Meslek kuruluşları seçim maratonuna giriyor

2014 yılı ocak ve mart aylarında 3 bin 87 esnaf ve sanatkar odası ile başlayacak seçim maratonu, eylül ayındaki Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun olağan genel kuruluna kadar devam edecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye genelindeki tüm esnaf ve sanatkar meslek kuruluşlarının 2014'te olağan genel kurullarını yapacaklarını belirterek, "Seçimler şeffaf, hesap verilebilir ve demokratik bir ortamda gerçekleşecek" dedi. 

Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, ocak ve mart aylarında 3 bin 87 esnaf ve sanatkar odasının, mayısta 82 esnaf ve sanatkar odaları birliğinin, haziranda 13 esnaf ve sanatkar federasyonunun, eylülde de Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonunun (TESK) olağan genel kurulu ve seçimlerinin yapılacağını belirtti. 

Genel kurullarda geçmiş 4 yılın faaliyetlerinin görüşüleceğini ve organ üyelerinin seçileceğini kaydeden Yazıcı, "1 milyon 517 bin 769 esnaf ve sanatkarı ilgilendiren genel kurullar öncesinde Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğünce yoğun ve titiz çalışmalar yapıldı. Süreç yakından takip ediliyor. Seçimler şeffaf, hesap verilebilir ve demokratik bir ortamda gerçekleşecek" değerlendirmesinde bulundu. 

Genel kurula katılacak ve seçimlerde oy kullanacakları gösteren katılımcı listelerinin Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sistemi (ESBİS) aracılığıyla verildiğini anımsatan Bakan Yazıcı, bu listelerin mevzuata tam uyumlu olmasının sağlandığını ve seçimlere yalnızca oy kullanma hakkına sahip kişilerin katılacağını belirtti. 

Esnaf ve sanatkarların "http://esbis.gtb.gov.tr" internet sitesinden e-Devlet şifreleriyle ESBİS'e girerek, bağlı bulundukları meslek kuruluşunun genel kurullarıyla ilgili katılımcı listeleri de dahil olmak üzere tüm bilgilere erişim sağlayabildiğine dikkati çeken Yazıcı, "Şeffaf bir sistem oluşturuldu. Meslek kuruluşlarının genel kurul üyesi olarak bağlı bulundukları üst kuruluşlarının genel kurul bilgilerine ve katılımcı listelerine erişimi sağlanarak, alttan üste ve üstten alta denetim mekanizması işler hale getirildi" ifadesini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir