'Yüksek komisyonla esnafın hakkı yeniyor'

TESK Genel Başkanı Palandöken, "Yemek kartı piyasasında esnafın hakkı yeniyor. Bu kadar yüksek komisyonlarla esnafımızın emeğine ortak olunuyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yemek kartlarından yüzde 7 ila 11 arasında komisyon kesildiğini belirterek, "Yemek kartı piyasasında esnafın hakkı yeniyor. Bu kadar yüksek komisyonlarla esnafımızın emeğine ortak olunuyor. Esnaf yüzde 11 kazanamazken, yemek kartı firmalarına aşırı oranda komisyon ödüyor" ifadelerini kullandı. 

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, piyasada 4 milyar lirayı aşan bir ticket fişi kullanıldığını bildirdi. Birkaç yabancı şirketin tekelleşmeye giderek ve komisyonları yüksek tutarak küçük esnaf ve sanatkara büyük zararlar verdiğini savunan Palandöken, "Ortalama yüzde 7-8'lerden yüzde 11'lere kadar çıkan yüksek komisyonlar alınıyor. Yemek kartı piyasasında esnafın hakkı yeniyor. Bu kadar yüksek komisyonlarla esnafımızın emeğine ortak olunuyor. Esnaf yüzde 11 kazanamazken, yemek kartı firmalarına aşırı oranda komisyon ödüyor. Bu esnaf nasıl geçinsin, faturasını, vergisini, işçi maaşlarını ve sigorta giderlerini nasıl ödesin? Ticket firmaları şuan esnafımızdan daha çok kazanmaktadırlar" değerlendirmesinde bulundu. 

Palandöken, firmaların çalışanlarına yemek için dağıttığı "ticket"ların amacının dışında da kullanıldığının altını çizerek, açıklamasını şöyle sürdürdü: 

"Piyasayı ele geçirmiş büyük yemek kartı şirketleri arasında komisyon oranlarında bir rekabet olmadığı gibi ödemeleri de keyfi olarak geciktirerek esnafımıza ikinci darbeyi vuruyor. Yemek kartları kullanıcı sayısı arttıkça, komisyonların düşmesi beklenirken, bizde aksine oranlar yükseliyor. Ayrıca yemek kartlarının üye işyeri dışında yani amacının dışında kullanılmasına müsaade ediyorlar. Giyim kuşam hatta kontör alımında bile kullanılan yemek çekleri sistemde kaçağa yol açıyor. 

Çalışanlarına yemek kartı dağıtan firmalarda çalışanlarının yemek yemeyerek veriminin düşmesine neden olduğu için kartların başka alışverişlerde kullanılmasına karşı çıkıyor. Ayrıca kart firmalarının alt yapı eksiklikleri, sık sık bozulan POS makineleri, yüksek servis ücretleri, habersiz yapılan sigorta ve ekstra kesintiler esnafın kazancını daha da düşürmektedir. Avrupa Birliği ülkelerindeki oranlar dikkate alınmalı. Mutlaka alınan komisyonlara bir sınırlama getirilerek, kullanımına yönelik yasal düzenleme yapılmalıdır."  

Bu konularda ilginizi çekebilir