Yazılım sektörüne bilişim müteahhitleri yön verecek

TET Yönetim Kurulu Üyesi Esim: Yeni geliştirilen proje ile bilişim müteahhitlerinin oluşmasının önü açılacak. Kümelenme metodu hep rekabet üzerine kurulu ancak rekabet ederken de projelerde birlikte çalışma yeteneğinin geliştirilmesi gerekiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ONUR SORKUN

İSTANBUL - Türk yazılım firmalarını ABD pazarı ile buluşturan Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (Turkish Electro Technology- TET), “Akıllı Kümelenme” projesi için çalışmalara başladı. TET Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Esim, projede yazılım sektörünün “bilişim müteahhitleri” etrafında şekilleneceğini söylerken “Akıllı Kümelenme ile güçbirliği yapacak yazılım firmaları, yurtdışında büyük projelere talip olmayı planlıyor” diye konuştu. Ekonomi Bakanlığı’nın UR-GE teşvikleri (Uluslararası Rekabetçiliğin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ) kapsamında “Yazılım Yurtdışı Pazarlama Takımı (Tetsoft)” Projesi ile çalışmalarına hız veren TET, yazılım firmalarını birlikte çalışma ve işbirliği ortamında buluşturmayı, ve böylece URGE desteğinin altyapısını da bir sonraki aşamaya taşımayı hedefliyor.

Yazılım sektörüne “bilişim müteahhitleri”, “birlikte rekabet” gibi birçok yenilikçi ve dinamik kavramı taşıyan “Akıllı Kümelenme” projesinin temel amacı dünya çapında büyük projelere talip olacak bir küme oluşturmak. Türkiye’nin uluslararası alanda rekabette güçlenmesi için bilişim müteahhidi olan ‘Entegratör’ firmalara ihtiyacı olduğunu ifade eden TET Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Esim, “Yeni geliştirilen Akıllı Kümelenme projesi ile bilişim müteahhitlerinin oluşmasının önü açılacak. Kümelenme metodu hep rekabet üzerine kurulu ancak rekabet ederken de projelerde birlikte çalışma yeteneğinin geliştirilmesi gerekiyor" dedi. Sektördeki etkin firmaların “Akıllı Kümelenme” altında toplanarak yurtdışında büyük projelere talip olacaklarını söyleyen Esim şöyle devam etti: "Bunun ilk adımını akıllı şehir konsepti dahilinde geliştirmeyi planlıyoruz. Akıllı ve Sürdürülebilir Şehirler (Smart and Sustainable Cities) projemiz olacak. Dünyada hızla yayılan Akıllı ve Sürdürülebilir Şehirler, şehirde yaşayanların günlük yaşamlarını kolaylaştırmayı ve verilen hizmet kalitesini artırarak maliyetlerini azaltmayı amaçlıyor." 

Uluslararası rekabet konumlamada Türkiye’nin en zayıf olduğu noktalardan birinin kümelenme olduğunu vurgulayan Esim, büyük bir projeye talip olduklarında firmaların rekabet ederken birlikte çalışma yeteneklerinin maalesef yeterince gelişmiş olmadığının altını çizdi. Esim, "Bu yeteneğin gelişmesi için kamunun yazılım ve bilişim projelerini kendi bünyesinde yapmaktan vazgeçmesi ve bu projeleri tamamen özel sektöre devretmesi gerekiyor. Böylelikle yurtiçinde büyük projeler yapıp referans oluşturacak bilişim müteahhitlerinin veya iş ortaklığı yapan kümelenme gruplarının uluslararası arenaya çıkarken somut ve kanıtlanmış iş bitirme belgeleri olacak” dedi. 

Yazılım heyetleri Almanya ve Amerika'da 
TET Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Esim, Tetsoft ilk ticaret heyeti kapsamında 2014 yılı sonunda Baden-Württemberg eyaletinin başkenti Stuttgart ve Heidelberg şehirlerine 12 yazılım firmasıyla gittiklerini belirtti. Bu yıl ise ikinci ticaret heyetine ABD'ye 16 firmanın 22 firma temsilcisiyle katıldığını belirten Esim, “Almanya heyeti sonucunda firmalarımız bir ay içerisinde Mercedes ve SAP gibi dünya çapındaki firmalarla sözleşme imzaladılar ve bazı firmalar Almanya’da ofis açtılar, bazıları da halen temaslarını sürdürüyorlar” dedi. ABD heyetinin ziyareti sırasında 150 milyon dolardan fazla iş bağlantısı yapıldığını sözlerine ekleyen Esim, “Biz ABD’de Silikon Vadisine değil, Boston ve Washington D.C. bölgesindeki Arlington ve Maryland bölgelerine ziyaret düzenledik. Bu iki bölgeye olan İstanbul’dan direk uçuşlar, bölgedeki üniversitelerin kalitesi, inovasyon, işbirliğine açık olmaları, ekosistemlerinin iş yapmaya çok elverişli olması bu stratejik seçimde önemli rol oynadı” dedi

'Hindistan yazılımda rakibimiz değil'
Hindistan'a göre Türkiye'nin yazılım konusundaki durumunun daha iyi olduğunu belirten Selahattin Esim, bunu Türklerin pratik zekalı olmasına ve becerisine bağladığını söyledi. Hindistan'daki şirketlere Hint hükümeti tarafından sunulan imkanlardan bahseden Esim, "Hindistan'da bilgisayar mühendisi çalıştırırsan SSK'dan muaf ediliyorsun, vergiden muaf ediliyorsun. Ülkede insanlar bilgisayar mühendisi olmak için can atıyorlar, aldıkları maaşlarda sıfır vergi var" dedi. Türkiye'nin bu politika içerisinde olmasının gerektiğini söyleyen Esim, bu sayede insanların bilgisayar mühendisliği bölümüne yöneleceğini belirtti. Türkiye'de özel sektörün devlet tarafından destek görmediğini söyleyen Esim, "Türkiye'de özel sektörü bedavaya çalıştırıyorlar, bu haksız rekabet oluyor" dedi. TÜBİTAK'ın çalışan sayısının 1800 olduğunu belirten Esim, Türkiye'de özel sektörde 1800 kişi çalıştıran yazılım firması olmadığını sözlerine ekledi. Özel sektörün desteklenmesinin şart olduğunu söyleyen Esim, "Özel sektörün desteklenmesi ve arkasında durulması halinde, sadece Hindistan değil bir çok ülkeden çok ileride oluruz. Bizim insanımız buna hazır" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir