2015 vergileri ne oldu?

Recep BIYIK
Recep BIYIK VERGİ PORTALI recep.biyik@tr.pwc.com

30 Aralık 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Maliye Bakanlığı genel tebliğleriyle, 2015 yılında uygulanacak vergiler, cezalar, çeşitli had ve tutarlar netleşti. 

Bugün ve bundan sonra yayınlanacak iki makale, özellikle şirketler için 2015 yılında sıkça kullanılacak vergi rakamlarını okuyacaksınız. 

2015 vergi tutar ve oranları nasıl belirlendi? 

Vergi uygulamalarında kullanılan tutar ve oranların belirlenmesi konusunda Bakanlar Kurulu'nun oldukça geniş yetkileri bulunmakta. Bakanlar Kurulu 2015 için şimdilik bir yetki kullanmamıştır. Aşağıda ve izleyen makalelerde göreceğiniz tutarlar 2014 yılı tutarlarının yeniden değerlenmiş tutarlarıdır. Oranlar ise 2014 yılında da uygulanan oranlardır. 

Yeni gelir vergisi tarifesi 

Gelir vergisi tarifesinin gelir dilimleri yeniden değerleme oranında arttı ve 2015 yılı gelirlerine uygulanacak tarife Tablo 1'deki gibi oldu. 

Asgari ücretin vergisi 

Vergi tarifesi, asgari ücret ve asgari geçim indirimi tutarında meydana gelen değişiklikler çerçevesinde; 2015 yılı başı itibariyle, 16 yaşından büyükler için asgari ücret üzerindeki yükler ile asgari ücretin işverene maliyeti verileriTablo 2'deki şekilde oluştu. 

• Hesaplamalarda, bekâr ücretli için geçerli asgari geçim indirimi tutarı dikkate alınmıştır. 

• Sigorta primi işveren payının hesabında, 5 puanlık indirim dikkate alınmıştır. 

Damga vergisi tavanı 1 milyon 702 bin 138 lira 

Her bir kâğıt için hesaplanacak azami damga vergisi tutarı 2015 yılında uygulanmak üzere 1 milyon 702 bin 138 lira oldu.

Ücretlinin damga vergisi oranı değişmedi 

Ücretler ve ücret sayılan her türlü ödemeler nedeniyle düzenlenen kâğıtların damga vergisi değişmedi. 2014 yılında olduğu gibi oran binde 7.59. 

Kira sözleşmelerinde damga vergisi oranı değişmedi 

2015 yılında düzenlenen kira sözleşmeleri binde 1.89 oranında damga vergisine tabi. 

Sözleşmelerde damga vergisi oranı değişmedi 

2015 yılında düzenlenen mukavelenameler, taahhütnameler, temliknameler, sulhnameler ve fesihnamelerde binde 9.48 oranında damga vergisine tabi. 

Yeni ticaret sicili harçları 

Sermaye şirketlerine ait işletmelerde kayıt ve tescil harçları yeniden değerleme oranında artarak Tablo 3'deki tutarlara ulaştı. 

Pasaport harçları 

Umuma mahsus münferit ve müşterek pasaportlar için yeni harç tutarları yeniden değerleme oranında artarak Tablo 4teki tutarlara ulaştı. Motorlu taşıtlar vergisi 2015 yılı için motorlu taşıtlar vergisi tutarları, yeniden değerleme oranında arttı. 

Burada taşıtlar itibariyle vergi tutarlarına yer vermemekle birlikte, bir konuya dikkat çekmekte yarar var. Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, başta otomobil olmak üzere, bazı taşıtların vergi tutarının aracın kasko değerinin yüzde beşini geçmesi halinde, vergi bir alt kademede yer alan taşıtlar için belirlenen tutar olarak ödenecektir. 

Düşük tutarlı vergiden yararlanabilmek için, aracın kasko sigortası yaptırılmış olması zorunlu değil. Ancak uygulama başvuru üzerine yapılabiliyor.

Yeni veraset ve intikal vergisi tarifesi 

2015 yılında ölüm veya bağışlar nedeniyle intikal eden varlıklar için uygulanacak veraset ve intikal vergisi tarifesi, yeniden değerleme oranında olan artış sonucunda Tablo 6'daki şekilde oluştu.

Değerli okurlar, bu yazıda 2015 vergilerinin ancak kısa bir özetine yer verilebilmiştir. Yılın vergi ve ceza tutarları ile indirim, istisna ve sınırlara ilişkin ayrıntılı bilgilere www.vergiportali. com internet adresinden ulaşabilirsiniz.

q.jpg

qq.jpg

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar