TESK'ten 'emeklilik süreleri eşitlensin' talebi

TESK Genel Başkanı Palandöken, emeklilik süresinin Bağ-Kur'lular için 9 bin, diğer sigortalılar için ise 7 bin 200 gün olduğunu kaydederek, emeklilik sürelerinin eşitlenmesini talep etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çalışma hayatının tamamının bir sosyal güvenlik çatısı altında toplanmasının Bağ-Kur'lu açısından pek çok olumsuz yönünün ortaya çıktığını belirterek, "Bağ-Kur'lu esnaf ve sanatkarlar eşit haklar istiyorlar" ifadesini kullandı.  

Palandöken, yazılı açıklamasında, emeklilik süresinin Bağ-Kur'lular için 9 bin, diğer sigortalılar için ise 7 bin 200 gün olduğunu kaydederek, emeklilik sürelerinin eşitlenmesini talep etti.   

Bağ-Kur emeklisinin en uzun süreyle prim ödemesine karşın en az tutarda emekli maaşı aldığına dikkati çeken Palandöken, hastalanan esnaf ve sanatkara raporlu olduğu günler için geçimini sağlayacak kadar 'raporlu ödemesi' yapılması için gerekli çalışmaları yaptıklarını bildirdi.  

Çalışma hayatının tamamının bir sosyal güvenlik çatısı altında toplanmasının Bağ-Kur'lu açısından pek çok olumsuz yönünün ortaya çıktığını belirten Palandöken, "Bağ-Kur'lu esnaf ve sanatkarlar eşit haklar istiyorlar. Norm birliği neden sağlanamıyor? Aynı prim gün sayısında emeklilik hakkı, emekli maaşında eşitlik, tedavi parasının geri ödenmesi, raporlu olup dükkanı kapalı olduğunda geçim yevmiyesi gibi hakları olsun istiyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Doğum borçlanması hakkının 11 Eylül 2014 tarihinden itibaren kadın esnaf ve sanatkarlara da tanındığını anımsatan Palandöken, TBMM'de kabul edilen ilgili düzenlemeye göre 12 aydan fazla borcu olan ve borcunu yapılandırmayan Bağ-Kur'luların prim borçlarının dondurulacağını, böylece sağlık yardımlarından derhal yararlanmalarının sağlanacağını kaydetti.  

Bu konularda ilginizi çekebilir