TESK, gelir vergisi için yeniden düzenleme istiyor

TESK Genel Başkanı Palandöken, "Yaklaşık 1 milyon esnafın, vergisini hesapladığı gelir vergisi tarifesi yeniden düzenlenmelidir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaklaşık 1 milyon esnafın, vergisini hesapladığı gelir vergisi tarifesinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti. 

Palandöken, yazılı açıklamasında, gerçek usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkarların bu ayın 25'ine kadar gelir vergisi beyannamelerini vereceklerini anımsatarak, mevcut gelir vergisi tarifesinin, ekonomik koşullarının çok gerisinde kaldığını kaydetti. 

Gelir vergisi tarifesindeki en üst dilimin 60 bin lira olduğunu bildiren Palandöken, "Bu tutarın üzerindeki gelirler yüzde 35 gibi çok yüksek bir oranda vergiye tabidir. Ülkemizde açlık sınırı 1.307 lira, yoksulluk sınırı 4 bin 260 lira iken 5 bin lira tutarındaki aylık gelirin, kanuna göre lüksü ve zenginliği ifade etmesi tarifenin günümüz gerçeklerinden son derece uzak olduğunun en önemli göstergesidir ve acilen güncellenmesi gerekir" ifadelerini kullandı. 

'Kayıt dışılığı artırıyor'

Palandöken, gelir vergisi tarifesindeki tutarların düşük olmasının kayıt dışılığı artırdığına işaret ederek, açıklamasını şöyle sürdürdü: 

"Ayda 5 bin lira kazanan, yüzde 35 oranında vergi ödüyor. Bu da kayıt dışılığı artırıyor. Gelir vergisinde kayıt dışılığın azaltılması için bu tutar asgari 12 bin 500 liraya yükseltilmelidir. Bununla beraber, tarifedeki ilk dilimin oranı yüzde 0 olmalıdır. Böylelikle geçimini sağlayacak asgari tutarda gelir elde edenlerin, bu gelirinin vergi dışı kalması sağlanacaktır. Bu uygulama, gerçekçi ve çağdaş bir gelir vergisi tarifesinin olmazsa olmazıdır."

Bu konularda ilginizi çekebilir