Bursa'nın Anayasası...

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Bursa Büyükşehir Belediyesi kentin 2030 vizyonunu ortaya koyan 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı'nın taslağını kamuoyu ile paylaştı. 2010 yılında başlanan  taslak çeşitli üniversitelerden 60'ı akademisyen, 2 bin 780 kişinin katılımıyla toplumun tüm katmanlarının görüşleri alınarak hazırlandı. Aslında Bursa'nın 1/100 binlik planı 1998 yılında yapılmış ve bu planla kentin 2020 yılı vizyonu ortaya konulmuştu. Ancak mevcut planın gelişmeler karşısında yetersiz kalması sonucu yeni bir plan yapılmasının ihtiyaç haline geldiğini öğreniyoruz. Bildiğim kadarıyla bu kadar geniş kapsamlı bir çalışmayı henüz hiçbir il yapmadı. Bu anlamda taslak katılımcılık açısından da Türkiye'ye örnek. Bursa'nın anayasası diye de tabir edebileceğimiz Çevre Düzeni Planı taslağının tanıtım toplantısı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin evsahipliğinde yapıldı. Taslağı İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Başkanı Prof. Dr. Handan Türkoğlu sundu. Taslakta öne çıkanlara gelince; öncelikle 1998 yılında yapılan 2020 planının nüfus ile ilgili yerlerinin ciddi revize edildiğini görüyoruz. Şöyle ki; geçmiş yıllarda her yıl nüfusu 60 bin artan Bursa'nın büyüme hızı yarı yarıya azaldı. 2030 yılı tahmini öngörüsü yıllık nüfus artış hızları dikkate alındığında 5 milyon değil yaklaşık 3.4 milyon, 2050'de ise 4 milyon olarak gerçekleşecek. Yapılan araştırmaya göre kentte konut ve sanayi için yeni imar alanlarına ihtiyaç yok. Dolayısıyle yeni alanlar açılmayacak. Bursa'daki planlı sanayi alanlarının yüzde 50'si, OSB'lerin ise yüzde 35'i boş. Mevcut sanayi alanlarındaki boş yerlerin değerlendirilmesi sadece çevreye zarar veren ve riskli alanlarda bulunan sanayi bölgelerinin taşınması sağlanacak. Kentin gelecek vizyonunda öncelikle turizm sonra katma değerli üretim ve tarıma dayalı sanayinin desteklenmesi öngörülüyor. Kentin gerileyen sanayi gelişiminin yerini başta turizm olmak üzere hizmet sektörü yatırımlarının alacağı vurgulanıyor.
Bursa'nın yüzde 89'u yer bilimleri açısından riskli alanlardan oluşuyor. Yüzde 60'a yakını doğal ve tarihi koruma alanları üzerine kurulu.
Taslakta dikkat çeken bir başka nokta da son dönemde çok popüler hale gelen kentsel dönüşüm konusu. Kentsel dönüşümün üst ölçekli planlarla ele alınması, parça parça yapılan dönüşüm uygulamalarının birbirinden kopuk olacağı ve sonradan sorunlara yol açabileceği vurgusu yapılıyor.
Taslak Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçtikten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilecek. Bakanlık onaylarsa uygulamaya geçilecek. Aksi durumda yeni yasanın yürürlük tarihi olan 2014 beklenecek.

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar