Güçlü dolar için daha zaman var

Eda KARADAĞ / İntegral Yatırım
Eda KARADAĞ / İntegral Yatırım UZMAN GÖRÜŞÜ

Eda Karadağ - İntegral Yatırım

Küresel piyasalar, 2018 yılında “Güçlü Dolar” konuşmayı planlarken, yılın ilk ayında hayal kırıklığına uğradı. Dolar endeksi, 88.40 ile 2014 yılından bu yana görülen en düşük seviyesini test etti.

Ocak ayında, ABD hükümetine yönelik bütçe görüşmelerindeki belirsizlik, ABD Hazine Bakanı S. Mnuchin “zayıf dolar” açıklaması, ardından ABD Başkanı D. Trump’ın “güçlü doları” savunması derken ABD Doları açısından oldukça hareketli bir ayı geride bıraktık.

Bu yazıyı okuduğumuz zaman, yılın ilk Fed toplantısını da atlatmış olacağız. Janet Yellen’ın da son toplantısı olacak. Fed’in karar metnindeki ton önemli olacaktır. Ancak, piyasalarda Fed kaynaklı fiyatlamaların sınırlı kalacağını düşündüğüm için Dolarda yeni bir sayfa açılmasını beklemiyorum.

Şubat ayında, yeni Fed Başkanı J. Powell koltuğuna geçiyor. Powell, Yellen’ın devamı olarak görülmekte. Ancak, komitede 4 koltuk hala boş. Zaman içerisinde, ABD Başkanı D. Trump’ın bu koltukları doldurması bekleniyor. Son günlerde, güçlü Dolar görmek istiyorum diyen Trump, bakalım bu 4 koltuk için “şahin” adaylar mı seçiyor olacak. Koltuklara gelecek isim, komitedeki havayı değiştirebilir.

Bütçe görüşmeleri için son tarih 8 Şubat. 2018 mali yılı bütçesine yönelik görüşmeler 8 şubat sonrası yeniden başlayacak. Bu hafta Trump’ın açıklamalarında demokratların karşı çıktığı DACA anlaşmasına yönelik ılımlı söylemlerde bulunuyor olması şimdilik bütçe için olumsuz bir hava yaratmıyor. Bütçe konusunda anlaşmaya varmaları piyasalarda Doların son günlerdeki kayıplarını toparlamasına destekleyici olacaktır.

Ocak ayında, Afrin operasyonuyla TL varlıklarda sert değer kayıpları yaşamamıza karşın, TL yaralarını hızlı sardı. Son günlerde, Türkiye’ye yönelik risk algısındaki iyileşme ve gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik iyimser havanın korunduğunu gözlemliyoruz. Olağanüstü bir gelişme olmadıkça, USD/ TL kuru için beklentilerin bir süre daha geri çekilme yönünde olacağı görüşündeyim.

Teknik açıdan konuşacak olursak, USD/TL kurunda 3.8080 bölgesini direnç noktası olarak takip etmeye devam ediyoruz. Geri çekilmelerde, 3.73 altı kapanışlar önemli olacak. Zaman zaman, piyasalardaki havaya bağlı olarak USD/TL kurunda 3.73 altı seviyeler görülse bile bu konuda da başarılı olamayabilir. Dolayısıyla, kuru bir süre daha 3.75-3.8080 aralığında izlemeye devam edebiliriz.