'Sosyal Güvenlik destek primi kaldırılmalı'

Emekli esnafın sorunlarını değerlendiren TESK Başkanı Palandöken, destek priminin kaldırılması ve maaşlarda iyileştirme gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, emekli maaşları içerisinde BAĞ-KUR emeklilerinin en düşük maaşı aldığını ve geçinemediğini belirterek, “Bu nedenle, sosyal güvenlik destek primi (SGDP) uygulaması kaldırılmalıdır” dedi. 

Emekli esnafın sorunlarını değerlendirdi

Yazılı bir açıklama yapan Palandöken emekli esnafın sorunlarını değerlendirdi. Bağ-Kur’lu esnafın yüzde 80’inin aldığı maaşın ortalamasının 800 lira olduğunu kaydeden Palandöken, “BAĞ-KUR emeklisi geçinemiyor. Açlık sınırında maaş alıyor. Emekli olup ta çalışmaya devam ederse yüzde 15 Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödemek zorunda kalıyor.

'Esnaf emeklisi destek priminin kaldırılmasını ve maaşlarda iyileştirme bekliyor'

Geçinemediği için çalışmak zorunda olan esnaf emeklisi cezalandırılıyor. Esnaf emeklisinin beklentisi destek priminin kaldırılması ve maaşlarında iyileştirme yapılmasıdır” ifadelerini kullandı. 

'Emekli çalışanlar aksine gençlere iş imkanı yaratıyor'

Emekli çalışanlardan söz konusu primin kesilmesindeki amacın iş gücüne katılması beklenen gençlerin önünün açılması olduğunu da ifade eden Palandöken, esnaf ve sanatkarların işçi değil, tersine işveren olduğunu kaydetti. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam esnaf ve sanatkarların, genç işgücünün önünü kapatmadığını kaydeden Palandöken, “Tersine onlara iş imkanı yaratmaktadır. Bu nedenle, emekli esnaf ve sanatkarlardan sosyal güvenlik destek primi almak, gençlere iş imkanı yaratan bir kesimi ödüllendirilmesi gereken yerde cezalandırmak anlamına gelmektedir. Bu nedenle, sosyal güvenlik destek primi (SGDP) uygulaması kaldırılmalıdır” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir