karşılaştığına değinerek, bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılması ve yanıltıcı kampanyaların önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti. 

  

Bu konularda ilginizi çekebilir