Katar'da KOBİ buluşması

Türkiye-Katar 2. KOBİ konferansında konuşan Hisarcıklıoğlu, "Gelin güçlerimizi birleştirelim. Sizde para var, bizde girişimcilik ruhu var. Somut projelerle bunları bir araya getirelim" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Katar'da düzenlenen Türkiye-Katar 2. KOBİ'ler konferansında konuştu.

Konuşmasında iki ülke arasındaki ticaret ve turizm istatistiklerini de aktaran Hisarcıklıoğlu, "Bundan 15 yıl önce, Katar’dan Türkiye’ye gelen kaç kardeşimiz vardı biliyor musunuz? Yılda 600 kişi. Şimdi bu rakam yılda tam 36 bin oldu. 15 yıl önce karşılıklı ticaret hacmimiz sadece 15 milyon dolardı. Bu rakam 50 kat artarak 700 milyon dolara ulaştı. 15 yıl önce ülkemizde yatırım yapan Katar sermayesi sadece 1 milyon dolardı. Bu rakam da 1 milyar dolara ulaştı. Yine 15 yıl önce Türk firmalarının Katar’da adı geçmezken, bugün itibari ile firmalarımız Katar’da 14 milyar dolarlık proje üstlendiler" diye konuştu.

Serbest ticaret anlaşması

Körfez ülkeleriyle ticaretin gelişmesi için çok önemli iki konu olduğuna değinen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Bunlardan birincisi; Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın hayata geçmesi. Biz yıllardır bunu bekliyoruz. Bu adım atılırsa, ticaretimiz sınıf atlayacak. İkincisi de; İslam ülkeleri arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşması olan TIPS-OIC’i hayata geçirmemiz lazım. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için çok küçük bir adım kaldı. Körfez Ülkeleri, taviz listelerini güncellerse, anlaşma yürürlüğe girecek" diye konuştu.

"made in Turkey markasını bütün dünyaya kabul ettirdik"

Türkiye'nin geçirdiği ekonomik değişimi anlatan Hisarcıklıoğlu, "Bundan 30 yıl önce Türkiye yılda 3 milyar dolar ihracat yapan bir tarım ülkesiydi. Bu küçük ihracatımızın tamamı tarım ürünüydü. Bugün yılda 150 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Bunun yüzde 92’si sanayi malı. İtalya ile Çin arasındaki en güçlü sanayi ülkesi haline geldik. Bundan 30 yıl önce turizmde adımız geçmezdi. Şimdi dünyada en fazla turist ağırlayan 6. destinasyon haline geldik. Türkiye’yi özel sektör eliyle büyüyen, girişimci bir ülke haline getirdik. 'made in Turkey' markasını bütün dünyaya kabul ettirdik. Şimdi diyoruz ki gelin güçlerimizi birleştirelim. Bizde büyük bir tecrübe ve girişimci güç var. Sizde para var, bizde girişimcilik ruhu var. Gelin bu iki unsuru somut projelerle bir araya getirelim. Önümüzü sonuna kadar açın; sanayi bölgesi tecrübemizle gelelim, üretim tecrübemizle gelelim ve birlikte 'made in Katar' markasını da, 'Türkiye-Katar ortaklığını' da bütün dünyaya kabul ettirelim" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ve Katar’dan 400 iş insanının bir araya geldiğini etkinlik kapsamında ikili iş görüşmeleri de yapılacak. 

Bu konularda ilginizi çekebilir