İncelme ve güzelleşmenin tam zamanı

Yaz havasına daha girmedik ama telaşına düştük. Tıpkı doğa gibi biz de kışın üzerimizde bıraktığı izlerden kurtulmak istiyoruz ve yine tıpkı doğa gibi bizim için de en uygun zaman bahar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Prof. Dr. GÜRSEL TURGUT

Bahar gelince kadın erkek herkesi "daha iyi görünme" telaşı sarar. Diyetlere başlanır, yeni cilt maskeleri denenir, spor salonlarına kayıt yaptırılır, estetik merkezleri araştırılmaya başlanır. Biz doktorlar da kışın rehaveti ve kabuk değişimi için baharı en uygun dönem olarak görürüz. Bütün doğa için de öyle değil midir? İnsan neden farklı olsun?

Bu hafta sizlere kabuk değişimi ve yeni, daha canlı bir beden için son dönemde öne çıkan yöntemleri anlatacağım. Önemli olan şu ki, her sistem herkese uygun değildir ve mutlaka işinin ehli kişilerle tüm vücut analizleriniz eşliğinde bir plan çıkarmanız gerekiyor.

Kilolardan kurtulun

Hem bölgesel yağlar hem de aşırı kilolardan kurtulmak için en uygun dönemdeyiz. Liposuction gibi işlemler genelde ülkemizde kış sonu ve bahar aylarında yapılıyor. Çünkü sonuçların kendini tam anlamıyla göstermesi için 6 hafta ile 3 ay gibi zamana ihtiyaç var. Dolayısıyla farkındalık olarak bu tür işlemlerin kış ve bahar aylarında yapılması hem iyileşmek açısından hem de olası ufak dokunuşlar için fırsat tanır. Ayrıca liposuction ve karın germe ameliyatlarından sonra bir süre korse kullanmak gerektiğini de unutmayalım. Yaz sıcakları bastırmadan korse çok daha rahat kullanılır. Liposuction, karın germe gibi ameliyatlardan sonra bir süre fiziki aktiviteniz kısıtlanabilir. Egzersiz ve spordan uzak kalmak kış ve bahar aylarında daha tolore edilebilir.

Cildiniz ışıl ışıl parlasın

Ciltte yaşla birlikte oluşan kırışıklıklar, lekelenmeler, matlaşma gibi problemlerin tedavisinde pek çok yöntem kullanılıyor. Cilt gençleştirme için uygulanan botoks ve dolgu, ulterapi-ultralift her mevsimde yapılabilir. PRP, fibroplus, fibrogel, fibroblast gibi hücre tedavileri günümüzde vitamin ve benzeri ürünlerle yapılan mezoterapilerin yerini hızla alıyor. Ciltte yaş ile birlikte hasara uğramış yapıların onarılmasını ve cildin daha gergin, parlak görünmesini sağlar.

Lekelere elveda!

Cilt lekeleri farklı nedenlere bağlı oluşabilir. Lazer ile güneş, melasma, gebelik ve yaşlılık lekeleri tedavi edilebilir. Cildin üst kısımlarında oluşan lekeler daha koyu renkte olur ama tedavileri daha kolaydır. Derin lekeler daha açık renktedir ve tedavileri daha zordur. Leke tedavilerinde kimyasal soyma işlemleri ve fraksiyonel lazer tedavileri uygulanabilir. Ancak bu tedaviler cildi güneşe karşı daha hassas duruma getirebilir. Bu yüzden uygun zamanlardayız.

Soğuk lipoliz ile ameliyatsız incelin

Soğuk lipoliz incelmek için geliştirilen yöntemlerden biri. Yağ hücrelerini dondurarak ölmelerini sağlayan kontrollü ve bölgesel bir cilt soğutma yöntemi. Yağ hücreleri hedef alınarak yağ tabakasının bulunduğu bölgeler soğuk aracılığıyla parçalanıyor. Yağ hücreleri soğuğun etkisiyle daralıp büzülünce lenfatik sistem tarafından vücuttan atılıyor. Soğul lipolizin etkisi uygulamadan hemen sonra çok hafif olarak başlıyor ve en iyi sonuçlar 2 ile 4 ay sonra alınıyor. Üst ve alt karın bölgesi, basenler, bel yan yağları, sırt bölgeleri, iç bacaklarda başarılı sonuçlar alınabilir. Uygulama sırasında deri altındaki yağ tabakası cilde zarar vermeden kusursuz bir kontrol ile soğutuluyor. Bu, yağ hücrelerinin apoptozis sürecine girmelerine neden oluyor. Apoptozis; yağ hücre fonksiyonları küçülmesi, geri dönüşümsüz kaybı anlamına geliyor. Ölü yağ hücreleri vücudun doğal enflamatuvar sistemi ile vücuttan atılarak, zaman içersinde yağ tabakasında önemli bir miktarda incelme meydana gelmesini sağlıyor.

Daha genç bir yüz!

Ameliyatsız yüz germe en yaygın kullanılan yöntemlerden. Kolajen–elastin gibi temel elemanları azalan, zayıflayan, bağ dokusundaki değişiklikler sonucu sarkan, kırışan cilt ve cilt altı dokuları toparlayan, iyileşme süreci olmayan, uygulama sonrası işe ve sosyal hayata hemen dönülebilen ultrasonik bir yöntem bu. Sarkan çene bölgesi toparlanabilir, gıdı ve boyun sarkmaları düzeltilebilir, düşen kaşlar kaldırılabilir. Derinden yüzeye doğru kas tabakası, deri altı tabaka ses dalgaları aracılığıyla pek çok noktada minik ısı değişiklikleri oluşturularak toparlanıyor. İyileşme reaksiyonu sonucu kollagen üretimi tetikleniyor.

Erkekler burun kadınlar meme yaptırıyor

Genç hasta grubunda en sık karşılaşılan problemler kadınlarda burun ve meme, erkeklerde ise daha çok burunla ilgili. Günümüzde burun ameliyatları iyi bir cerrahın elindeyse sadece hafif derecede şişliklerle geçiyor.

Morluklar olmuyor, tampon ve alçı kullanılmıyor. Burun ameliyatlarında hasta aynı gün evine gidebiliyor, ortalama üçüncü günden sonra günlük yaşamına yakın bir şekilde hayatına devam edebiliyor.

Genç kızlarda burun ameliyatıyla birlikte en sık tercih edilen operasyon meme. Protez en çok kabul gören ve geçerli olan büyütme yöntemi olarak öne çıkıyor. Ancak vücudunda yeterli yağ bulunan hastalarda özelikle yağ bankacılığı teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte bir seansta yapılan yağ alma işleminin ardından bir sene içinde gerçekleştirilen aşamalı enjeksiyonla ortalama 1-2 beden büyütme işlemi gerçekleştiriliyor. Sonuçlar genellikle başarılı da oluyor. Bu sayede vücuda herhangi bir yabancı cisim konulmadan doğal görünüm sağlanırken vücutta herhangi bir iz ya da yara da oluşmuyor.

Yaşlanmaya karşı yağ enjeksiyonu

Kilo vermek ya da hormonal değişikliklere bağlı olarak yüzünüzde cilt altı yağ dokusu kaybolabilir. Bunun sonucunda kırışık ve sarkmalar meydana gelebilir. Bunların tedavisinde yağ enjeksiyonları kısmen etkiye sahip. Bugüne kadar yapılan uygulamalarda yağ enjeksiyonlarının başarı oranları ortalama yüzde 20’lerdeydi, hastalara 3-5 seans yağ enjeksiyonu gerekiyordu. Her seansta karından ya da bacaktan yağ alıp yüze enjekte ediliyordu. İlk operasyonda yağlar fazladan alınıp enjekte edilmeyen bölüm derin dondurucuya konularak saklanıyor arada bir enjekte ediliyordu. Bunun dışında her seferinde ameliyatla yağ enjeksiyon uygulanması hasta için hem mali hem de sağlık açısından risk oluşturuyordu. Ayrıca yağların derin dondurucuda saklayarak yeniden enjekte edilmesi kriyobiyoloji (dondurarak saklama) ilkelerine aykırı olması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanıyordu. Şimdi ise durum değişti. Yeni gelişen teknolojiyle yağlar/dokular kriyobiyoloji esaslarına göre özel işlemden geçirilerek bir seneye varan sürelerle canlılığından hiçbir şey kaybetmeden saklanabiliyor. Hastalar bir kez ameliyat olduktan sonra bir daha gerek kalmıyor. Çünkü dondurularak özel bir saklama alanında korunan yağlar ne zaman istenirse kullanılabiliyor. Bu sayede yağ enjeksiyonları gün içinde anestezi gerektirmeden 15-20 dakikalık bir uygulamayla klinikte yapılabiliyor. Son dönemdeki örneklere bakıldığında genellikle başarılı sonuçlar elde ediliyor.

Bunlara dikkat edin!

• Bol su için.

• Nemlendirici krem kullanın.

• Kış aylarında da güneş koruyucu kullanın.

• Cildinizi sık sık temizleyin.

• Sağlıklı beslenin: Probiyotikler, folik asit, vitamin C, B12, koenzim Q takviyelerini günlük yaşamınızdan eksik etmeyin.

• Düzenli olarak spor ve egzersiz yapın.