Ekonomide büyümenin yolu ihracattan geçer

Mahmut SABAH
Mahmut SABAH KAYSERİ'den kayseri@dunya.com

Geçen temmuzda, Kayseri'den yapılan ihracatın iki yıl aradan sonra yeniden artış trendine girdiğinden söz etmiş, 'ihracat, sanayicinin yeniden umut kapısı' diye yazmıştık... Doğrusu yanılmamışız... Zira sergilenen kararlı duruşlar, sarf edilen iyi niyetli masum çabalar, tüm zorluklara karşın bir kez daha meyvesini verdi ve de Kayseri, yılın son çeyreğine aylık ihracat rakamlarında yüz güldüren bir ivme yakalayarak girdi.

Beklentiler, ihracatta sorunların yaşandığı o dönemde de doğru çıkmış, veriler yanılmamıştı. Nitekim 2015 yılında gerek üretim ve kapasite kullanımı, gerekse karlılıkta gözlenen duraksama, bir sonraki yıla sarkarak etkinliğini artıracak, dolayısıyla Kayseri 2016 ihracat dönemini dış pazarlarda ciddi kayıplar vererek kapamak zorunda kalacaktı.

Oysa sektör, 'global ekonomik kriz' sonrası çabuk toparlanmış, hem sınai ürün ihracatında, hem de ihracatçı firma sayısında belirgin artışlara tanık olunmuştu. Örneğin, aylık ihracat yeniden 160 milyon dolarlı rakamlara çıkmıştı. Canlanma umut vericiydi. Ne var ki, can sıkıcı gelişmeler bir kez daha kapıyı çalmaktan geri durmadı.

Evet... Hatırlanmasında yarar var; Kayseri'nin 2014 yılı ihracatı 2 milyar dolara ulaşmıştı. Ne var ki bu rakam, 2015 yılında 1.6 milyar dolara geriledi. Kayıp 300 milyon dolardı. Bununla da kalmayacak, duraksamanın etkisi bir sonraki yıla da sarkarak 2016 yılı ihracatının 100 milyon dolarlık kayıpla, 1.5 milyar dolara gerilemesine neden olacaktı… Kısacası kayıp, bir önceki yıla kıyasla daha da artarak 400 milyon dolara yükseldi.

Göstergeler, şu sıralar yine umut verici. TİM verilerine göre kentten yapılan ihracat, istikrarlı bir artış trendi izleyerek yılın ilk yarısında 800 milyon dolar seviyesine ulaşmış. Yansımalar, yılın ikinci yarısının daha da olumlu geçeceği sinyali veriyor. Nitekim, ekim ayı ihracatı bir önceki aya oranla yüzde 38'7'lik artışla 161.7 milyon dolara yükselmiş. Bu verilere ihraç kayıtlı satışlarla, Kayseri Serbest Bölgesi'nden yapılan ihracatlar da eklendiğinde, ekim ayı ihracatının toplamda 210 milyon dolar seviyesine çıkması olası görülüyor. Yeri gelmişken hemen belirtelim; Kayseri'nin on aylık ihracatında ilk üç sırayı Irak ve Almanya ile İtalya paylaşıyor. İhraç edilen ürünlerde ise ilk üç sırada mobilya, tekstil, demir ve demir dışı metaller yer alıyor.

Sanayi Odası Yönetim Kurulun Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, ihracattaki artışın, Türkiye'nin ekonomik büyümesi ve kalkınmasını doğrudan etkilediğine işaret ederek, “İhracata dayalı büyüme ile kalıcı bir ekonomik büyümenin sağlanabilmesi için teknolojimizi yenileyerek, inovasyona ağırlık vermeliyiz. Katma değeri daha yüksek ürünler üretmeliyiz. Risk alarak yeni yatırımlara yönelmeliyiz. İmalat sanayiinin yüksek katma değer yaratan sektörlerine daha çok önem vererek, ekonomik büyümenin ve kalkınmanın artacağına inanıyoruz” diyor.

Büyüksimitçi, sektörün sorunlarını bilen bir sanayici olarak, yapılması gerekenleri gözler önüne seriyor. Bilmem başka söze gerek var mı?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Patateste sorun bitmiyor 23 Nisan 2018