Euronun değer kaybetmesi ihracat gelirini 10 milyar dolar eksik gösteriyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

İhracat konularında uzman iktisatçı Metehan Ünal, ihracatta 150 milyar dolar kapanı konusundaki yazım üzerine bir değerlendirme notu gönderdi.

Metehan Ünal’ın değerlendirmeleri ihracat konusunda farklı bilgileri içeriyor.

Okuyucularıma aktarmak istiyorum.

Metehan Ünal diyor ki; 17 Mayıs 2017 tarihli yazınız ve yazınızın sonunda yer alan ihracat rakamları ile alakalı tabloya ilişkin sizin de bildiğiniz bazı gelişmeleri hatırlatmak istiyorum:

•Altın ihracatımız fiyatlardaki ve talepteki değişkenlik sebebiyle dalgalanmalar yaşıyor. Bu durum da ihracat rakamlarımız üzerinde önemli bir etki yaratıyor.

•Diğer taraftan, 2015 yılındaki ihracatımızdaki düşüşte euro/dolar paritesindeki sert düşüşün önemli bir etkisi olmuştu. Hesaplamalarımıza göre sadece euro/dolar paritesindeki düşüş kaynaklı ihracat kaybımız 10 milyar dolar civarında olmuştu.

•2015 yılında AB ülkelerine euro bazında ihracatımız yüzde 10’a yakın artmışken, paritedeki gerileme yüzünden dolar bazında ihracatımız AB’ye yüzde 6.6 geriledi.

•Ayrıca, 2015 ve 2016’da petrol ve emtia fiyatlarının gerilemesi de ihracat birim fiyatlarımızın düşmesine ve değer bazında ihracatımızın gerilemesine yol açtı.

•Dolayısıyla, genel ihracat rakamlarımızı büyüme ve üretim artışı ile birlikte değerlendirirken paritedeki gelişmeler, ihracat fiyatlarındaki değişimler ve altın hariç ihracat rakamlarını dikkate almamız gerektiğini düşünüyorum.

Bir de ek olarak şunları söylemek istiyorum;

•Dünya ticareti 2011 yılından bu yana çok sınırlı artış göstermişken, 2015 ve 2016 yıllarında sert bir şekilde geriledi ve 2016’da 16 trilyon dolar oldu. Böylelikle, 2008 yılının gerisine düşmüş oldu.

•TİM olarak ihracat hedeflerimizde Sayın Başkanımızın da söylediği gibi 2023 yılında ihracatımızın dünya ticaretinden aldığı payı yüzde 1.5’a yükseltmek bulunuyor.

•Geçtiğimiz yıl ihracatımız değer bazında gerilemiş olsa da ihracatımızın dünya ticaretinden aldığı pay yüzde 0.89’a çıkarak rekor seviyeye ulaştı.

•Benzer şekilde, AB’nin ithalatından aldığımız pay da yüzde 1.28 ile rekor düzeye çıktı.

•Bu gelişmeler ihracat performansımızı geçmiş yıllarla kıyaslamak için bir done olarak kullanılabilir.
İhracatçılar Meclisi’nde ekonomist olarak görev yapmaktayım. Ekonomi alanında ülkemizde önde gelen yazarlardan biri olarak yazılarınızı ve programlarınızı ilgiyle takip ediyoruz.

Bu yılda reel ihracat artışımıza ek olarak, ihracat fiyatlarının yükselmesi, çevre ülkelere olan kayıplarımızın telafi edilmesi, ülkemizde artan yatırımlar ve hükümetimizin sunduğu yeni desteklerle birlikte ihracatımızın 2017’de yüzde 9 civarında artış göstermesini ve 155 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz.

Metehan Ünal’ın değerlemeleri ihracattaki gelişmelerin farklı yönlerinin anlaşılmasına yardım ediyor.

•2017 yılını ise Ekonomi Bakanlığı ve TİM olarak atılım yılı ilan ettik.

•Bu yılda reel ihracat artışımıza ek olarak, ihracat fiyatlarının yükselmesi, çevre ülkelere olan kayıplarımızın telafi edilmesi, ülkemizde artan yatırımlar ve hükümetimizin sunduğu yeni desteklerle birlikte ihracatımızın 2017’de yüzde 9 civarında artış göstermesini ve 155 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz.

•(Hükümetimiz 2017 yılında ihracat desteklerini 3 katına yükseltti. Ayrıca, ihracatçılarımıza yeşil pasaport verilmesi, Eximbank kredilerinin genişletilmesi yurtiçi ve yurtdışı fuarlara yönelik yeni destekler, e-ticaret sitelerine üyelik destekleri gibi birçok alanda imkanlar sunuldu.)

•İlk 4 aylık rakamlara baktığımızda da bu tahminimize yakın bir gerçekleşme gördük. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın geçici verilerine göre ocak-nisan döneminde ihracatımız yüzde 8.8 artış kaydetti. Mayıs ayında da çift haneli ihracat artışı bekliyoruz. Yılın geri kalanında da haziran ayı haricindeki tüm aylarda güçlü ihracat artışları bekliyoruz. (Haziran ayında Ramazan Bayramı sebebiyle zayıf bir rakam görebiliriz.)

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018