Orta gelir tuzağından çıkmanın formülünü açıkladı

TİSK yönetimi, önerilerini hükumet ve muhalefetle paylaştı. Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu, orta gelir tuzağından kurtulmanın yolunun yeni sanayileşme reformundan geçtiğini kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Yağız Eyüboğlu, Türkiye’yi orta gelir tuzağından kurtaracak çıkış kapısının, yeni sanayileşme reformu olduğuna inandıklarını belirterek, ‘sanayi dönüşüm programları’na TİSK olarak her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını söyledi. 

TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu ve yönetim kurulu üyeleri, yeni sanayi reformu, istihdamın artırılması, iş sağlığı ve güvenliği konularında görüş alışverişinde bulunmak üzere, hükümet ve muhalefet temsilcilerini ziyaret etti. Bu kapsamda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile görüşen TİSK heyeti, içinde bulunulan dönemde, kalkınma ve istihdamın, bütün sosyal paydaşların gündeminin ilk sırasında yer aldığını gözlemlediklerini iletti. 

Eyüboğlu, Türkiye’yi orta gelir tuzağından kurtaracak çıkış kapısının, yeni sanayileşme reformu olduğuna inandıklarını belirterek, yurtiçi üretimin desteklenmesini öngören ‘sanayi dönüşüm programları’na TİSK olarak her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını bildirdi. 

İş kazalarında bilinç sorunu var 

Görüşmelerde iş kazalarının da öne çıkarıldığını belirten Eyüboğlu, çözüm için TİSK olarak her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını, iş kazası konusunun bir eğitim ve bilinç sorunu olduğunu aktardı. Eyüpoğlu, “Yapılan düzenlemeler ile idari, cezai ve hukuki yaptırımlar büyük oranda artırılmasına rağmen sorunlar ne yazık ki bitmemiştir. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’ndaki cezaların Türk yasa külliyatındaki en ağır cezalar olmasına rağmen iş kazalarının devam ettiği yönündeki görüşlerimizi bakanlarımızla paylaştık. Kanun koyucunun, düzgün çalışan işletmeleri, düzgün olmayanlardan ayırmasına da ihtiyaç bulunduğunu, bu noktada, cezalandırma mekanizmasından ayrı olarak düzgün çalışan işletmelerin teşvik edilmesinin de önem taşıdığını vurguladık” dedi. 

ESK işlevsel hale gelmeli 

Ekonomik ve Sosyal Konsey’in (ESK) oluşumunda sosyal tarafların temsilinin ağırlıkta olmasının faydalı olacağını ve konseyin işlevsel hale getirilmesi gerektiğini kaydeden Eyüboğlu, kalkınma çabalarında paydaşların eşgüdümünün ve ortak bir irade etrafında kararlılık göstermesinin son derece değerli olduğunu belirtti. Eyüboğlu, Türkiye’nin kendi sanayi sektörünü katma değeri yüksek ve teknoloji bazlı üretim, yatırım ve ihracat hedefleri doğrultusunda dönüştürmek üzere, tüm kamusal politikaları yeniden tasarlayarak bir an önce harekete geçirmesi gerektiğini dile getirdi. Mesleki eğitim ve mesleki yeterlilik konusunda da işveren tarafının görüşlerini paylaşma fırsatı bulduklarını belirten Eyüboğlu, “Sınav ve belgelendirme kuruluşların mali açıdan desteklenmeleri ve belge sahibi işçileri çalıştıran işverenler için teşviklerin daha güçlü biçimde uygulanması ve mevcut teşviklerden yararlanma sürelerinin artırılması gerekmektedir” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir