TİMAKADEMİ'nin ilk durağı Gaziantep

TİMAKADEMİ’nin Anadolu Turu, Gaziantep’ten başladı. İhracat hedefleri doğrultusunda Türkiye’nin 10 şehrini gezecek seminerler dizisi 2023 hedefleri doğrultusunda ihracatçıyı bilgilendirmeyi öngörüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

M. TEKİN ÇİÇEK

GAZİANTEP - TİMAKADEMİ’nin Anadolu Turu, Gaziantep’ten başladı. İhracat hedefleri doğrultusunda Türkiye’nin 10 şehrini gezecek seminerler dizisi 2023 hedefleri doğrultusunda ihracatçıyı bilgilendirmeyi öngörüyor.  

Hemen yanı başındaki Suriye’de yaşanan kaos ortamına rağmen Gaziantep, ihracatta başarı kaydetmeye devam ediyor. Bu yılın ilk 4 ayında yurtdışı satışını yüzde 8 artıran kent, bu oranla yine Türkiye ortalamasının önüne geçti. Gaziantep 1980’li yıllarda 20 milyon dolar ihracat yaparken, geçtiğimiz yıl bu rakamı 6 milyar 500 milyon dolara çıkardı. Kentin başarısını ‘rekabetçi sanayisi’ şeklinde tarif eden ihracatçılar, kentten ihracat edilen ürünlerin yüzde 95’inin de sanayiden karşılandığını söylüyorlar. Kentin 2023 hedefl eri ise iddialı. Bunlar, 30 milyar dolar ihracat, 350 bin kişiye istihdam, katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin üretim üssü olmak ve en az 20 ulusal ve uluslararası marka oluşturmak. Kentteki ihracatçının en büyük arzusu ise bu hedefl eri gerçekleştirerek, Türkiye’ye model olmak.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından organize edilen, ‘2023 İhracat Stratejisinde Gaziantep ve Markalaşma’ konulu seminer, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nde (GAİB) gerçekleştirildi. TİM’in, Türkiye’nin 2023 ihracat hedefl eri doğrultusunda ihracatçı firmaları bilgilendirmek amacıyla kurduğu ‘TİMAKADEMİ’nin şehirler turunun ilk durağı Gaziantep oldu. TİMAKADEMİ, Anadolu’nun 10 değişik kentinde bilgilendirme seminerleri düzenlemeyi planlıyor. Kentin eski sanayi odası başkanlarından Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer’in de katıldığı seminer, GAİB Konferans Salonu'nda düzenlendi. Toplantının açılışında konuşan Gaziantep Valisi Erdal Ata, kentteki 4 organize sanayi bölgesinde 840 fabrikanın olduğunu, bu fabrikalarda 120 bin işçinin istihdam edildiğini belirtti. Vali Ata, kentin 185 ülkeye 6 milyar 500 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini anlattı. Seminer kapsamında DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde "2023 İhracat Stratejisinde Markalaşma ve Gaziantep Değerlendirmesi, Hedef Pazarlar, Lojistik Çözümler ve Devlet Teşvikleri" başlıklı panel de düzenlendi.

Bartık: Genç nüfusumuz Türkiye ortalamasının üstünde

Panelde konuşan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, “Gaziantep her şeyi üretiyor ama asıl önemlisi bir girişimci fabrikası gibi çalışıyor” diyerek, “Ülkede 0-29 yaş nüfus oranı yüzde 49. Gaziantep'te bu oran yüzde 55. Bu genç nüfus potansiyel girişimciler, dinamizm anlamına geliyor ve bizi umutlandırıyor” şeklinde konuştu. Kentin İstanbul, Bursa ve Kocaeli ayrı tutulduğunda ülkenin sanayi alanında büyüyen tek şehri olduğunu belirten Bartık, “Çünkü Gaziantepliler çok yönlü düşünen, çalışkan ve azimli insanlardır” dedi. Bartık, kentin 2023 hedefl erine lojistik avantaj ile ulaşacağını da kaydetti.

Ünverdi: İhracatımızın yüzde 95’i sanayi ürünleri 

Şehrin Ar-Ge, inovasyon ve nanoteknolojinin hedef olarak konulduğu, markalı ve katma değerli ürünler üreten bir sanayi vizyonuyla üretmeye devam ettiğini kaydeden Gaziantep Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi de “Gaziantep zoru başarmanın sevdalısı bir şehir. 2005’te ‘Şehir Pazarlaması’ anlamında Türkiye'de ilk ve tek örnek ‘Marka Şehir Gaziantep Projesi’ başladı. Bu proje odamız tarafından hayata geçirildi. Proje, şehrin kendiliğinden markalaşan bazı değerlerini öne çıkararak şehri yurtiçi ve yurtdışında bir cazibe merkezi haline getirmek, yatırımcıları kente çağırmak üzere hayata geçirildi. Marka şehir kavramı, kabına sığmayan Gaziantep'in vizyon projesidir. Bu kavram şehrimizin geleceğine atılan bir adım, önüne açılan yeni bir ufuktur” dedi. İnsanın olumsuzlukları aşmak için hedef belirlemek zorunda olduğunu vurgulayan Ünverdi, şunları kaydetti: “2001 krizinden sonra yeni pazar1 kapıları açmak adına Marka Şehir Gaziantep projesini başlattık ve bu konuda destek aldık. Sanayiciler projeyi destekledi ve yeni pazarlara doğru yol aldılar. Bunun sonucunda son 10 yılda Türkiye'nin iki katı büyüdük. Bugün kentten yapılan ihracatın yüzde 95'ini sanayi ürünleri oluşturuyor. Bu da bizim sanayi şehri olduğumuzu gösteriyor.”

Görüm: Pazar çeşitliliğine sahip ilk 10 ilden biri 

İnovasyon, yeni pazar gibi alanlarda firmaların devlet desteklerinden daha çok yararlanmasını arzu ettiklerini belirten Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölgesi Müdür Yardımcısı Yasemin Görüm ise “Dünyadaki ihracat payımızı artırmak istiyoruz. Ancak destek kullanım oranları istediğimiz düzeyde değil. Gaziantep de rekabet gücü en yüksek olan kentler arasında. Bunun için kentin yeni ürün inovasyonu ve markalaşma yardımlarından daha iyi faydalanması gerekiyor. Gaziantep en çok ürün çeşidine ve en çok pazar çeşitliliğine sahip ilk 10 ilimiz arasında” bilgilerini verdi.

Ünal: Lojistik İpekyolu’ndan bu yana var 

Gaziantep’in dünyanın en eski ve en büyük lojistik ağlarından İpekyolu üzerinde olduğunu anımsatan UPS Türkiye Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Teoman Ünal da, “Dolayısıyla Gaziantep'in özünde lojistik bilinci zaten bulunuyor. Lojistik maliyetli ve zorlu bir yolculuktur. İpekyolu canlı olduğu zamanlarda, yeni pazarlara ürünler taşınıyor ve daha yüksek kar marjlarıyla satılıyordu” ifadelerini kullandı.

Özkan: Vizyon gelecekten bugüne bakmaktır 

İhracatın bir vizyon işi olduğunun altını çizen Global Connection Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Özkan ise ancak burada önemli bir düzeltmeye ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, “Vizyon denildiği zaman genellikle bugünden geleceğe bir bakış anlaşılıyor. Oysa vizyon gerçek anlamda, yapılmış bir gelecek projeksiyondan bugüne bakmaktır” diye konuştu.

Mente: Antep, 2023 hedefini rahatça yakalar 

Meclislerinin 2023 hedefl eri için öngörülen resmi mümkün kılmak adına bütün tarafl arı uyumlandırmaya çalıştığının altını çizen TİM Genel Sekreteri Mustafa Mente de “Gaziantep büyük bir zenginliğe ve sanayiye sahip bir kent. Gaziantep'in 2023 hedefini rahat bir şekilde yakalayacağını düşünüyorum” açıklamasını yaptı

Şenel: 166 milyar dolarlık hedefe ulaşacağız 

Gelinen noktada başarıya doğru programlar sayesinde ulaşıldığını söyleyen Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, “Ancak bir taraftan 2008 yılından beri dünyada finansal kriz yaşanıyor. Bir tarafta ABD diğer tarafta Avrupa’nın ekonomik durgunluğu ne zaman sona erecek bilmiyoruz. Ülkemizdeki yatırımların Avrupa kaynaklı olması bizim bu süreci dikkatle izlemimize sebep oluyor” şeklinde konuştu. Şenel, “Avrupa toparlanırsa bizim Avrupa’ya ihracatımızda artacaktır” diyerek, bu yıl Türkiye’nin 166 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşacağına inandıklarını söyledi.

Büyükekşi: TİM 2023 için firmalara senaryo oluşturuyor

İhracatçıların dile getirdiği ihracata dayılı büyüme hedefinin devlet politikası haline getirildiğini kaydeden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de “Ancak devam eden süreçte bu hedef doğrultusunda Ar-Ge ve inovasyona önem verilmeli. Katma değeri yüksek ürünlere yönelmeliyiz. TİM olarak firmalarımızın 2023 yılına kadar ne yapmaları gerektiğine dair senaryo oluşturuyoruz. TİM olarak ihracatçılarımızın yanındayız” ifadelerini kullandı. Gaziantep’in, Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı olduğunun altını çizen Başkan Büyükekşi, “Kent ihracat artışında her zaman birinci. Yine bu yılın ilk 4 ayında ihracatta ülke ortalamasının üzerinde yüzde 8’lik bir artış sağladı. İhracatı sadece miktar olarak değil, fiyat olarak da artırmalıyız. Bunun için Türkiye markası için çalışmalarımız var” hatırlatmalarında bulundu. TİM’in İnovasyon Haftası düzenleyeceğine de değinen Büyükekşi, şunları kaydetti: “İzmir, Ankara ve Gaziantep’te üç farklı hafta düzenleyeceğiz. Bu toplantılarda çevre illerden işadamları, üniversite ve öğrencileri bir araya getireceğiz. İnovasyon geliştirme programına start verdik. 5 farklı kategoride başvuran şirketlere inovatif eğitim verilecek. Şu ana kadar 300 firma başvuruda bulundu Başvuru için son gün 30 Mayıs. Dereceye girenler Avrupa’da da yarışacak.”

Çıkmaz: Markalaşmaya önem vermemiz gerek

Türkiye’nin 2023 hedefl erine ulaşması için gerek ekonomik gerek siyasi istikrara ihtiyacı olduğunu anlatan GAİB Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz ise “İhracatın önünü açmak üzere bu toplantılara başlıyoruz. Hedefl ere ulaşmak için inovasyon ve markalaşmaya çok önem vermemiz ve katma değeri yüksek ürünlere yönelmemiz gerekiyor.

HSBC Türkiye Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Virma Sökmen: İhracatçıların küresel bağlantı kurması çok önemli. Biz HSBC olarak talep olduğu sürece bu tarz çalışmalara destek vermeye hazırız. 

Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt: Gaziantep son yıllarda ihracatı ile öne çıkıyor. Küreselleşen ekonomide Türkiye için büyük fırsatlar var. Küresel rekabet endeksinde Türkiye her yıl ilerliyor, bu anlamda en çok Gaziantep dikkat çekiyor.

Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Şahan: Türkiye’de faktoring sektörü 94 milyar dolar ciroya ulaştı. Bu cironun 16 milyar doları ihracatın finansmanı için kullanıldı. Sektör için en önemli gelişme 2012'nin Aralık ayında TBMM tarafından çıkartılan 6361 sayılı faktoring sektörü ile ilgili kanun olmuştur.   

İhracatçıya iki önemli tavsiye

Ali Sabancı / Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı

Markalaşmanın en iyi yolu haddini bilmek 

Sunumumun adı ‘Mal Sahabı Olmamak’. Malum Adana şivesi ‘sahibi’ yerine ‘sahabı’ diyoruz. En güzel rol model insanın kendisidir. Markalaşmanın en önemli yolu haddini bilmekten geçiyor. Tüketiciye sunacağın ürünü iyi bilmek gerekiyor. Çalıştığım arkadaşlarımla yan yana olduğum için başarıyı yakaladım. İnsan Kaynakları inovasyonu havacılıkta devrim yarattı. Pegasus’un gelişimindeki en önemli etken, paylaşmayı Pegasus’un kültürü haline getirmemizdir. Havacılık sektöründe talebi arz yaratıyor. Havayolu ile yolculuk herkesin hakkı. Misafirler 4 öğeye çok önem veriyorlar. Bunlar sırasıyla düşük fiyat, zamanında kalkış, yeni uçak ve seyahatini kişiselleştirmedir. 2005-2013 yılları arasında 69 milyon 200 bin misafirimiz oldu. Bu misafirlerimizin yüzde 25’i 50 TL’nin yüzde 72’si ise 100 TL’nin altında uçtu. Pegasus olarak çok genç bir filoya sahibiz. Yaş ortalaması 4 olan filomuzda 52 uçak bulunuyor. ‘Bu kadar ucuz bilet satıyorlarsa bakımdan filan kısıntıya gidiyorlar’ diyorlar ama herkes bilmelidir ki; uçaklarımızın bakımını THY yapıyor. Başarıyı yakalamak istiyorsanız İnsan Kaynakları’na önem verin. Ürünü kendinize göre yapmayın.

PROF. DR. Kerem Aklin / Ekonomist

Çin ve Hindistan ihracatta ekstra 15 milyar dolar

Çin ve Hindistan ihracatta ekstra 15 milyar dolar dünyanın ekonomik ağırlık merkezi değişiyor. Önümüzdeki dönem Türkiye için hangi pazarlar önemli olacak. Bunun iyi analiz edilmesi gerekir. E7 ülkeleri olarak adlandırılan Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, Meksika, Endonezya ve Türkiye ekonomileri, 2020 yılından itibaren şu andaki ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada’dan oluşan G7 ekonomilerinden daha büyük olacak. Gaziantepliler Çin ve Hindistanlılara yönelik ürün üretse en azından ekstra olarak 15 milyar dolar ciro elde eder. Bundan sonraki süreçte Çin’e ayrı önem vermek gerekiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir