BTSO rol model oluşturacak

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com


Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın yeni döneme ilişkin çalışmaları şekillenmeye başladı. Başkan İbrahim Burkay, gerek son meclis toplantısında gerekse sonrasında düzenlediği basın toplantısında yeni döneme ilişkin çalışma yöntemleri hakkında ipuçlarını verdi. Burkay, kendi deyimiyle “katılımcı yönetişim" modelini uygulayacak. Bunun ilk örneği olarak Bursa’daki tüm oda ve borsaların BTSO çatısı altında toplanarak Ankara’ya yaptığı çıkarmayı gösterebiliriz. Ankara'da 3 bakan ve başbakan yardımcısı ile toplantılar yapan heyet bir ilki daha gerçekleştirdi. Siyasi parti gözetmeksizin tüm Bursa milletvekillerinin katılımı ile düzenlenen gecede Bursa’da ortaya çıkan sinerjik beraberliğin hem gücü hem de etkisi ortaya konuldu. Burkay ve ekibinin yeni döneme ilişkin ilk projesi konsey yapılanmaları. Komite çalışmalarının konsey yapılanmaları üzerinden Bursa'nın ekonomik hayatına ve BTSO çalışmalarına daha fazla katkı koyması planlanıyor. Sektörel konsey yapılanmasıyla tüm ticaret ve sanayi odaları nezdinde bir rol model oluşturulması hedefleniyor. Bu oluşum; yönetim kurulu ve meclis üyelerine karşı sorumlu olacak ve yüzde 70’i BTSO meclisi içinden, yüzde 30’u da meclis dışı uzman gruplardan oluşacak. Makine, otomotiv, bilişim, savunma sanayi, tekstil-hazır giyim başta olmak üzere 15 sektör konseyinin en kısa sürede çalışmalara başlaması hedefleniyor. İbrahim Burkay, geçmişte uygulanan başarılı projelerin devam edeceğine vurgu yaparken aksayan uygulamaların da yeniden ele alınacağına işaret ediyor. Bu kapsamda her yıl yaz aylarında düzenlenen alışveriş şenliği hem üyelere hem de Bursa halkına daha fazla fayda sağlayacak şekilde düzenlenmek üzere önümüzdeki yılın ilk yarısına ertelendi. Alışveriş şenliğinin, Bursa’nın marka değerine katkı koyan bir proje olarak ilk etapta ulusal ve aşamalı olarak uluslararası boyut kazandırılması hedefleniyor.

Bu yıl bir ilk olarak Ramazan ayında, şehrin muhtelif yerlerine kurulacak ramazan çadırlarıyla “Ramazan’da Birlikte Olalım” kampanyası başlatılacak. İhtiyaç sahiplerine yönelik kurulacak çadırlarda Ramazan ayı boyunca iftar hizmeti verilecek.

Bunlar ilk etapta yapılacak çalışmalar. Burkay ve ekibini bekleyen zorluklar da var elbet.  Örneğin BTSO hizmet binası. Yeni yönetimin fiziki olarak yetersiz bularak önümüzdeki günlerde tadilat yapılacağını duyurduğu bina şu anda mahkemelik durumda. Bursa OSB yönetimi kendi sınırları içinde bulunan BTSO hizmet binasının bulunduğu arsayı OSB Yasasına dayanarak geri istiyor. Bu konuda bir önceki yönetimle uzlaşamayan OSB yönetimi konuyu yargıya taşıdı ve 25 Nisan'da Bursa 3.Asliye Hukuk Mahkemesi'ne 20 milyon lira tutarında tapu iptali ve tescil, 30 Nisan'da 4.Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 10 milyon 475 bin lira tutarında taşınmaz alım-satış ve 14 Mayıs tarihinde de yine 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne 98 milyon 429 bin lira tutarında alacak davası açtı. Açılan davaların seyri nasıl olacak bilemem ama toplamda BTSO yönetiminden 129 milyon lira talep ediliyor. Yani sözün özü BTSO yönetimi ya OSB yönetimi ile uzlaşacak yada kendisine yeni bir idari bina yapacak.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar