Ekolojik yaşam talebi

Yatak şirketleri birer Ar-Ge yatırımcısına dönüştü. "Sağlıklı uyku" için laboratuvarlarda hummalı bir çalışma var. Trend ise ekolojik yaşam. Tüketiciler doğal, toksik maddeler barındırmayan ürünler istiyor. Şirketler de bilinçli kullanımla yapılan yatırımların boşa gitmemesi için uğraşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kezban KARABOĞA

Dünya değişiyor. İnsanlar 'Doğala en yakın nedir' sorusunun peşinden gidiyor ve daha fazla hijyen, sağlık talep ediyorlar. Nasıl beslenmede organik gıdaya yöneliyorlarsa kaliteli uyku için de beden özelliklerine uygun, 'doğal' ve 'hijyenik' yataklar talep ediyorlar. Yani ekolojik yaşam tercihleri, yataklara da yansıyor. Doğal elyaftan, nefes alabilir, toksik maddeler barındırmayan, ateş önleyici kumaşlar- dan yataklar üretiliyor. Üretimde anti bakteriyel, anti mikrobik, anti stres, anti alerjik özellikler ile 'hijyen' ve 'doğallık' birleştiriliyor.

Hijyen meselesi 

Doğalla eşit derecede yarışan bir başka eğilim de hijyen. Özellikle çocuk yataklarının seçiminde daha fazla 'hijyenik-sağlıklı' yatak talep ediliyor. Aileler çocuklarını ileride ortaya çıkabilecek eklem, omurga bozuklukları ve verimsiz, düzensiz uykunun neden olabileceği ruhsal ve zihinsel sorunlardan uzak tutmak için 'sağlıklı' yatak seçimine yöneliyor. Türkiye'de yılda yaklaşık 4 milyon adet yatak üretimi var. Dünya üretiminde İtalya önemli yere sahip. Türkiye pazarına Yatcop ile giriş yapan İtalyan Magniflex, sektöre yenilik getirme hedefinde. Biz de tüm bu planları ve sağlıklı yatak seçmenin inceliklerini Yatcop Yönetim Kurulu Başkanı Davut Altunbaş'la konuştuk.

Tam anatomik, ortopedik yatakların uyku esnasında iskelet sistemini desteklediğini anlatan Altunbaş, "Doğru yatak, hijyenik, sağlıklı ve yeni nesil dolgu malzemelerinin kullanıldığı yataklardır. Doğru dolgu malzemesi, vücudun yatağa temas noktalarındaki boşlukları tam olarak doldurmasını sağlar, bedeni tam olarak sarar" diyor.

Garanti süresine dikkat! 

Ezbere yatak seçilmemesi gerektiğini özellikle vurguluyor Altunbaş. "Temel yanlış ezbere yatak seçilmesi. Yatağınız size özel olmalı" diyen Yatcop'un patronu, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Beden özelliklerinize, uyku ve konfor tercihlerinize bire bir cevap veren bir model seçmelisiniz. Özellikle garanti süresi önemli. Bir yatağı uzun ömürlü kullanmak için kalitesi önemli. İç dolgu malzemesinin özelliği, yatağın kumaş ve dikim kalitesi önemli. Garanti süresi kaliteyi de gösteriyor."

'Uyku'ya sardı / Yara önleyen yataklara ilgi artıyor...

Yatak sektörünü domine eden etkenlerden biri de yaşlı bakımı, yatalak hastaların ihtiyaçları. "Uzun süre yatarak tedavi gören hastalarda omurga, eklem rahatsızlıkları, vücutta yara oluşumları meydana geliyor. Yatak şirketleri bunu önleyen teknolojiler geliştirmek zorunda" diyen Altunbaş, marka olarak bu konuda yatırım yaptıklarının altını çiziyor. Diyor ki, "Uygun dolgu malzemeleri geliştirerek tedavi süresince bel, bacak, basen ve kas ağrılarını önlemeye yardımcı olmaya çalışıyoruz. Özel kumaşlarla terleme, nem, bakteri oluşumunu engelliyoruz."

'Yatağınızı bire bir test ederek satın alın'

Doğru yatak kullanımının doğru yatak seçimi ile başladığını anlatan Yatcop Yönetim Kurulu Başkanı Davut Altunbaş, "Kullanıcılar, satış noktasına gidip, kendi beden özelliklerine, uyku biçimlerine ve konfor tercihlerine en uygun yatağı, bire bir test ederek, deneyimleyerek satın almalıl. Örneğin bel probleminiz varsa, eklem ağrılarınız oluyorsa, bu rahatsızlıkların önüne geçmeye, azaltmaya yardımcı özelliklere sahip yatağı seçmelisiniz. Yine seçtiğiniz yatak doğal dolgu malzemelerine sahip, doğala en yakın kumaştan üretilmiş olmalı. Bu tarz bir yatak seçtiğinizde uyku verimliliğiniz de maksimum düzeye çıkar" tavsiyelerinde bulunuyor.