Oda seçimlerinde Bursa 'değişim' istedi

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

 

 

Oda seçimleri nihayet tamamlandı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) seçimlerini değişim grubunun adayı İbrahim Burkay kazandı. Seçimlerde 18 yıl aralıksız başkanlık koltuğuna oturan Celal Sönmez'in aday olmayacağını açıklamasının ardından adaylık sinyalini veren Meclis Başkanı İlhan Parseker ile Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay yarıştı.
Bu yarış aslında 4 yıl önce başlamıştı. Bir önceki seçimde değişim isteyen sanayici ve işadamları son dakikada Hüseyin Durmaz ile ilk girişimi yapmış ancak Celal Sönmez'e karşı kaybetmişti. Aradan geçen 4 yıllık süre içerisinde sıkı bir çalışma yürüten değişim yanlısı sanayiciler başkan adaylığı konusunda da son derece isabetli bir seçim yaparak İbrahim Burkay'ı ikna ettiler. Bu arada diğer aday Parseker de Celal Sönmez'in yaklaşık 2 yıl önce tekrardan aday olmayacağını açıklaması ile birlikte Meclis başkanı sıfatıyla Oda'da hatırı sayılır mesaide bulundu. Yaklaşık 2 yıldır yapılan tüm etkinliklerde Parseker öne çıktı. Bu durum zaman zaman mecliste de tartışma konusu oldu. Parseker'in Hisarcıklıoğlu'na olan yakınlığı ve TOBB'daki görevleri de şansını yükseltiyordu. Ancak Bursa OSB ile başlayan değişim hareketi o kadar güçlüydü ki birçok yönden avantajlı durumdaki  Parseker önce  Bursa OSB seçimlerini Ali Uğur'a, ardından düne kadar BTSO Meclisi'ne dahi gelmeyen Burkay'a karşı da oda seçimlerini kaybetti. Çok önceden yazdığım bir yazıda da belirttiğim gibi seçimlerin püf noktası Burkay'ı başkan olarak görmek isteyen grubun ne kadar arkasında duracağıydı. Sonuçlar bir kez daha gösterdi ki değişimden yana tavır koyanlar sonuna kadar Burkay'ın arkasında durdular. Bursa tarihinde belki de ilk defa bir oda seçimi bu kadar çekişmeli ve heyecanlı geçti. İlk defa bir seçim döneminde adaylar birbirlerini aşağılamadan diğer bir deyimle birbirlerine bel altından vurmadan sadece ve sadece projeleri ile iş dünyasının önüne çıktı. Parseker 31, Burkay 16 projeyi kamuoyuna sundu. Her iki aday da hemen her karşılaşmalarında birlik beraberlik ve dostluk mesajı verdiler. Sonuçta birisi kazanacaktı ve kazanan Burkay oldu.
Bu olgunluklarından dolayı her iki adayı yürekten kutluyorum. Burkay başkanlık koltuğuna oturdu ve yönetim kurulunu da belirledi. Yönetim kurulunun çok titiz hazırlandığını düşünüyorum. Tüm ayrıntılar düşünülmüş. Bursa OSB yönetiminden kimse TSO yönetiminde bulunmuyor. Burası çok önemliydi. Zira OSB yönetiminden bir kişinin bile  TSO yönetimine alınması OSB'nin ayrışmasını sağlayan değişim grubunu tartışılır hale getirirdi. Bursa TSO'da bundan böyle hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Yönetimin işinin hiç de kolay olmadığını söyleyebiliriz. Karşılarında ciddi bir muhalefet olacak. Meclis toplantılarının da eskiden olduğu gibi 'bitsede gitsek' modundan çıkacağını düşünüyorum. Yüzde 56'nın değiştiği Meclisin sanayi ve ticaret erbabının sorunlarına daha duyarlı olmasını diliyorum. Umarım yeni meclis üyeleri aylık faaliyet raporu okunurken söndürülen ışıklardan istifade ederek salonu terk etmeyenlerden oluşmuştur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar