TESK: Vergilerde kaş yaparken göz çıkarıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Belediye Gelirleri Kanununda, vergi ve harçları belirleme yetkisinin belediye meclislerinden alınarak Bakanlar Kurulu'na devredilmesi ile en çok esnaf ve sanatkarı yakından ilgilendiren vergi ve harçlara zam yapıldığını belirterek, "Bakanlar Kurulu Kararıyla bazı belediyelerde vergi ve harçlar yüzde 500 arttırıldı. Belediye vergilerinde kaş yaparken göz çıkarıldı" dedi. 

Belediye Gelirleri Kanununda, vergi ve harçları belirleme yetkisinin belediye meclislerinden alınarak Bakanlar Kuruluna devredilmesiyle ilgili açıklama yapan TESK Genel Başkanı Palandöken, Belediye Gelirleri Kanununda, vergi ve harçlar için alt ve üst sınırların belirlendiğini bildirdi. Yeni uygulamanın esnafla belediyeleri karşı karşıya getirdiğini vurgulayan Palandöken şu ifadeleri kullandı: 

"Bakanlar Kurulunun, adil bir vergilendirme çalışması yapmasına karşın, vergilerin 5 kat artması, esnafla belediyeleri karşı karşıya getirdi. Bu durumdan belediyeler de rahatsız. Çünkü belediyeler esnafın durumunu yakından görüyorlar ve bu vergileri ödeyemeyeceklerini biliyorlar. Bu nedenle Bakanlar Kurulu tarifede esnaf ve sanatkarlar için en düşük tarifeden vergi ve harçlar tahsil etmelidir. Birçok belediye, esnafın durumunu görerek Kanundaki asgari tutarlar üzerinden vergi ve harçları belirleyerek alıyordu. Bu yetki belediyelerin elinden alındı. Bakanlar Kurulu ise büyük şehirlerde en üst tutardan vergi alınmasını öngörünce esnafın ödediği vergi ve harç oranları yüzde 500 artmış oldu."

Bu konularda ilginizi çekebilir