Terzilik sadece paça yapmaktan kurtarılmalı

TESK Genel Başkanı Palandöken, terziliğin özendirilerek sadece paça yapmaktan kurtarılması gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, günümüzdeki terzilerin küçük tamir atölyelerine dönüşerek ayakta kalmaya çalıştığına dikkat çekerek, "Terzilik mesleği insanları estetik ve güzel görünmesini sağlamak amacıyla kumaşı sanatkâr ruhu ile diken, hazırlayan ve hayalindeki tüm güzellikleri kumaşa, deriye, kürke, işleyen kişidir. Terzilik özendirilerek sadece paça yapmaktan kurtarılmalıdır" dedi. 

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı açıklamada, terzi sayısının yaklaşık 2 yıl önce 20 bin 825 iken bugün 18 bin 581'e düştüğünü vurgulayarak şunları kaydetti: 

"Halen terzilik mesleğini devam ettiren esnafımızın yaşadığı sorunların başında hazır giyimle terzi esnafının rekabeti gelmektedir. Ülkemizde çok gelişmiş olan hazır giyim üretimi, fiyatları da çok aşağıya çekerek terzilerin rekabet etmesine imkân vermemektedir. Halkımızın alım gücünün azalması terzilerin işlerini azaltmıştır. Ayrıca yeni yetişen neslin giyim tarzının değişmesi ile spor giyimin yaygınlaşması özel dikim yapan terzilere talebi azaltınca, daraltma, kısaltma, paça kısımlarını ayarlama gibi tamirsel işler dışında yapabilecekleri bir iş kalmamıştır. Son iki yıl içinde 2 bin 500 terzi daha işi bırakmıştır." 

El emeğinin kıymetini bilen ülkelerde terzilik gibi el sanatına dayanan üretime daha çok değer verildiğini belirten Palandöken açıklamasında, "Dünyaca ünlü moda evlerinde yeteneklerinden dolayı Türk terziler tercih edilmekte iken bizde de büyük konfeksiyon mağazaları terzilerimiz ile işbirliği yaparak terziliğin devam etmesini sağlamalılar. Devletimiz de vergi, SGK primleri ve kira stopajına getirilecek muafiyetler bu özel mesleği ayakta tutabilir. Diğer taraftan unutulmamalıdır ki ekonomi geliştikçe, insanların gelir seviyeleri arttıkça el emeğine olan ilgi daha da artıyor" ifadelerine yer verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir