"Dizilerde turizm bölgeleri tanıtılmalı"

TESK Başkanı Palandöken, film ve dizilerin birer "kültür elçisi" olduğunu belirterek, yurtdışında izlenen dizilerde turizm bölgelerinin tanıtımına ağırlık verilmesi gerektiğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, film ve dizilerin birer "kültür elçisi" olduğunu belirterek, "Yurtdışında büyük beğeni ile izlenen dizilerimizde özellikle ülkemiz sanatkarları tarafından üretilen bakır ve gümüş işlemeler, mücevherat, moda, hazır giyim ve mobilya sektöründen markalarımız ile turizm bölgelerimizin tanıtımına ağırlık verilmelidir" ifadesini kullandı.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, son yıllarda Türkiye'de çekilen ve yurtdışına satılan film ve dizilerin birer kültür elçisi olduğunu, Türk dizilerinin 80’e yakın ülkede 400 milyondan fazla izleyiciye ulaştığını belirtti.

Palandöken, "Yurtdışında büyük beğeni ile izlenen dizilerimizde özellikle ülkemiz sanatkarları tarafından üretilen bakır ve gümüş işlemeler, mücevherat, moda, hazır giyim ve mobilya sektöründen ünlü markalarımız ile turizm bölgelerimizin tanıtımına ağırlık verilmelidir. Ekonomi Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığımız da tanıtım yapan dizi ve filmlere destek vererek o ülkelerde ayrıca reklam çalışmaları yapılmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Son 10 yılda yurtdışına ihraç edilen dizi filmlerden elde edilen gelirin 35 kat artarak yıllık ortalama 350 milyon dolara çıktığına dikkati çeken Palandöken, şunları kaydetti:

"Hazır giyim, mücevherat ve mobilya sektörümüzün ihracat rakamlarının artırılması için başta mobilya sektörü olmak üzere yerli ürünlerimiz bu dizilerde ön plana çıkarılmalıdır. Firmalarımız dizilerin satıldığı ve izlendiği ülkelerde devlet destekli tanıtım yapabilmeli. Ayrıca doğal güzelliklerimize ve turizm bölgelerimizin tanıtımı turizm gelirlerimizin artmasına katkı sağlayacaktır."

Bu konularda ilginizi çekebilir