Soda mı maden suyu mu?

Türkiye maden suyu açısından zengin. Her yöreden farklı mineral içeriğinde, yani farklı dertlere deva maden suyu çıkıyor. İçmeden önce ihtiyacınıza uyup uymadığını etiketini okuyarak kontrol edin. Ayrıca içine meyve katarak bu şifayı, keyifli bir lezzete dönüştürebilirsiniz.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YAVUZ DİZDAR

Bu soruyu bir doktor olarak çok duyarım. Soda mı maden suyu mu? Genellikle aynı anlama geldiklerini düşünsek de maden suyu doğal, soda ise bunun benzeri olarak imal ediliyor. Soda karbonatlı su içinde çözülmüş olan karbondioksit içeren herhangi bir içecektir. Birkaç iyi tanımlanmış yöntemle yarı kimyasal olarak elde edilir, içeriğindeki sıvı açıldığında doğal olarak köpürme özelliği gösterir. Soda sindirimi rahatlatır, daha doğrusu sindirime katkıda bulunur. Bu nedenle özellikle yemekte ve sonrasında tercih edilen içeceklerden biridir. Üretimi gereği genellikle tatlandırılır, yani aromalı içecek haline dönüştürülür. Ancak maden suyu dediğinizde durum farklıdır, doğal kaynak suyundan elde edilir.

Magnezyum bombası

Maden suyu içerik açısından çok zengindir. Yeraltı kaynaklarından doğal olarak gelir, yani köpürmesi doğal içeriğindeki çözülmüş karbondioksite bağlıdır. Bunun yanında kaynağına özel pek çok mineral içerir. Kaynak suyu yeraltından gelirken katmanlardan pek çok mineral de çözülerek bileşimine katılır. Maden suyu örneğin magnezyumdan çok zengindir, silisyum ve sülfat kaynağı olarak da fazlasıyla yararlıdır. Bu minerallerin nasıl bir katkı sağladıkları hâlâ bilinmese de, insan vücuduyla uyumlu, dengeli bir özellik gösterirler.

Çocukların kumla doldurulmuş oyun havuzları da benzer düşüncenin ürünüdür. Hatta zihinsel gelişimi güçlendirdiği de genel gözlemler arasındadır. Dolayısıyla maden suyu vücuda özellikle yaz aylarında kaybettiği su ve tuzu dengeli biçimde sağlar.

Her maden suyu aynı mı?

Değildir elbette, bu tamamen maden suyunun kaynaklandığı coğrafyayla ilişkili. “Hangisi en iyisidir” derseniz bu sorunun bir karşılığı yok, zira sodanın aksine maden suları birbirinden farklı özellikler gösteriyor. Zaten bunların bir kısmının “içmeler” şeklinde uygulamaları da var, yani su kaynağı tedavi amacıyla kullanılır. Bence herkes kendisi için en çok fayda sağlayacağını düşündüğü maden suyunu ancak içerek keşfedebilir. Marketten belli yörenin üretimini alıp bununla başlarsınız, sonra değiştirir, diğerini alırsınız. Burada aceleci olmamak, uzun süre deneyimleyip, sonucu karşılaştırmak gerekiyor.

Mesela hipertansiyonu olanların fazla sodyum almaları önerilmez. Terle su kaybı yoksa, daha az sodyum içerenini tercih ederek işe başlamak doğru bir seçenek gibi görünüyor.

Bunu nasıl anlayacağız?

Hangi maden suyunda ne kadar mineral olduğunu anlayabiliriz. Zira maden suları tescilli ürünlerdir, tescil alabilmeleri için de içerik analizi yapılması gerekir, sadece köpürüyor olmaları maden suyu olarak tescillenmeleri için yetmez. Tek sorun, etikette bu değerler çok küçük yazar, okumakta zorlanabilirsiniz. Eskiden maden suyu olarak çok fazla seçenek yoktu, oysa günümüzde yerel kaynaklara önem veren marketler çok çeşitli maden sularını tüketicinin beğenisine sunuyor. O nedenle biraz zahmet gösterip okursanız, birbirinden farklı olduklarını görürsünüz. Daha fazla araştırırsanız, mevsimine göre, hatta tedavi amacıyla içebileceğinizi de keşfedersiniz. Yaz aylarında terle tuz kaybı da arttığından maden suyunun önemi pekişir. İçine bir dilim limon da atarsanız hem sağlık verici hem de dinç tutan bir serinletici elde edersiniz.

Yeni tatlar keşfedin...

Maden suyu ya da sade sodanın en iyi yanlarından biri, diğer içeceklere katılarak tüketilme şansını sunmaları. Bunu değişik gazoz bileşimleri hazırlamakta da kullanabilirsiniz. Gazoz kelimesi muhtemelen “gaz çıkartan” anlamına gelir. Bu anlam köpürdüğü için midir, yoksa midede biriken gazları uzaklaştırdığı için mi yakıştırılmıştır bilinmez. İçerikteki asit özellikle sindirime de katkıda bulunur. Siz bunu meyve suyuna karıştırırsanız gazlı, rahatlatıcı bir seçenek ve size özgü bir ikram şansı yakalarsınız. Piyasadaki sindirimi rahatlatıcı pek çok gazlı marka içecek de zaten bu şekilde geliştirilmiştir.