Kalsın: İTO seçimleri 3- 5 kişinin etkisi altında kalmamalı

İTO seçimlerinde aday olan Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, "Üyelerimiz tarafından herhangi bir görev tebliğ edilirse elbette ki baş üstüne der, görevi kabul ederiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merhum Başkan İbrahim Çağlar’ın ardından yapılan seçimde aday olan İTO Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, bu kez henüz karar vermediğini belirterek, “Üyelerimiz tarafından herhangi bir görev tebliğ edilirse elbette ki baş üstüne der, görevi kabul ederiz” dedi.

İTO’nun 422 bin üyesi olduğunu kaydeden Kalsın, konsensüs sağlanarak ortak bir aday çıkarılması, seçimlerde 3-5 kişinin etkisi altında kalınmaması gerektiğini vurguladı. İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) merhum Başkan İbrahim Çağlar’ın ardından yapılan seçimde İTO Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın da aday olmuştu. Son anda yönetim kurulu içinden sürpriz bir şekilde Öztürk Oran aday olmuş ve seçimi kazanmıştı. Şimdi ise 9 Nisan’da yapılacak seçimde İTO Meclisi Kalsın’ın tekrar aday olacağını dillendiriyor. Kalsın ise şu an için adaylık konusunda bir karar vermediğini ifade ediyor ve ekliyor: “Üyelerimiz tarafından herhangi bir görev tebliğ edilirse elbetteki baş üstüne der, görevi kabul ederiz.”

İTO’da 9 Nisan’da yapılacak komite seçimlerinin ardından oluşacak meclisin 14 Nisan’da yeni yönetim kurulunu seçeceğini belirten Kalsın, sivil toplum kuruluşlarında 26 yılı doldurduğunu kaydediyor. Bu tecrübesi nedeniyle adının başkanlık için geçtiğine değinen Kalsın, “Şu an İbrahim Çağlar’ın vefatı nedeniyle bir geçiş dönemindeyiz. Teamüller gereği Çağlar’ın yerine Başkan yardımcılarından biri Başkan olacaktı ama sürprizle karşı karşıya kaldık” diyor.

Kalsın’ın İTO yönetimi için üstünde durduğu konu liyakat. Esas olanın İTO yönetiminin ve meclisinin sektöründe bilinen insanlardan oluşması gerektiğine dikkat çeken Kalsın, bu insanların işçi- işveren tüm kesimlerle diyalog kurabilen, sorunları çözen liyakat sahibi olması gerektiğine vurgu yapıyor.

İş dünyasına zarar verenlere, adam kayırıcı olaylara fırsat verilmemesi gerektiğini dile getiren Kalsın, “Seçim sürecini birkaç kişinin dizayn etmesine müsaade edilmemeli. Herkes odasına sahip çıksın. İTO’nun 422 bin üyesi var. Konsensüs sağlayarak ortak bir aday üstüne düşünülmesi, iş dünyası adında çok daha hayırlı. Seçim çalışmaları 3- 5 kişinin tahakkümü altında kalmamalı” açıklamalarını yapıyor.

"Koltuktan güç almak yerine kuruma bir şeyler katmaya çalıştık"

Türkiye ekonomisinin kalbinin İstanbul’da attığını hatırlatan Kalsın, “İTO üye sayısı, etkinliği, bütçesi, iştiraklari itibariyle dünyanın en büyük odası demek yanlış olmaz. Bu yüzden işin ehli insanlar tarafından yönetilmesini istiyorum. Murat Kalsın olmuş, başka bir isim olmuş hiç önemli değil” ifadelerini kullanıyor. İTO’da Başkan yardımcısı olması nedeniyle nasıl bir yönetimin olması gerektiğini kendine dert edindiğini anlatan Kalsın, bugüne kadar bulunduğu koltuktan güç almak yerine, kurumlara ne katabilirizin hesabını yaptığını savundu.

İTO Başkanlığına geçiş dönemi için Öztürk Oran’ın seçilmesi süreciyle ilgili herhangi bir kırgınlığı olup, olmadığını sorduğumuz Kalsın net bir şekilde “Hayır, asla öyle bir şey söz konusu olamaz” cevabını veriyor. Bunun bir geçiş süreci olduğunu dile getiren Kalsın, “Rahmetli İbrahim Çağlar’ın bir vasiyeti vardı. Onu yerine getirmek amaçlı bu göreve talip oldum. Yönetim Kurulundaki arkadaşlar ne sebeple olursa olsun bir başka arkadaşı bu geçiş döneminde başkan olmasını uygun gördü. Belki de nisan ayı için bizi düşündüler. Yıpranmamam için beni seçmemiş olabilirler” diyor.

"Küresel rekabette katkı için projelerim var"

Seçim süreciyle ilgili gerekli yerlerle istişarelerde bulunduklarını anlatan Kalsın, bugün için bir kişinin ‘ben adayım’ diye çıkmasını doğru bulmadığını belirtiyor. Başkanlıktan çok kurumun menfaatlerinin ön planda tutulması gerektiğini söyleyen Kalsın, şöyle devam ediyor, “Hangi adayların gerçekçi projeler sunduğunu görmek gerekiyor. Rahmetli İbrahim Çağlar ile birlikte yakın çalışma içindeydik. Birçok dünya çapında projemiz oldu. Bir kısmını başlatabildik, bir kısmı yarım kaldı. Bir kısmını odamızdaki muhalefetin engel olması nedeniyle icraata geçiremedik. Yarım kalan projelerin devam ettirilmesi gerekir. Dünya çapında projelerin de hayata geçirilmesi gerekiyor. Üyelerin ekonomik anlamda kalkındırılmasının sağlanıp, dış dünyadaki rakipleriyle mücadele edebilir seviyeye getirilmeliler. Bununla ilgili benim de projelerim var. Bir kısmının görevim süresince altyapısını hazırladık. Bundan sonraki dönemde yeni ekibe sunabiliriz. Bir kısmı ise fikir aşamasında.”

İTO’da başkan adayları stratejilerini ‘yedek’lediİTO’da başkan adayları stratejilerini ‘yedek’ledi

 


 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir