İnsana ve çevreye 10 milyon dolarlık yatırım

Gemi sökümcüler işçi ve çevre sağlığı için 10 milyon dolarlık yatırım yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR(DÜNYA)

Türk gemi geri dönüşüm sektörünün dünyada lider konumunda olduğuna dikkat çeken Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Başkanı Adem Şimşek, bugüne kadar 10 milyon doların üzerinde, insan ve çevre sağlığını koruyucu yatırımlar yaparak bireysel hatalar haricinde iş kazalarının tamamen önüne geçtiklerini belirtti.

Deniz Ticareti Genel Müdürü Mustafa Çalışkan’ın GEMİSANDER’e yaptığı ziyarette sektör olarak bugüne kadar uluslararası sözleşmelerin yükümlülüğünü yerine getirmek adına 10 milyon doların üzerinde, insan ve çevre sağlığını koruyucu yatırımlar yaptık. Bu da iş kazalarının neredeyse sıfıra indirdi. Öte yandan son yıllarda gemi geri dönüşümünde büyük rekorlara imza attık. Dünyanın en büyük gemileri arasında gösterilen birçok gemiyi, tesislerimizde başarı ile geri dönüşüme kazandırdık" dedi.

Türk koster filosunun yenilenmesi amacıyla verilen hurda teşvik sisteminin gemi geri dönüşüm sektörüne ve dolayısıyla milli ekonomiye, istihdama büyük katkı sağlayacağını ifade eden Şimşek, 1976'dan bugüne Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Bölgesi’nde hizmet veren tesislerin 927 bin ton hurda çelik üretimiyle en yüksek üretimi 2012 yılında yaptıklarını, yeni yönetmeliğin sektöre sağlayacağı katkıyla da 2012'de yakaladıkları üretim rekorunu geçmeyi hedeflediklerini söyledi. 

Gemi geri dönüşüm sektöründe Türkiye'nin modern tesisleriyle tüm dünyaya örnek gösterilmesinin ve üretim noktasında dünyada lider konumunda olmasının gurur verici olduğunu dile getiren Deniz Ticareti Genel Müdürü Mustafa Çalışkan da, "Başarı sorumluluğu da beraberinde getirir. Bu nedenle de elde ettiğiniz başarılarla hiçbir zaman yetinmeyerek, daha büyük başarılara imza atmalısınız. Çevre ve işçi sağlığı konusunda bazı konularda yasal zorunluluğun olmamasına rağmen oto kontrolü sağlamak adına yapılan çevreci yatırımlar takdire şayan. Özellikle tesislerin giriş çıkış kapısına kurduğunuz Radyasyon Ölçüm İstasyonu ile sektörün duyarlılığını bir kez daha göstermiş oldunuz” diye konuştu.