Uluslararası toplantılar liderlerin yakınlaşmasına yol açıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

G20 toplantısından sonra, G20’nin de üyesi olan 4 ülke bugünlerde Güney Afrika’da tekrar bir araya gelecek.

Güney Afrika’da toplanan BRICS Zirvesi'ne Başkan Erdoğan da İslam İşbirliği Dönem Başkanı sıfatıyla davetli olarak katılıyor.

BRICS kısaltması; (Brasil, Russia, India, China, South Africa) ülkelerinin baş harflerinden oluşan bir grubu ifade ediyor.

BRICS ülkeleri, dünya ekonomisinin yaklaşık beşte biri. Üye ülkelerin nüfusu dünya nüfusunun yüzde 40'ı, 2,9 milyar insandan oluşuyor.

Uluslararası grubun üye devletleri, dünyadaki maden rezervinin de yüzde 60’ına sahip. Tahıl ürünlerinin yüzde 40’ını da bu ülkeler üretiyor. Dünyanın erzak deposu konumundalar.

İslam Zirvesi’nde alınan kararların işleyişini incelemek için üye ülkelerin dışişleri bakanları her yıl bir araya geliyor.

BRICKS ülkelerinin genişliği dünyanın yüzde 26’sı büyüklüğünde. Milli gelirleri dünya milli gelirinin yüzde 27’sini teşkil ediyor.

Erdoğan, BRICKS Zirvesi çerçevesinde 27 Temmuz’da gerçekleştirilecek “BRICKS Artı” oturumuna katılacak. Başkan Erdoğan’ın zirveye katılımı, Türkiye ile BRICKS arasındaki yüksek düzeyli ilk temas olacak.

Başkan Erdoğan’ın, zirve süresince önemli liderlerle ikili görüşmeler gerçekleştirme fırsatı önemlidir.

Bu yılki BRICS toplantılarında dünya ticaret savaşlarından korunmak için neler yapılması gerektiği ele alınacak. 2018’de her ülkenin ekonomik sorunu, dünya ticaret savaşlarında kayba uğramamak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018
Bodrum’a hücum 24 Temmuz 2018