Bodrum'u sağlık merkezi yapacak

"Yedi yıldız" konseptinde otel işletmeciliği yapan Sianji Group, Bodrum'da sağlık turizmi için pilot çalışma başlatma hazırlığında. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakır, "Bodrum'u sağlık merkezi yapabilirsek kişi başı harcamaları yukarı çekebiliriz. Hedefimiz İskandinav ülkeleri" diyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

Herkes yazın tercih eder, ben yoğun bir sağanak yağış döneminde gittim Bodrum’a. İnşaat ve turizmdeki yaklaşık 30 yıllık tecrübesini Sianji Well-Being Resort’a aktaran, Sianji Group Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakır ile hem sektörü hem de Bodrum'u konuşmak üzere buluştuk. Sianji Well-Being Resort, dünyanın yedi harikasından biri olan Babil’in Asma Bahçeleri konseptinden uyarlanarak inşa edilmiş. Bodrum, Gümüşlük’te 40 dönümlük alan üzerinde konumlanıyor. Burası Yedi Yıldızlı Servis Kalitesi Ödülü, Avrupa’nın Lider Spa ve Welness Resort’u gibi uluslararası 24 farklı ödülün sahibi. Her şey ‘yedi’ sayısı üzerine kurgulanmış.

Sianji Group Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakır, yedinin uğuruna inandığı için otelin içerisinde 7 ayrı konsept oluşturmuş; yani yedi farklı süite oda, yedi restoran var komplekste.
Sianji Group; Sianji Well-Being Resort, Sianji Residence, Sianji Life Elements ve turizm yatırım danışmanlığı alanlarında hizmet veriyor. ‘Rezidans, butik otel ve sağlık otelini’ bir araya getirerek turizm sektörüne yeni bir ‘konsept’ kazandırdıklarını anlatan Recai Çakır, sistemin ayrıntılarını anlattı bize. ‘İster yaşa ister kirala’ konseptiyle ‘Sianji Residence’ı geliştirdiklerini belirten Çakır, “Tamamı deniz veya havuz manzaralı villalar, 2+1 ve 3+1 olarak daire ya da dubleks villa olarak tasarlandı. Sianji Residence’ı 25 milyon euroluk yatırımla hayata geçirdik, yurtdışı ve içinden çok özel bir kitleye sunduk. Villa sahipleri isterlerse evlerini bize yüzde 8'lik komisyon karşılığında euro bazlı kira garantisiyle verebiliyor, onlar adına biz işletiyoruz. Böylece kışın Bodrum’a gelmediklerinde kullanmadıkları evlerinden para kazanabiliyorlar. Otelin tüm olanaklarından faydalanabiliyorlar” diyor.

‘Turizmde dönüşüm modeli sağlıkla mümkün’

Sianji'nin planları arasında butik otel, rezidans kavramlarıyla sağlığı birleştiren bir konsept geliştirmek var. Bu konseptle turizmde sıkıntıların aşılabileceğini vurgulayan Recai Çakır, “Böylece yabancı turistleri Türkiye’ye 12 ay boyunca çekebiliriz. Eski oteller finansman bulamıyor, tesisler 30 yılda geri dönüyor, bu modelle iki yılda döner. Sıkıntılar aşılabilir. Çünkü yarısını satıyor, yarısını işletiyorsunuz. Bir–iki ay kullanılan evler 12 ay kullanılabilir hale gelir. İşletmeciler de, ev sahipleri de kazanır" şeklinde açıklıyor görüşlerini. Konsept için Bodrum’u pilot bölge seçip, ‘Sağlık Merkezi’ haline getirme planları olduğunu anlatan Çakır, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bunu başarırsak 1.000 dolarlardan 650 dolarlara düşen kişi başı turizm harcamasını yeniden artışa geçirebiliriz. Özellikle İskandinav ülkelerini potansiyel hedef pazar olarak görüyoruz. İskandinav ülkelerinde devlet, yaşlı nüfusuna 3 bin ila 8 bin euro arasında destek veriyor. Bu ülkelerle anlaşma yapabiliriz. Ben de bu modeli ‘nitelikler yönetmeliğine’ getirmek için çalışıyorum.”

“Yağmurlu havada bornozu giyip…”

Turizmin çeşitlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Recai Çakır, bu amaçla Bodrum'daki tesisi 12 ay yaşanabilir şekilde tasarladıklarını vurguluyor. "Burada yağmurlu havada villanızda bornozunuzu giyip SPA’ya kadar gelebiliyorsunuz, böylece tam bir kompakt otel hissi sunuyoruz" diyen Çakır, bu mantıkla Bodrum’un kışın da canlandırmayı planladıklarını anlatıyor. Çakır, "Antalya bunu kısmen başardı; kışın yüzde 40-50’lerde çalışıyor çünkü golf turizmini geliştirdiler. Bizim de Bodrum’u kışa hazır hale getirmemiz gerek” ifadesini kullanıyor.

‘Karadeniz kıyıları dolar...’

Çakır, Sianji'de oturttukları bu konseptin çok tuttuğunu ve artık yeni yatırım yapmaktan çok know-how vermeyi planladıklarını söylüyor. Diyor ki, "Bunun için hazırız. Otuz yıllık işletme tecrübemiz, 10 yıllık sağlık oteli deneyimimiz var. İnşaatı biliyoruz. Sadece lokasyon ve bu kaliteyi tutturabileceğimiz yer önemli. İstanbul hava limanına yakın bir yer olursa, Karadeniz kıyıları da dolar” diyor.

‘C- Majör İş’ten Sesler Korosu’…

Hayatında spora mutlaka yer verdiğini anlatan Sianji Group Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakır yüzüyor ve basketbol oynuyor. Ayrıca müzikle de arası iyi. Bir koronun kurucularından. Adı, ‘C- Majör İş’ten Sesler Korosu’. Koro da kimler yok ki… Denizbank CEO’su Hakan Ateş, Atasay Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kamer, Dedeman Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman… Recai Çakır, “Amacımız koromuzla konserler vererek desteğe ihtiyacı olan kişi, dernek, vakıf, sivil toplum örgütü veya eğitim odaklı sosyal sorumluluk projelerine katkıda bulunmak. Konserlerden elde edeceğimiz geliri fayda amaçlı vakıf, dernek gibi kanallara aktarıyoruz” diyor.

Çisem Çakır: Beslenmeyi öğretiyoruz

Sianji Group Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakır’ın kızı Çisem Çakır, ABD’yi gidip iyi yaşam ve sağlıklı beslenme eğitimi almış. Şu anda grupta Sianji Well-Being Resort’ün Sağlık Eğitmeni, Raw Food Şefi ve Detoks Uzmanı olarak çalışıyor.

Uyguladıkları programlar hakkında bilgi veren Çisem Çakır, “Biz insanlara burada nasıl beslenmelerini gerektiğini anlatıyoruz, bizim programlarımızın en önemli özelliği; burada nasıl beslenmeleri gerektiğini öğrenmeleri. Son yedi yıldır daha çok yabancılara yönelik detoks, master detoks yapıyoruz. Alkali diyet, master detoks, 80/20 beslenme, egzersiz, SPA terapileri, ayurvedik terapiler, ozon terapisi, yoga ve meditasyon, ses terapisi uyguluyoruz” ifadesini kullanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir