Stres bir varmış, bir yokmuş!

Kalsiyum ve magnezyum anti-stres mineraller. onları hayatınıza katın

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Son 20 yılın en moda kelimesi “stres”. Başarının, başarısızlığın, hastalığın, kavgaların akla gelebilecek birçok olayın arkasındaki fail olarak gösteriliyor uzun süredir. Onu iyi yönetmek kadar yönetememek de önemli sonuçlar doğuruyor uzmanlara göre.

Bilim insanları bazılarının “çağın vebası” diye nitelendirdiği bu dertle başa çıkmak için ilk adımın doğru beslenmeyle atılması gerektiğinde hem fikir.

KAFEİNLE SAVUNMA OLMAZ

Uzmanlara göre stresle savaşırken yapılan en yaygın hata kafein alımını artırmak. Çünkü çok miktarda kafein ve şekerin sinirleri daha da bozduğu tespit edilmiş. Besleyici maddelerin kısılıp, bu iki zararlının vücuda bolca aktarılması tüm savunma sistemini çökertiyor. Bu da her türlü saldırıya karşı doğal direnci kırıyor. Tüm bu sürecin sonunda gelen rahatsızlık ya da sorunların nedeninin strese yüklenmesi de bu yüzden. “Stresle karşılaştığınızda önce vücudunuzu güçlendirecek tedbirler alın” diyen uzmanlar, bu savaşta size yardım edecek tüyoları paylaştı.

ADIM 1: Kahvaltıyı atlamayın

“Sabah sersemliği” dediğimiz durumun nedeni beynin gece boyunca akaryakıtsız kalmasıdır. Okul çocukları üzerinde yapılan bir araştırmaya göre iyi kahvaltı edenler derslerde daha verimli oluyorlar. En ideal olanı ise karbonhidrat-protein karışımı bir öğün.

ADIM 2: Kahveyi azaltın

Kahvenin güne başlarken “afyonu patlattığı” doğru. Bir-iki fincan kahveyle kendinizi daha zinde hissedersiniz. Ancak bunun üstüne çıkmak size hem fiziksel hem de duygusal fatura çıkarıyor. Fazla kafeinin kalp çarpıntısı, huzursuzluk, uykusuzluk bir yana korku ve endişeyi artırdığı bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Unutmayın kolalı içecekler de kafein içeriyor.

ADIM 3: Şekeri meyveden alın

Çikolata da tıpkı kafein gibi, azı yarar- çoğu zarar yiyeceklerden. Çok tüketildiğinde kan şekerini altüst ediyor. Şeker oranı hızlı şekilde yükselip düşüyor. Bu da vücudu yormanın yanında acil tatlı yeme istediği uyandırdığından birçok soruna neden oluyor. Bu yüzden uzmanlar, vücut tarafından daha yavaş bir şekilde enerjiye dönüştürülen meyve veya kepek, çavdar gibi ürünleri tavsiye ediyor.

ADIM 4: Bol bol atıştırın

Büyük porsiyonlu ve yağlı yemekler hemen hemen uyku ilacı etkisi yapıyor. Fazla yağ ayrıca bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Fakat günde birçok defa yenen birkaç lokmalık bir şey enerjiyi aynı düzeyde tutar.

ADIM 5. Alkole güvenmeyin

Çok fazla alkol almak da geçiciçarelerden. Çünkü aşırı alkol aldığınız gecenin sabahında daha unutkan ve dikkatsiz olursunuz. Başağrısı da cabası...

ADIM 6. Beyin dostu besinler

Stres, vitamin ve minerallere ihtiyacı artırıyor. Bunun çaresi ise, bol miktarda antioksidan vitaminler, yani C, E, beta-karoten vitaminleri ve selenyum almak. Kalsiyum (süt ürünlerinde, yeşil sebzelerde) ve magnezyumun (kepek, çavdar, baklagiller, bal kabağı ve ayçiçeği çekirdeği) en önemli anti- stres mineralleri olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda sinir vitaminleri olarak da adlandırılan B vitaminleri de önemli. B vitaminleri et, balık, kepek ve çavdar ürünleri ile koyu yeşil sebzelerde bulunur. Listeyi gözden geçirdiğinizde, bu tür bir beslenme ile kilo probleminin de olmayacağını görebilirsiniz.