TİM 'Türkiye Markası'nı tanıtıma başlıyor

TİMAKADEMİ2023’ün Konya ayağında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, ‘Türkiye Markası’ çalışmasının Türkiye lansmanını 28 Eylül’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla yapacaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YILDIZ DOĞRUER YEMİŞ 

KONYA - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yüksek katma değerli ihracat artışı için önem verdikleri 4 ana bileşenden birinin markalaşma olduğunu belirterek, TİM olarak ‘Türkiye Markası’ çalışmasını tamamladıklarını Türkiye lansmanını 28 Eylül’de İstanbul’da yapacaklarını dile getirdi. 

TİM’in ihracatçı firmaların strateji, vizyon ve hedefl erini kurgulamaları için başlattığı ‘TİMAKADEMİ2023’ çalışmalarının şehirler turuna Konya ile devam edildi. Konya Dedeman Otel’de gerçekleştirilen programın katılımcıları arasında Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel de vardı. Global Connection Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Özkan’ın Türkiye’nin küresel tanıtımını anlattığı etkinlikte ihracatı destekleyen alt sektörlerin öneminin anlatıldığı sunuma Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, HSBC Türkiye Ticari Bankacılık Grup Başkanı Burak Zeylan, Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Begim Başlıgil, Güler Dinamik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ercan Güler, UPS Türkiye Satış ve İş Geliştirme Direktörü Serhat Gostolüpçe katıldı. Etkinlikte Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı; “Markalaşmada bir başarı hikayesi” konulu bir sunum yaptı. Programda yer alan" 2023 İhracat Stratejisi genel vizyonu, Konya Değerlendirmesi ve Devlet Destekleri" oturumuna Ekonomi Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürü Dr. Halil Bader Arslan ve Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölgesi Müdür Yardımcısı Dr. Yasemin Görüm katıldı. Gerçekleştirilen panellerin moderatörlüğünü DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ gerçekleştirdi. 

Stratejik oyun planı oluşturduk 

TİMAKADEMİ2023’ün ‘2023 İhracat Stratejisinde Konya’ programının açılış konuşmasını yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM olarak 2023 ihracat stratejisini firma düzeyine indirmek hedefiyle geçen yıl “TİM Akademi 2023” projesini hayata geçirdiklerini belirterek, “Bu doğrultuda 26 farklı sektörden ihracata katkı sağlayan firmalarımıza yönelik stratejik oyun planı oluşturduk. Bu sene ise çalışmalarımızı il düzeyine yaydık. Gaziantep ve Kocaeli’nin ardından Konya’dayız” dedi. 

Yeni firmaları ihracata yönlendirmek, mevcut firmaların da ihracat hacimlerini yükseltmelerini istediklerini belirten Büyükekşi, “2023 yılındaki 500 milyar dolar ihracat hedefimizi şirketlerimiz gerçekleştirecek. TİM olarak yüksek katma değerli ihracat artışının 4 ana bileşenine büyük önem veriyoruz. Bu bileşenler: Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma. 3 yıldan bu yana düzenlediğimiz Türkiye İnovasyon Haftası etkinliklerine geçen yıl tam 27 bin kişi katıldı. Bu yıl etkinliklerimizi Anadolu’ya yaydık. Türkiye’deki iş dünyası ve inovasyon arasında bir köprü oluşturmak için InovaCLUB’ı kurduk. Avrupa’nın 17 farklı ülkesinde uygulanan IMP3ROVE programının Türkiye’ye uyarlaması olan İnovaLİG projemiz hızla devam ediyor”diye konuştu. 

‘2023 Ulusal İnovasyon Stratejisi’ çalışmalarına başladıklarını belirten Büyükekşi, “Bu projenin çıktıları 2023 İhracat Stratejisinde kritik aksiyon maddeleri arasında yer alacak.Tüm bu projelerimizin, inovasyon ve Ar-Ge alanlarında önemli bir farkındalık yaratacağına inanıyoruz.Yaklaşık 1.5 yıldır devam ettiğimiz,Türkiye markası çalışmasını da tamamladık.28 Eylül Pazar günü İstanbul’da Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla Türkiye Markası’nın lansmanını yapacağız.Böylece Türkiye’nin küresel boyutta tanıtımı için yepyeni bir yolculuğun başlangıcını yapacağız” dedi.. 

Konya’dan çok büyük atılımlar bekliyoruz 

Konya’nın Türkiye’nin milli gelirinin yüzde 2,1’ini tek başına gerçekleştiren, Türkiye’nin en fazla nüfusa sahip 7'nci kenti olduğu ifade eden Büyükekşi, “Konya ihracat konusunda Türkiye’nin öncü illerinden Konya’nın 2009- 2013 dönemindeki 5 yıllık ihracat artış performansı oldukça başarılı, yüzde 13,4 ile ortalamanın üzerinde. 183 ülkeye ihracat yapan ilimiz, sanayiden tarıma, hammaddeden otomotive, ulaşımdan lojistiğe birçok alanda etkin ekonomik faaliyetlere sahip. Konya hem AB ülkelerine hem de Ortadoğu ülkelerine dengeli oranda ihracat yapıyor. Konya 2013 yılında ihracatını 1,4 milyar dolara taşıdı. Bu yılın ilk 8 ayında ise Türkiye ihracat performansını yine yukarı çekti.Yüzde 16’lık artış ile ihracatını 1 milyar doların üzerine çıkardı. Makine ve aksamları, otomotiv, hububat-bakliyat sektörleri ilimizin en fazla ihracat yaptığı ilk 3 sektör. Tüm bu olumlu rakamlara rağmenTürkiye’de ilk bin ihracatçı arasında Konya’dan sadece 6 firma bulunuyor. Bu sayı Konya’nın gerçek potansiyelini yansıtmıyor. İşte bu yüzden önümüzdeki yıllarda Konya’dan daha fazla firmanın ilk bine girmesini istiyoruz. Türk Patent Enstitüsü verilerine göre 2013 yılında Konya’nın marka başvurusu 2 bin 747’e, marka tescil sayısı bin 761’e, patent başvurusu 153’e ve patent sayısı 37’ye yükseldi” şeklinde konuştu.

DENEYİMLERİNİ İŞ DÜNYASIYLA PAYLAŞTILAR

Özkan: Kültür diplomasisini hayata geçirmek için çalışıyoruz
Türkiye’nin küresel tanıtımını anlatan Global Connection Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Özkan, “Kültür diplomasisini hayata geçirmek için çalışıyoruz. Küresel vatandaşın arzu ettiği bilgileri üretiyoruz. Küresel düşünen inovatif karakterlerle hareket ediyoruz. Konya’nın bir dünya markası olamamasındaki eksiklikleri kapatması gerekiyor “ diye konuştu. 

Gostolüpçe: İhracatlarımız için lojistik tamamlayıcı bir parçadır
UPS Türkiye Satış ve İş Geliştirme Direktörü Serhat Gostolüpçe, firmalarının 220 ülkeye ve özerk bölgeye ulaştığını kaydederek, “Afrika, Hindistan, Nijerya, Malezya, Endonezya gelişen pazarlar arasında yer alıyor. İhracatçılarımız için lojistik tamamlayıcı bir parçadır” dedi. 

Zeylan: Konya, 2023 için kaçınılmaz bir rol oynuyor
HSBC Türkiye Ticari Bankacılık Grup Başkanı Burak Zeylan, finansman çözüm ortağı olarak dünyanın öncü uluslararası bankası olmayı hedeflerini belirterek, “74 değişik ülkede faaliyet gösteriyoruz. Dünya ticaretinde ülkemizin aldığı payı arttırma misyonundayız. Birikimlerimizi sanayicilerle paylaşıyoruz. Konya 2023’te Türkiye ekonomisi için kaçınılmaz bir rol oynuyor. Makine aksam, metal aksam ve otomotiv sektörleri kilit sektörler olarak görünüyor” açıklamasını yaptı. 

Aksoy: 2 Bin firmanın dijitalleşme endeksini çıkardık
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, sürdürülebilir büyüme ve ekonomik kalkınma için teknoloji kullanımının önemli olduğunu vurgulayarak, “Dijitalleşmeyi ekip olarak kullanan firmaların piyasa değerleri artıyor. ‘Yatırıma hazırım’ platformumuzda şirketlerin dijitalleşme endekslerini ölçmelerine imkan sağlıyoruz. 2 bin firmanın dijitalleşme endeksini çıkardık. Firmalar teknolojiyi kullanarak verimlilik sağlayacak ve ihracat artışı yakalayacaklardır. Her sektörün ihtiyacına göre çözümler sunuyoruz” dedi. 

Güler: İhracat ileriki yıllarda daha basit yapılacak
Güler Dinamik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ercan Güler, ihracatın ileriki yıllarda daha basit yapılacağını savunarak, “Profesyonel ihracat müdürleri ve gümrükçülerle çalışanlar daha rahat hareket edecekler. Yetkilendirilmiş gümrük sistemine dahil olmak çok önemli. İhracatçıların mal ticaretinde güvenliği sağlamak için bu sisteme dahil olması gerekiyor. İhracatta zaman kaybının önüne geçecek bir sistem” dedi. 

Başlıgil: Yeni çağın petrolü data
Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Begim Başlıgil, teknolojiyi kullanan KOBİ’lerin daha fazla büyüyerek yeni alanlara yatırım yapacaklarını ifade ederek, “Müşteri ilişkileri altyapısı oluşturarak ilişkilerinizi sürekli hale getirmeniz gerekiyor. KOBİ’ler için bulut teknolojisi çok önemli. KOBİ’lerin teknolojiye erişimi çok kolaylaştı. Katma değer yaratmak teknolojiden geçiyor. Yeni çağın petrolü 'data'dır” şeklinde konuştu. 

Sabancı: İnsan kaynağı en önemli kaldıraçtır
Markalaşmada bir başarı hikayesi’ konulu bir sunum yapan Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, marka yaratırken haddini bilmek gerektiğini belirterek, “Rekabet çok önemli, bulunduğunuz sektörün tekel olması çok önemli. Ekip çalışması ve insanları motive etmek önemli. Teknolojiyi kullanmak ve iyi insanlarla çalışmak lazım. İnsan kaynağı en önemli kaldıraçtır” dedi. 

Konyada ihracatçıların yüzde 99'u KOBİ
Ekonomi Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürü Dr. Halil Bader Arslan, Konyalı ihracatçıların yarıdan fazlasının üreticiihracatçı olduğunu ifade ederek, “ Konya’da ihracatçıların yüzde 99’u KOBİ ve yüzde 51’i mikro ölçekli. Konya’da ihraç edilen mal ve ülke sayısında artış yakalanmalı. Konya’nın hedef pazarları arasında İngiltere, Polonya, ABD, Meksika, Nijerya, Gana, Kazakistan, Japonya ve Brezilya gibi ülkeler bulunmalı” diye konuştu. 

Görüm: Konyalı sanayiciler destekleri iyi takip etmeli
Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölgesi Müdür Yardımcısı Dr. Yasemin Görüm, dış ticaret ve ihracat yapmanın firmaların vizyonlarını geliştirdiğini vurgulayarak, “Teşvik sistemimizle sanayicilerimize destek veriyoruz. Yatırım teşvikleri ile film, bilişim, sağlık ve eğitim sektörlerini destekliyoruz. Pazar geliştirmeye, inovasyon yapmaya, pazara girişi kolaylaştırmaya, markalaşmaya ve tasarıma desteklerimiz var. Konyalı sanayicilerimiz desteklerimizi iyi takip etmeliler” dedi.

İbrahim Şenel: Siyasi gelişmeler ihracatımıza olumsuz yansıdı
Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, ihracatın teknoloji yoğunluğunu artırmanın önemli olduğunu belirterek, “Yatırım-üretimihracat değer zincirinin tüm halkalarına yönelik olarak oluşturulacak teşvik sistemi Ar-Ge, inovasyon, markalaşma ve tasarımı özendirecek şekilde” dedi. Şu anda küresel ekonomide kademeli bir düzelme olduğunu belirten Şenel, “Türkiye ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,1 ve ilk yarısında yüzde 3,3 büyüdü. Büyümenin kaynağı ihracat. Net ihracatın büyümeye katkısı yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,9 puan. Rusya, Libya, Mısır, Ukrayna’da yaşanan siyasi gelişmeler ihracatımıza olumsuz yansıdı” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir