Türk usulü kahvaltı Avrupa'ya taşınmalı

TESK Genel Başkanı Palandöken, 360 milyon tüketicinin yaşadığı Avrupa pazarında Türkiye’nin yer alması ve Türkiye’ye özgü lezzetli yiyeceklerin tanıtılması için yoğun çaba harcadıklarını ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Avrupa’da 7-8 milyon Türk yaşadığını ve damak tadına uygun yiyecekleri aradıklarını belirti ve "Bizim vatandaşlarımızın aynı damak tadını aramaları normal karşılıyorum. Ama her yıl ülkemize tatile gelen Avrupalı turistlerin Türk usulü kahvaltıyı çok beğendiğini biliyoruz. Türk girişimciler olarak bunu iyi değerlendirmeliyiz. Çünkü bugün Avrupa’da 20 milyar dolarlık bir kahvaltı pazarı bulunuyor. Bu da cari açığın en kısa yoldan kapanması demektir. Ülkemizde turistler tarafından beğenilen bu lezzetleri Avrupa’ya da taşımalıyız. Türk usulü kahvaltılıkların başında olan peynir - zeytin ve simit çeşitleri ile demleme çayın lezzeti artık Avrupa’nın vazgeçilmezi olmadır" dedi.

"Dönerden sonra künefe de yerini alıyor"

TESK Genel Başkanı Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, 360 milyon tüketicinin yaşadığı Avrupa pazarında Türkiye’nin yer alması ve Türkiye’ye özgü lezzetli yiyeceklerin tanıtılması için yoğun çaba harcadıklarını ifade etti.

Palandöken, "Dönerin yerini aldığı AB ülkelerinde yaptığımız künefe ile ilgili tanıtımlar yavaş yavaş amacına ulaşıyor. Ancak, bunlar yeterli değil. Çünkü bu tür toplantılarda yurtdışında kahvaltı eksikliğini yerinde gördük ve yaşadık. Bugün Avrupa pazarında 20 milyar dolarlık bir pay var. Bu payı ülkemize getirmemiz içten bile değil. Çünkü ülkemize gelen yabancı turistlerin Türk usulü kahvaltıyı ne kadar beğendiklerini biliyoruz. Türkiye’de oldukça beğenilen Türk usulü kahvaltıları da artık Avrupa’ya taşımalıyız" diye konuştu.

"TESK olarak bu tanıtımlara önem vereceğiz"

Zeytin-beyaz peynir çeşitlerinin yanında simit gibi tatları Avrupa’ya tanıtarak Türkiye'ye ekonomik anlamda büyük bir gelir getirilebileceğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Palandöken, "Avrupalı zeytin-peynir simit ile baharatlı zeytinyağı gibi bize özgü kahvaltıyı oldukça beğeniyor. Franchise sistemi ile bu konudaki bilgi ve tecrübemizi Avrupa’ya ihraç etmeliyiz. Daha Köy kahvaltısı, Van kahvaltısı gibi özel çeşitlerin yanında Simit, peynir-zeytin ve çay servisi yapan kahvaltı salonlarına da ihtiyaç var. TESK olarak bu tanıtımları önemsiyoruz ve bundan sonra bu tür tanıtımlara devam edeceğiz. Bu tanıtımlar ile Türk usulü kahvaltıyı Avrupa’nın vazgeçilmezi yapacağız" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir