Et fiyatları nasıl düşer?

TESK Genel Başkanı Palandöken, "Et fiyatlarının düşmesi için bireysel işletmeler çoğaltılmalıdır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, artan et fiyatlarının düşmesi için bireysel işletmelerin yurt geneline yayılması gerektiğini bildirdi. 

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, Doğu ve Güneydoğu illerinde huzur ve güvenin hakim olmasının besiciliği tekrar canlandıracağını, ekonomik açıdan da bölgenin kalkınmasına önemli katkı sağlayacağını belirtti. 

Et fiyatlarının düşmesi için  ülke genelinde bireysel işletmelerin çoğaltılarak ekonomiye kazandırılması gerektiğini vurgulayan Palandöken, şunları kaydetti: 

"GAP ve DAP projeleri hayvansal üretim teşvikleri iyi takip edilmeli. Bilhassa doğanın yapısına da uygun olacak şekilde Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde küçükbaş hayvan sayısında hızlı artış görebiliriz. Böylece hem et üretiminin artışına hem de bölge insanımızın kazancının artmasına barış ve kardeşlik projesine faydası olacaktır." 

'Besicilerin döküm mevsimi ile et ucuzlar'

Türkiye'nin toplam 57,6 milyon baş hayvan varlığının yaklaşık 15 milyonunun büyükbaş, 42 milyonunun küçükbaş hayvandan oluştuğuna işaret eden Palandöken, 2014 yılında 1 milyon ton et tüketildiğini bildirdi. 

Et tüketimi artarken besi sayısını da artırmak gerektiğinin altını çizen Palandöken, "Damızlık üreten ayrıca çiftlikler kurulmalıdır. Şimdi besicilerin döküm mevsimi yani büyük başların 6-7 aylık besi süresi dolmak üzere kısa bir süre sonra kesim çoğalacak ve altıncı aydan sonra fiyatlar aşağıya inecektir" ifadelerini kullandı. 

Bu ara dönemlerde arzın devam etmesinin bireysel üreticilerin çoğalması ile mümkün olduğunu belirten Palandöken, açıklamasında, "Çünkü bireysel üretici tohum almak için bir küçük baş, çocuğunu evlendirecek veya traktörünü değiştirecek büyük baş hayvanını kesime verecektir. Büyük üreticilerin piyasayı kontrol etmesi önlenecek, rekabet artacak, tüketici daha ucuza et yiyecektir" görüşüne yer verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir