Antosiyanin için kırmızı ve mor meyveler yiyin...

Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Ezgi Mumcu, antosiyanin oranı yüksek olan besinlerin faydalarını anlattı. İşte antosiyanin zengini besinler...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meyve ve sebze tüketimi hayati önem taşıyor. Özellikle antosiyanin bakımından zengin mavi, kırmızı veya mor renkli meyve-sebzeler; kanser, kalp hastalıkları, aşırı kilolardan koruyan en önemli yiyeceklerin başında geliyor. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Ezgi Mumcu, antosiyanin oranı yüksek olan besinlerin faydalarını anlattı. Mumcu, “Bileşenlerinde yüksek miktarda antioksidan özelliği bulunan besinleri tüketmek, hastalıklardan korumanın dışında yaşlanmayı önler, iyi ve zinde görünümün devamlığını sağlar” diyor. İşte antosiyanin zengini besinler...

BERRYLER: Antosiyaninlerin en önemli kaynağı berry grubu meyveler. Yaban mersini, böğürtlen, çilek, ahududu, elderberries, kızılcık, bilberries ve diğer mavi, mor veya kırmızı renkli meyveler zengin antosiyanin kaynakları olarak öne çıkıyor.

KİRAZGİLLER: Ekşi tatta olan kirazgiller, tatlı olanlarına oranla daha yüksek antosiyanin seviyesine sahip. Çilek, kiraz gibi meyveler ne kadar koyu olursa konsantrasyonları o kadar yüksek olur.

MOR ÜZÜM: Mor üzümler önemli bir antosiyanin kaynağı. Aynı zamanda ürik asit kristallerinin çözülmesine yardımcı olurlar; bu da gut ve romatizmal artrit semptomlarını azaltabilir.

MOR KUŞKONMAZ: Kuşkonmaz lezzetli olmasının yanı sıra besin içeriği bakımından da oldukça zengin. Mor kuşkonsaz ise antosiyanin bakımından daha zengin olmasının yanı sıra; yeşil kuşkonmaza oranla daha fazla protein ve C vitamini içeriyor.

MOR LAHANA: Araştırmalar mor lahanada 36 farklı antosiyanin türü olduğunu ortaya koyuyor. Ancak vücut bu antosiyaninlerin sadece yüzde 80'nden faydalanabiliyor.