"Siyasi risk ve öngörülemezlik yatırımları olumsuz etkiliyor"

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Türkiye'de şu anda bir öngörülebilirlik sorunu olduğunu; bunun da sermaye akışını etkilemeye başladığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, öngörülemezlik ve siyasi riskler nedeniyle sanayi yatırımlarının duraklamaya başladığını söyledi.

Meral, elektrik malzemeleri ve madencilik sektöründe yaklaşık 2 milyar dolar değerindeki iki birleşme ve satın alma işleminin de yabancılar tarafından askıya alındığını belirtti.

Reuters ile yaptığı söyleşide Meral, Türkiye'de şu anda bir öngörülebilirlik sorunu olduğunu; bunun da sermaye akışını etkilemeye başladığını belirterek, "Sanayi yatırımlarından şu anda zorunlu olmayanlar bekletiliyor. Özellikle yabancılar Türkiye'ye gelmek için bekliyorlar. Daha önce imzalanan anlaşmalarda dahi, gidişatı görmek açısından paraları ödemiyorlar ve bekletiyorlar. Bu Türkiye'ye gelen yabancı sermaye akışını etkiliyor" dedi ve ekledi:

"Konuştuğumuz bazı işadamları birkaç yıldır çalıştıkları büyük birleşme ve yabancılara satma projelerinin şu anda askıya alındığını söylediler. Sadece iki projede 2 milyar dolarlık birleşme ve satın alma askıya alındı. Birisi elektrik malzemeleri, diğeri madencilik sektöründe. Öngörülebilirliğin artmasını bekliyorlar."

"Yüzde 2-2.5'luk büyüme başarılı kabul edilir"

Seçim sonuçlarının belirsizlik ortamının giderilmesi için önemli olduğunu; ancak sadece yerel seçimlerin belirsizliği ortadan kaldıramayacağını belirten Meral, "Bu belirsizlik en az 1-1.5 yıl daha sürer diye tahmin ediyoruz" dedi.

Meral, önümüzdeki dönemde kur dalgalanmalarını muhtemel gördüklerini; 2014'te yüzde 2-2.5'luk büyümenin ise başarılı kabul edilebileceğini söyledi.

Ekonomik olarak şu anda bir kriz olmadığını, ancak iç pazarda daralma gözlendiğini belirten Meral, "Sektörlere ve bölgelere göre değişmekle birlikte, geçen seneye göre bir düşüş gözlemleniyor. Şansımız, Avrupa'nın toparlıyor olması. Amerika pazarı da canlanmaya başladı. Mısır darbeden sonra toparlanıyor. İç pazardaki kayıplar ihracatla telafi ediliyor. Ancak Ukrayna ve Rusya'da belirsizlik ve sıkıntı var. Rusya'da bankaların döviz transferlerine ciddi bir sınırlama getirildi" dedi.

"İş dünyasında bir kutuplaşma yaratılmaya çalışılıyor"

Siyasi hayattaki son gelişmeler hakkında da değerlendirmede bulunan Meral, Türkiye'de son dönemde hükümet tarafından iş dünyasında bir kutuplaşma yaratılmaya çalışıldığını savundu. "İlk önce Türkiye'nin en büyüklerini oluşturan TÜSİAD ötekileştirilmeye çalışıldı. Ondan sonra TUSKON ötekileştirilmeye çalışılıyor" diyen Meral, "Ancak biz iş dünyası olarak ancak bir bütün olarak çalışırsak, kişisel ve şirket olarak da kazanırız, ülke olarak da büyürüz. Onun dışındaki ayrıştırmalar zarar verir" diye konuştu.

Meral, TUSKON üyelerinin büyük çoğunluğunun Fethullah Gülen'in fikirlerini değerli bulan işadamlarından oluştuğunu, bunun da TUSKON'un hükümet tarafından karşı cephe olarak gösterilmesine neden olduğunu ileri sürdü. Meral, hükümet ile Cemaat arasında bir yumuşama beklemediğini de söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir